Steun ons

Paus emeritus Benedictus XVI op 95-jarige leeftijd overleden

31 december 2022
2 minuten
© KRO-NCRV / Christian van der Heijden
© KRO-NCRV / Christian van der Heijden

Op de drempel van het nieuwe jaar is paus emeritus Benedictus XVI, geboren als Joseph Aloisius Ratzinger, op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldde het Vaticaan hedenochtend, 31 december 2022. Benedictus was paus van 2005 tot aan zijn opmerkelijke aftreden in 2013.

In reactie op zijn overlijden is er lof over zijn besluit om vanwege gezondheidsredenen terug te treden. Hij was de eerste paus ooit die dat vrijwillig deed, een progressieve daad van een paus met een conservatief imago. Het pausschap van Benedictus werd overschaduwd door schandalen: seksueel misbruik, corruptieschandalen, moeizame hervormingen in het bestuur van de kerk. Niettemin gold de traditionalistische paus als een alom  gerespecteerd theoloog. Hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest zegt daarover tegen de NOS: "De latere paus was in de jaren zestig als theoloog zijn tijd ver vooruit. Hij stelde revolutionaire vragen als: bestaat God eigenlijk wel? Daaruit kunnen we afleiden dat hij de kerk echt bij de tijd wilde brengen." Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) kwam hij daar volgens Van Geest wat van terug. "Hij dacht: als wij te veel de dialoog aangaan met de tekenen van de tijd, verliezen we misschien wel de core business van het christendom en dat is Jezus Christus. Als we ons te veel mengen met wetenschappelijke inzichten, verliezen we misschien de essentie van ons geloof." (Bron NOS)


Bij zijn aftreden in 2013 schreef Bezielingredacteur Theo van de Kerkhof 'een klein intellectueel uitgeleide van een professor-paus'.

Lees ook de beschouwing van Erik Borgman: Na Benedictus XVI

Verwant onderwerp: Paus laat keizer buikspreken (analyse van de Regensburgse rede).

KRO-NCRV zond op 31 december een In Memoriam: Benedictus XVI uit. Nu te zien via NPO Start.

Meer informatie over Benedictus XVI op de site van KRO-NCVR.

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross