Steun ons

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. “Red hem, red mijn Paultje!”

Door Paulien van Bohemen

Het is woensdagmorgen half tien. “Ze heeft niet lang meer,” fluistert de verpleeghuisarts. Gisterenavond nog zat ze in de huiskamer te genieten van een advocaatje met slagroom. Nu is het mis. Lijkbleek, nauwelijks wakker te krijgen. “Waar is Paul?” zegt ze nauwelijks hoorbaar, voordat ze weer in slaap valt.

Haar kamer is in het halfduister gehuld. De gordijnen slechts een stukje opengeschoven, het nachtlampje verspreidt een zachtgeel licht. Boven haar bed hangt een enorme foto van haar en Paul. Haar zoon. Hij lacht breeduit, blik recht in de camera, zij kijkt met een trotse blik naar hem op.

Paul, die vierenvijftig jaar geleden, op een zonnige zondagmiddag, in de vijver van de buurman viel. Niemand zag het gebeuren. Hij lag er al een poosje, toen zijn moeder hem vond, drijvend op zijn buik. Paniek. Paul, die uit het water werd gehaald door de buurman. Ambulance. “Red hem, red mijn Paultje!” Reanimatie. Hoop al bijna opgegeven. Plotseling een schok door het peuterlijfje. Troebel water uit zijn mond. Hoesten, huilen. Hij leeft! Sindsdien dankt ze God elke dag, dat hij het overleefd heeft.

Kwart voor twaalf. Buiten is het grijs en nat. De boom op de parkeerplaats onder haar raam laat plechtig zijn laatste gele bladeren los. Met hoge snelheid komt een zwarte Volvo het terrein opgereden. Stuift door het bladerdek en stopt dan abrupt.

Een halve minuut later stormt Paul hijgend haar kamer binnen. Met zijn jas nog aan buigt hij zich over zijn moeder. “Moedertje, ik ben er, ik ben er, hoor je me?” Hij kust haar wangen, haar voorhoofd, haar kruin. Langzaam opent ze haar ogen en kijkt hem recht aan. Op haar lippen verschijnt een haast onzichtbare glimlach. “Dank u, Heer,” prevelt ze. Dan sluit ze haar ogen, zucht een keer diep en blaast haar laatste adem uit.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross