Steun ons

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. “Red hem, red mijn Paultje!”

Door Paulien van Bohemen

Het is woensdagmorgen half tien. “Ze heeft niet lang meer,” fluistert de verpleeghuisarts. Gisterenavond nog zat ze in de huiskamer te genieten van een advocaatje met slagroom. Nu is het mis. Lijkbleek, nauwelijks wakker te krijgen. “Waar is Paul?” zegt ze nauwelijks hoorbaar, voordat ze weer in slaap valt.

Haar kamer is in het halfduister gehuld. De gordijnen slechts een stukje opengeschoven, het nachtlampje verspreidt een zachtgeel licht. Boven haar bed hangt een enorme foto van haar en Paul. Haar zoon. Hij lacht breeduit, blik recht in de camera, zij kijkt met een trotse blik naar hem op.

Paul, die vierenvijftig jaar geleden, op een zonnige zondagmiddag, in de vijver van de buurman viel. Niemand zag het gebeuren. Hij lag er al een poosje, toen zijn moeder hem vond, drijvend op zijn buik. Paniek. Paul, die uit het water werd gehaald door de buurman. Ambulance. “Red hem, red mijn Paultje!” Reanimatie. Hoop al bijna opgegeven. Plotseling een schok door het peuterlijfje. Troebel water uit zijn mond. Hoesten, huilen. Hij leeft! Sindsdien dankt ze God elke dag, dat hij het overleefd heeft.

Kwart voor twaalf. Buiten is het grijs en nat. De boom op de parkeerplaats onder haar raam laat plechtig zijn laatste gele bladeren los. Met hoge snelheid komt een zwarte Volvo het terrein opgereden. Stuift door het bladerdek en stopt dan abrupt.

Een halve minuut later stormt Paul hijgend haar kamer binnen. Met zijn jas nog aan buigt hij zich over zijn moeder. “Moedertje, ik ben er, ik ben er, hoor je me?” Hij kust haar wangen, haar voorhoofd, haar kruin. Langzaam opent ze haar ogen en kijkt hem recht aan. Op haar lippen verschijnt een haast onzichtbare glimlach. “Dank u, Heer,” prevelt ze. Dan sluit ze haar ogen, zucht een keer diep en blaast haar laatste adem uit.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross