Steun ons

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Als hij er was, was de sfeer in huis stukken beter.”

Door Paulien van Bohemen

“Juffrouw, geef me eens goede raad.” Ze zit in haar rolstoel voor het grote Mariabeeld in het kapelletje, op de derde verdieping van het verpleeghuis. “Wat vind jij, zal ik een kaarsje aansteken voor mijn vader, of niet?” Ze kijkt op. “Maar dan moet ik je wel eerst over hem vertellen. In mijn jeugdjaren was mijn vader vaak dagenlang van huis. Ik miste hem enorm, maar doorstond het dapper. Ik dacht namelijk, dat hij grootse dingen aan het doen was daarbuiten. Als ik hoorde, dat er ergens een brand was, ging ik er vanuit, dat papa die aan het blussen was. Toen op een dag een auto te water raakte, net buiten het dorp, wist ik zeker, dat mijn vader de inzittenden aan het redden was.” Ze lacht vreugdeloos. “Hij was niet eens bij de brandweer. Waarschijnlijk had ik die fantasie nodig om als kleine meid iets van een verklaring te hebben voor zijn afwezigheid.” Ze neemt een waxinelichtje en draait ermee tussen haar duim en wijsvinger.

“Mijn moeder was tot niets meer in staat wanneer hij vertrok. Als mijn zusjes en ik beneden met het poppenhuis speelden, wist ik precies hoe mama boven op bed lag: starend naar het plafond, met een traan over haar wang en haar linkerarm uitgestrekt over papa’s kant van het bed. Wij vroegen nooit wanneer hij terugkwam, want we wilden haar niet nog meer verdriet doen. Ik was elke keer weer blij als ik de sleutel in het slot van de voordeur hoorde, mijn vader zijn voeten veegde en even later zijn geruite pet aan de kapstok hing. Als hij er was, was de sfeer in huis stukken beter. Papa lachte veel en mama kwam weer uit bed, hij vertelde de hele dag moppen en was bijna nooit boos. Hij hielp me met mijn sommen en las ons voor het slapengaan voor uit Pinkeltje. En hij heeft een hele mooie rode bolderkar gemaakt voor ons.” Ze zet het kaarsje op de armleuning van haar rolstoel en pakt het luciferdoosje van het tafeltje voor het Mariabeeld.

“Pas veel later, op zijn sterfbed, heeft hij opgebiecht waarom hij vaak weg was. Hij had een ander. Iemand in het dorp verderop. Mama had hem vier dochters geschonken, maar hij had dolgraag een zoon erbij gehad. Maar mama kon blijkbaar niet meer zwanger worden. Ze was de jongste niet meer. Hij heeft met die andere vrouw nog wel een kind gekregen. Ja, een zoon.”

Ze haalt een lucifer uit het doosje en strijkt hem met trillende hand af. Hij vat geen vlam. De tweede en derde keer lukt het weer niet. Ook de vierde, vijfde en zesde poging mislukken. Dan zet ze het kaarsje terug. “Laat maar,” zegt ze. “Dit is een teken van boven. Geen kaarsje voor papa.”

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross