Steun ons

Overheid vraagt kerken om hulp bij asielopvang

20 februari 2023
1 minuut

Nu de asielopvang piept en kraakt, roept de overheid de hulp van kerken in. Vertegenwoordigers van twee religieuze organisaties vertellen in een interview met Leo Fijen over hun ervaring met opvang. Het interview vond plaats bij de presentatie van het kerkelijk adressenboek, Piusalmanak 2023, dat dit jaar in het teken staat van vluchtelingopvang door kerken en kloosters.

Het kabinet gaat de kerken vragen om bij te springen bij de opvang van vluchtelingen, zo meldde dagblad Trouw begin deze maand. Men denkt daarbij aan de opvang van zowel asielzoekers als statushouders in leegstaande gebouwen. Inlia, de kerkelijke hulporganisatie voor vluchtelingen in nood, staat op het punt rond de duizend aangesloten kerken om hulp te vragen voor zowel de korte als langere termijn.

De opvang van asielzoekers door kerken en religieuze organisaties is niet nieuw; kerken beschouwen dit als centraal gegeven van hun missie. Daarbij is nauwe samenwerking met gemeentelijke overheden van groot belang, zo benadrukken ook twee organisaties die de afgelopen tijd ervaring opdeden met de opvang vluchtelingen uit Oekraïne: de beweging Focolare en de Missiezusters van het Kostbare Bloed.

Leo Fijen sprak met vertegenwoordigers van beide organisaties tijdens de presentatie van de Piusalmanak 2023. Het adressenboek van de rooms-katholieke kerk in Nederland is de laatste jaren ook voorzien van interessante artikelen voor kerkelijk betrokkenen. De jaargang 2023 staat in het teken van opvang van vluchtelingen door kerken en kloosters.

Zie het interview hierboven.


Pius Almanak 2023, Jaarboek Katholiek Nederland, Adveniat, 384 blz., € 82,-.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross