Steun ons

Opening van het Heilige Jaar - Uitzending RKK

8 december 2015
1 minuut

Opening heilig jaar web

Rkk-uitzending over het begin van het Heilige Jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Het thema is barmhartigheid. Studiogesprek met hoogleraar Paul van Geest, schakelingen met Rome waar de paus 'de heilige deur' van de Sint Pieter opent en korte impressies uit Rome waar 50.000 gelovigen aanwezig zijn. 

Paus Franciscus heeft het Heilig Jaar geopend. In een speciale mis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad sprak hij de gelovigen toe. De paus riep hen op "angst en vrees opzij te zetten". 

Ter afsluiting van de mis opende Franciscus de bronzen deur van de basiliek. Door die zogenoemde Heilige Deur zullen naar verwachting het komend jaar miljoenen pelgrims wandelen. 

De ceremonie op het Sint-Pietersplein trok zo'n 50.000 gelovigen. Dat waren er veel minder dan de 50.000 tot 100.000 die werden verwacht, maar uit vrees voor een terreuraanslag lijken veel mensen thuisgebleven. 

Mensen die wel naar Vaticaanstad zijn gekomen zijn gecontroleerd. Hun tassen zijn doorzocht en ze zijn gefouilleerd. De politie controleert niet alleen pelgrims, maar ook journalisten, diplomaten en priesters. 

Voor de opening van het Heilig Jaar zijn duizenden agenten en militairen ingezet. Boven Rome geldt een vliegverbod en er  zijn scherpschutters actief. De afgelopen weken zijn rond het Vaticaan honderden bewakingscamera's opgehangen. 

Het is het 29ste Heilig Jaar; het eerste was meer dan 700 jaar geleden. In principe vindt zo'n Jubeljaar een keer in de 25 jaar plaats, tenzij de paus beslist tot een extra Heilig Jaar. 

Dat is nu gebeurd. Bij het uitroepen sprak paus Franciscus van een jubileum van barmhartigheid. Katholieken worden het komend jaar opgeroepen zich extra te bezinnen. 

Bij de ceremonie was ook de vorige paus, Benedictus XVI. Hij verschijnt niet vaak meer in het openbaar. 

Bron: IKNO-Kerknieuws/NOS

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross