Steun ons

Opening van het Heilige Jaar - Uitzending RKK

8 december 2015
1 minuut

Opening heilig jaar web

Rkk-uitzending over het begin van het Heilige Jaar, uitgeroepen door paus Franciscus. Het thema is barmhartigheid. Studiogesprek met hoogleraar Paul van Geest, schakelingen met Rome waar de paus 'de heilige deur' van de Sint Pieter opent en korte impressies uit Rome waar 50.000 gelovigen aanwezig zijn. 

Paus Franciscus heeft het Heilig Jaar geopend. In een speciale mis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad sprak hij de gelovigen toe. De paus riep hen op "angst en vrees opzij te zetten". 

Ter afsluiting van de mis opende Franciscus de bronzen deur van de basiliek. Door die zogenoemde Heilige Deur zullen naar verwachting het komend jaar miljoenen pelgrims wandelen. 

De ceremonie op het Sint-Pietersplein trok zo'n 50.000 gelovigen. Dat waren er veel minder dan de 50.000 tot 100.000 die werden verwacht, maar uit vrees voor een terreuraanslag lijken veel mensen thuisgebleven. 

Mensen die wel naar Vaticaanstad zijn gekomen zijn gecontroleerd. Hun tassen zijn doorzocht en ze zijn gefouilleerd. De politie controleert niet alleen pelgrims, maar ook journalisten, diplomaten en priesters. 

Voor de opening van het Heilig Jaar zijn duizenden agenten en militairen ingezet. Boven Rome geldt een vliegverbod en er  zijn scherpschutters actief. De afgelopen weken zijn rond het Vaticaan honderden bewakingscamera's opgehangen. 

Het is het 29ste Heilig Jaar; het eerste was meer dan 700 jaar geleden. In principe vindt zo'n Jubeljaar een keer in de 25 jaar plaats, tenzij de paus beslist tot een extra Heilig Jaar. 

Dat is nu gebeurd. Bij het uitroepen sprak paus Franciscus van een jubileum van barmhartigheid. Katholieken worden het komend jaar opgeroepen zich extra te bezinnen. 

Bij de ceremonie was ook de vorige paus, Benedictus XVI. Hij verschijnt niet vaak meer in het openbaar. 

Bron: IKNO-Kerknieuws/NOS

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross