Steun ons

Oorlogstaal

14 augustus 2017
3 minuten

Terwijl deze dagen de steden worden herdacht die leden onder het kernwapen (Hiroshima, 6 augustus en Nagasaki, 9 augustus) bedreigen politieke leiders elkaar met fire and fury. Hoe moeten wij in deze situatie bidden vraagt Marinus van den Berg zich af. De God die kanker kan genezen of dreigt met verdelging  heeft voor hem afgedaan.  Juist zijn tegenbeeld  - de machteloze God - geeft moed en behoedt ons voor cynisme.

Door Marinus van den Berg

Wat niemand verwachtte gebeurde: een kleine man wist een reus te vellen. Het is een oud verhaal dat me ongerust maakt. Die kleine man met die vreemde naam heeft geen katapult als wapen maar een kernwapen. Meer misschien dan we weten. Die grote man van wie men niet verwachtte dat hij de machtigste man van de wereld zou worden heeft nog meer van die wapens. In de afgelopen dagen zijn de steden herdacht die weet hebben gekregen van die wapens.

De kleine man en de grote man hebben beiden een grote mond en kleurrijk taalgebruik. Ze zijn meesters in het maken van zinnen en donderpreken die moeten laten zien dat ze niet bang zijn. Mensen die voor niemand en niets bang zijn, zijn levensgevaarlijk. Ze kennen vaak hun grenzen niet. Ze laten zich vaak ook niet door anderen begrenzen.

De man met de grootste mond en de meeste wapens meent dat God aan zijn kant staat en hem ook de middelen heeft gegeven om niet met hem te laten spotten. Een predikant heeft dat aan het Amerikaanse volk laten weten. In naam van God worden de kernwapens gezegend om hun vernietigende werk te doen als het bevel daar is. Voor hem is God niet dood maar levend. Hij is het zelf al is hij wel zo wijs dat niet te zeggen. In deze dagen is zowel David als Goliath te vrezen. Ze zijn uit op elkaars nederlaag. Een nederlaag met ongekende gevolgen. Dood en verderf zullen heersen.

Bidden

Ik zocht naar een signaal van hoop en ik vroeg me af hoe kan ik bidden. Kan ik bidden zoals in de psalmen nog al eens gebeurt om de verdelging van de vijanden. Zijn mensen uit Noord-Korea mijn vijanden? Ik ken ze niet eens. Tot wie moet ik dan bidden? Als God dood is, of een God van de (al)macht is, kan ik dan nog bidden? Houd ik mezelf niet voor de gek? Maar misschien vergis ik me en is juist de God van de macht dood, de God die kanker kan stoppen als hij zou willen. Is de levende God niet machteloos?

Dat God machteloos is zou een grote troost zijn voor alle machtelozen, schreef de Franse schrijfster Marguerite Yourcenar (1903-1987). Haar woorden reizen al jaren met me mee. Ze behoeden me voor cynisme, voor onverschilligheid. Dat God machteloos is, geeft me moed. God heeft geen macht, wij mensen hebben macht, al heeft de een meer dan de ander. Trump heeft dubieus verkregen macht. Die vreemd geknipte man uit Noord-Korea heeft geërfde macht.

Luisteren

Angela Merkel heeft democratisch ontvangen macht. Zij is niet een boven alle kritiek verheven God en moet steeds weer luisteren. Ze is niet volmaakt alleswetend en allesoverziend. Angela Merkel heeft de mannen die met verhitte koppen elkaar bestoken aan tafel uitgenodigd. Eindelijk een vrouw aan het woord die wil verbinden door te luisteren. Die grote mannen hebben ook hun angsten. Geen van hen wil gezichtsverlies. Geen van beiden wil afgaan. Het zijn mensen zoals wij. Wie wil er afgaan? Is er een weg zonder gezichtsverlies? Een weg van gerechtigheid en bevrijding voor alle machteloze mensen. In alle landen zijn (teveel) machteloze mensen.

Ik weet niet goed hoe te bidden maar schreef in mijn dagboek:

Aan tafel

Zou er een wapen zijn
die het vuur van de
ongekende woede kan doven

Zou er een wapen zijn
die ongekende woede
af kan schrikken

Zou er een tafel zijn
waar woedende koppen
elkaar de hand geven

Zou er een taal zijn
die woede omzet in
een ongekende energie

Een energie die mensen
bevrijdt van angst en armoede
In een ongekend lijden.

Er is al een vrouw die
uitnodigt om aan tafel te komen
Een tafel om elkaar te leren kennen.

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross