Steun ons

Ook dit…

18 mei 2018
2 minuten

Een Perzische koning wilde een spreuk hebben die hij altijd kon zeggen, wat er ook gebeurde – iets dat altijd waar was, altijd wijs. Lisette Thooft vertelt het verhaal én geeft het antwoord van een wijze mysticus.

Door Lisette Thooft

Je kunt alle muziek die je je nog herinnert vinden op het internet, of via Spotify. En zo hoorde ik weer eens het nummer ‘These Things Too’ van Pearls before Swine, een Amerikaanse psychedelische folk band uit de jaren zestig. Ik herinner me nog hoe diep ik onder de indruk was toen ik het voor het eerst hoorde – ik moet achttien of negentien zijn geweest. Ik wist niet dat parels voor de zwijnen een uitdrukking uit de Bergrede was. (Gekke naam voor een band, trouwens. Waren hun liedjes parels en waren wij de zwijnen?) En ik wist niet dat ze een verhaal uit de Perzische soefi traditie hadden genomen als onderwerp voor het nummer. Ik vond het allemaal van een peilloos diepe wijsheid, en het heeft zich diep in mijn adolescentenbrein genesteld.

Spreuk

Een Perzische koning wilde een spreuk hebben die hij altijd kon zeggen, wat er ook gebeurde – iets dat altijd waar was, altijd wijs. De raadslieden die hij optrommelde, braken zich het hoofd en hadden ten slotte iets gevonden. In het nummer van Pearls before Swine krijg je dan meteen te horen wat het was; in andere versies van het verhaal wordt het nog een beetje spannend.
De wijze mannen kwamen er zelf niet uit en gingen te rade bij een soefi mysticus. Die overhandigde hen een ring, met de woorden dat de koning er pas in mocht kijken als alles verloren was. Alleen dan zou hij de boodschap begrijpen.
Jarenlang droeg de koning de ring tot tevredenheid. Toen werd het oorlog, hij verloor een cruciale slag, zijn paard sneuvelde, hij vluchtte te voet en kwam bij een afgrond. Hij herinnerde zich de ring; dit was wel het moment. Hij opende de ring, keek erin en las: “Ook dit gaat voorbij.”

Het schijnt dat het gezegde: “Ook dit gaat voorbij” vaak ten onrechte aan de Bijbel wordt toegeschreven, net als “Gods wegen zijn ondoorgrondelijk” en nog zowat van die beroemde cliché’s. Maar al komen ze uit aanpalende wijsheidstradities, en al zijn het inmiddels nog zulke afgezaagde mantra’s, daarom zijn ze nog niet minder wijs.
“Ook dit gaat voorbij” helpt echt, in moeilijke tijden. Stel, je hebt veel verloren, voor je gevoel. Je belangrijkste steunpunt is verdwenen. Je beseft dat je niet verder kunt, niet vooruit en niet achteruit. Je bent moe, je ziet geen uitweg, alleen een diep zwart gat voor je. Dat is het moment om hardop tegen jezelf te zeggen: “Ook dit gaat voorbij.”
Maar het helpt ook op een gewone doordeweekse dag, als je het ontzettend druk hebt en dan gaan er ook nog dingen mis, iets gaat kapot, je botst met iets of iemand en ineens lijkt het of iedereen boos op je is, kan gebeuren, toch?

Dan is dit het devies. Doorademen, maar niet te snel; rustig ademen. Voelen waar in je lichaam de stress precies zit. Het ongemak ervan uithouden. En intussen in jezelf prevelen: “Ook dit gaat voorbij.”

Altijd waar. En altijd wijs.

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

  1. "Ook dit gaat voorbij" gebruik je ook op momenten dat je juist heel erg geniet of het heel goed met je gaat. Dat is juist de waarde van deze zin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross