Steun ons

Ontspannen leven

8 augustus 2018
3 minuten

"Duizenden gedachten tollen door mijn hoofd, de onrust vreet aan mijn botten. Hoe houd ik het leven eigenlijk nog uit?" En dan komt er iemand ons ook nog vertellen dat we ontspannen moeten leven... "En toch. Ja het kan", zegt zenleraar Dick Verstegen. Hij  belooft je niet dat een zen-houding al je problemen oplost. Wel kun je leren het leven wat meer te nemen zoals het komt en daar mild en creatief tegenover te staan.

Door Dick Verstegen

Wat weerhoudt ons er toch van om elke dag ontspannen door te brengen in onze westerse paradijzen? Dit zinnetje zélf is voor menigeen al genoeg reden om overspannen in de gordijnen te klimmen. We zitten immers in Nederland nog steeds met het een na hoogste dreigingsniveau (4) als het om terrorisme gaat. Klimaatverandering vernietigt onze akkers en bedreigt onze watervoorziening. De Amerikaanse bevolking kiest een narcistische clown tot president.

Onuitstaanbare buurman

Het rijtje is nog lang niet af. Er is trouwens nog iets heel anders dat ons misschien nog veel gespannener maakt. De immigratie! Sommige mensen willen muren om Europa zetten… Maar, een nóg verontrustender gedachte vat post: waaraan ontlenen we eigenlijk het recht om in onze relatieve ‘paradijselijke’ weelde te leven terwijl vele miljarden in deze wereld zuchten onder rechteloosheid, honger, oorlog, ziekte, armoede en andere ellende?

En dan is er ook nog: hoe ga ik met mijn onuitstaanbare buurman om, hoe red ik het financieel, wanneer komt nu eindelijk die leuke partner opdagen, verdien ik eigenlijk wel een leuke partner, wat moet ik aan met mijn vakantiedagen, vakantie is stress,  hoe houd ik mijn vrienden bij, hoe kan ik me ongemerkt drukken op dat vreselijke familiefeestje, houden mijn kinderen nog wel van me, moet ik niet wat meer mantelzorgen voor mijn  moeder…. Duizenden gedachten tollen door mijn hoofd, de onrust vreet aan mijn botten. Hoe houd ik het leven eigenlijk nog uit?

En dan komt er iemand aandraven met het idee om ontspannen te leven... En toch.

Oh ja-kennis

Ja, het kan. En het is heel simpel. Er is een zon, er is een maan. Er zijn wolken, er is regen en wind – het komt en gaat allemaal. Er is een boom voor mijn huis. Ik zie en hoor zijn takken ruisen – het komen en gaan. Kan ik wat er gebeurt in de wereld, in mijn wereld zien als iets dat komt en gaat en steeds verandert? Kan ik mijn gedachten met een snufje humor en welwillendheid zien als iets dat komt en gaat en steeds verandert? Kan ik  alles wat zich in en aan mij voordoet zien als: oh ja, zo is dat, oh ja zo zit dat, oh ja zo gaat dat, oh ja zo doe ik dat.  In deze o zo belangrijke oh ja-kennis schuilt het geheim van ontspannen leven.

Tathata

Waar we het over hebben noemen boeddhisten Tathata. Dat betekent zo iets als: Zo is dat. Dat is geen fatalisme, maar inzicht dat de dingen zijn zoals het is. Pas wanneer we op die manier naar het leven, naar ons leven, naar onszelf kunnen kijken - vanuit de ruimte die deze aanvaarding biedt - ontstaat een doorkijkje naar wat we in dat proces zelf kunnen doen. Vrijuit. Want wat je zelf werkelijk te doen hebt,  is niet afdwingbaar.

Kun je op die manier ook zien dat je oordelen slechts een relatieve betekenis hebben? Oordelen zijn onmisbaar om in je leven te functioneren, maar je kunt ze evenzeer met een liefdevol korreltje zout doorzien als andere dingen die we tegenkomen. Alan Watts schrijft in Out of your mind dat er uit 6000 voor onze jaartelling al Egyptische inscripties dateren ‘die de wereld beschrijven als hopeloos op weg naar de filistijnen.’ Onze klacht over de wereld en onszelf is van alle tijden.

Beweging

Mijn benul van tijd is dat ‘dit moment’ er eeuwig is.  Alleen verandert wat zich in dat moment voordoet voortdurend. Alles wat vorm heeft, valt onder die verandering. Alles is constant in beweging. Werk die beweging van het leven niet tegen maar ga er creatief in mee en besef: NU is het enige creatieve punt in je leven, waarin je kunt zien, ervaren en doen, zodat je zelfs ‘de betekenis van het verleden’ kunt veranderen, aldus dezelfde Alan Watts.

Themadag 'Ontspannen leven'

'Ontspannen leven' is de titel van de themadag, zaterdag 1 september 2018, bij het Han Fortmann Centrum (HFC) in Nijmegen. 'Stressontknoper Paul Loomans zal een lezing houden. Dick Verstegen en Peter Kooij, beiden docent aan het Han Fortmann Centrum, verzorgen workshops. Het HFC, cursuscentrum voor persoonlijke ontwikkeling,  opent met deze dag zijn najaarsseizoen 2018.  Kijk hier voor meer informatie.

Dick Verstegen

Lees meer

Dick Verstegen is zenboeddhistisch leraar en personal coach, onder meer verbonden aan het Han Fortmann Centrum te Nijmegen. Hij schreef diverse zenboeken (meest recent: Oh ja! Van kijken naar zien, Asoka, 108 blz., € 14,95). Tot 2000 had hij tal van journalistieke functies, waaronder die van hoofdredacteur bij de VNU-dagbladengroep. Meer info: www.zennijmegen.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross