Steun ons

Ontmoeting, mooi in beeld gebracht

19 augustus 2014
2 minuten

Wat zijn centrale christelijke grondbegrippen? En wat gebeurt er als we gaan Geven, Ontvangen en Delen? Onder de noemer ‘levenskunst’ hebben de Remonstranten (een gemeenschap van vrijzinnige christenen) een begin gemaakt met een antwoord op die twee vragen. In ‘Goddeeltjes’ gaan zij in op de thema’s Mens, Geest, Jezus, God, Kerk en Toekomst. En in een video brengen zij enkele prachtige voorbeelden van ontmoeting in beeld.

Door Theo van de Kerkhof

De Remonstranten vormen een vrijzinnige christelijke geloofsgemeenschap, die net als de Bezieling hedendaags leven en christelijk geloof op elkaar wil betrekken. Voor 2015 kozen de Remonstranten voor het jaarthema ‘levenskunst’ en in dat kader hebben ze inmiddels een aantal projecten gelanceerd.

Geven Ontvangen Delen

Zo maakte de gemeenschap een prachtig videofilmpje ‘Geven Ontvangen Delen’ over de vraag: wat delen we nog met elkaar? Een aantal toevallige passanten ontmoeten elkaar voor het eerst en proberen binnen enkele minuten te ontdekken wat ze met elkaar delen. Het resultaat is indrukwekkend. De videofilm van 7,5 minuut is echt het bekijken waard (zie hierboven).

Goddeeltjes

Verder schreven zeven geestverwante theologen zes boekwerkjes die in een cassette van in totaal 648 pagina’s zijn samengebracht onder de titel Goddeeltjes. Die naam is ontleend aan het wetenschappelijk hoogtepunt van 2012. Natuurwetenschappers ontdekte een elementair deeltje dat fundamenteel is voor het begrijpen van het universum en dat ze het ‘goddeeltje’ doopten. Naar analogie daarvan gaan de auteurs - Christiane Berkvens-Stevelinck, Foeke Knoppers, Bert Dicou, Koen Holtzapffel, Peter Nissen, Christa Anbeek en Antje van der Hoek - op zoek naar de Goddeeltjes van ons bestaan. In de zes paperbacks behandelen zij de grondbegrippen van de christelijke traditie in de context van het leven in de eenentwintigste eeuw: Mens, Geest, Jezus, God, Kerk en Toekomst.

Kerkdiensten

De auteurs zullen op diverse plaatsen in het land lezingen houden die te maken hebben met ‘hun’ Goddeeltje. Daarnaast zullen zij in hun kerkdiensten de thema’s van de Goddeeltjes naar voren laten komen, in estafette. Gepland zijn op dit moment reeds:

  1. Christiane Berkvens-Stevelinck, Goddeeltje Mens: 14 september (startzondag Rotterdam), 21 september Nieuwkoop, 28 september Middelburg.​
  2. ​Bert Dicou, Goddeeltje Jezus: 5 oktober, Hoorn.
  3. Foeke Knoppers, Goddeeltje Geest: 12 oktober in Hengelo.
  4. Christa Anbeek, Goddeeltje Toekomst: Preek van de Leek, Rotterdam, 2 november.
  5. Koen Holtzapffel, Goddeeltje God: Rotterdam, 7 december.
  6. ​Peter Nissen, Goddeeltje Kerk: 18 januari, Apeldoorn en 25 januari, Arnhem.

Belangstellenden zijn welkom. (Zie hier voor informatie over de locaties.)

Op zaterdag 7 maart 2015 is de Dag van het Goddeeltje gepland. Nadere informatie daarover wordt te zijner tijd bekendgemaakt op www.gevenontvangendelen.nl.

Bert Dicou (redactie), Goddeeltjes: Mens, Geest, Jezus, God, Kerk en Toekomst, Meinema, zes paperbacks, 648 pagina’s, € 22,00. goddeeltjes

 

 

 

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross