Steun ons

'Oma, gaan we nou dood?'

4 juni 2014
1 minuut
Gé Bijlsma vertelt zijn verhaal aan voorbijgangers op de hoek van de Janslangstraat/Jansplein in Arnhem
Gé Bijlsma vertelt zijn verhaal aan voorbijgangers op de hoek van de Janslangstraat/Jansplein in Arnhem

'Oma, gaan we nou dood?', is een novelle over een vierjarig jongetje tijdens de slag om Arnhem. Het jongetje is inmiddels een 74-jarige man, de oud-Arnhemmer Gé Bijlsma. Hij vertelde zijn verhaal aan Marike Spee, schrijfster, journalist en vaste medewerkster van de Bezieling. Jan Terlouw schreef het voorwoord.

cover marike speeDe novelle bestaat uit het relaas van de nu 74-jarige Gé Bijlsma, aangevuld met historische sfeerverslagen en feiten, zodat het geheel leest als een spannend boek. Gé vertelt over zijn herinneringen uit de eerste oorlogsjaren en vervolgens over de ochtend waarop hij onbezorgd buiten speelde op het Jansplein toen zijn opa hem plotseling hardhandig de schuilkelder insleurde. Het is 17 september 1944 en de Slag om Arnhem barst los. De kleine Gé kruipt zo dicht mogelijk tegen degene aan bij wie hij zich het veiligst voelt: zijn oma. Na ruim een week in de schuilkelder vlucht de familie richting het noorden. 

Pas later wordt duidelijk hoeveel impact de honger, kou en het geweld uiteindelijk hebben gehad op Gé Bijlsma. Hij wil daarom graag zo veel mogelijk jongeren bereiken met zijn verhaal. Niet alleen zodat ze meer te weten komen over Arnhem in oorlogstijd, maar ook in de hoop dat ze door zijn aangrijpende relaas nog beter beseffen hoe bijzonder het is om in vrijheid te leven. Oma, gaan we nou dood? (uitgeverij Leijser.nu) is geschreven voor volwassenen en jongeren. Jan Terlouw, die het voorwoord schreef: "Erg boeiend ... Ik legde het verhaal geen enkele keer weg."

De presentatie vindt plaats op zaterdag 28 juni om 15.00 uur in de Arnhemse Kinderboekwinkel, Weverstraat 26. Iedereen die belangstelling heeft voor dit bijzondere verhaal is van harte welkom!

 

Reacties

  1. Omdat ik de schrijfster ken heb ik het boek al kunnen lezen.
    Ik wist dat oorlog 'erg' was maar na het lezen van dit boek is mijn kijk op
    herdenkingen en verhalen van ouderen die het hebben meegemaakt voorgoed veranderd.
    Ook al zal de impact van deze verschrikking nooit helemaal gevoeld kunnen worden door de na-oorlogsen.... dit boek haalt het wel heel dichtbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross