Steun ons

Oeganda, homo’s en het Westen

3 maart 2014
1 minuut

Edith Tulp schrijft in haar gastcolumn met verve over de benepen Amerikaanse evangelisten van het ‘God hates fags’ soort, die hun tentakels uitslaan tot op het Afrikaanse continent. Met een goede pen en een blik van binnenuit schrijft zij over de Oegandese samenleving. Maar gaat haar afkeer van de Amerikaanse evangelisten niet net iets over de top? Homofilie (sommige homo’s vinden dat trouwens een onprettig EO-achtig woord dat al de klank van een ziekte in zich draagt) mag dan in de ogen van menig Afrikaan een decadente westerse uitvinding zijn, de Afrikaanse homofobie is dat in ieder geval, stelt Tulp.  Zou evangelisatie echt de enige reden zijn voor de virulente Afrikaanse anti-homohouding? Ligt dat echt alleen maar aan het kwalijke Westen? Is dat niet een typisch voorbeeld van de ‘weg-met-ons-filosofie’ waar een deel van linkse intelligentsia in de jaren zeventig zo sterk in was? Er zit wat mij betreft een paternalistisch trekje aan Tulps visie. Zelfs voor hun morele fouten hebben de Oegandezen blijkbaar het Westen nodig.  Mij lijkt dat ze voor hun zonden prima zonder ons kunnen. Achter de Oegandese anti-homohouding schuilt naar mijn idee ook een verkeerde Afrikaanse trots: men wil zich geen westerse mensenrechten laten opdringen, zelfs niet als die – zoals in dit geval – evident humaan zijn.

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Een kaars opsteken voor... Allerzielen 2022


Een kaars opsteken wil ik
Voor mijn oudste broer
Voor mijn twee overleden zussen
Voor mijn zeer jonge neefjes nog geen jaar in dit leven
Voor mijn ouders
Voor de vermiste vader en zoon van Terschelling
Zoveel meer namen wil ik noemen
De namen ook van wie dit leven niet meer konden verdragen
Maar dan toch ook
Een kaars voor die gesneuvelde jonge Russen
Een kaars voor die gevallen Oekraïners
afgeslacht op een zinloos duister oorlogsveld
Zij zijn ook kinderen van, geliefden van, jonge vaders
En dan die jongens en meisjes
In de leeftijd van dansen en feest vieren
Doodgedrukt in een enge straat
Zij hebben ook ouders, zussen en broers
Zij laten ook een onpeilbare leegte na
Ik kom kaarsen tekort …
 

Marinus van den Berg
ALLERZIELEN
2 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross