Steun ons

Oeganda, homo’s en het Westen

3 maart 2014
1 minuut

Edith Tulp schrijft in haar gastcolumn met verve over de benepen Amerikaanse evangelisten van het ‘God hates fags’ soort, die hun tentakels uitslaan tot op het Afrikaanse continent. Met een goede pen en een blik van binnenuit schrijft zij over de Oegandese samenleving. Maar gaat haar afkeer van de Amerikaanse evangelisten niet net iets over de top? Homofilie (sommige homo’s vinden dat trouwens een onprettig EO-achtig woord dat al de klank van een ziekte in zich draagt) mag dan in de ogen van menig Afrikaan een decadente westerse uitvinding zijn, de Afrikaanse homofobie is dat in ieder geval, stelt Tulp.  Zou evangelisatie echt de enige reden zijn voor de virulente Afrikaanse anti-homohouding? Ligt dat echt alleen maar aan het kwalijke Westen? Is dat niet een typisch voorbeeld van de ‘weg-met-ons-filosofie’ waar een deel van linkse intelligentsia in de jaren zeventig zo sterk in was? Er zit wat mij betreft een paternalistisch trekje aan Tulps visie. Zelfs voor hun morele fouten hebben de Oegandezen blijkbaar het Westen nodig.  Mij lijkt dat ze voor hun zonden prima zonder ons kunnen. Achter de Oegandese anti-homohouding schuilt naar mijn idee ook een verkeerde Afrikaanse trots: men wil zich geen westerse mensenrechten laten opdringen, zelfs niet als die – zoals in dit geval – evident humaan zijn.

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross