Steun ons

Oeganda, homo’s en het Westen

3 maart 2014
1 minuut

Edith Tulp schrijft in haar gastcolumn met verve over de benepen Amerikaanse evangelisten van het ‘God hates fags’ soort, die hun tentakels uitslaan tot op het Afrikaanse continent. Met een goede pen en een blik van binnenuit schrijft zij over de Oegandese samenleving. Maar gaat haar afkeer van de Amerikaanse evangelisten niet net iets over de top? Homofilie (sommige homo’s vinden dat trouwens een onprettig EO-achtig woord dat al de klank van een ziekte in zich draagt) mag dan in de ogen van menig Afrikaan een decadente westerse uitvinding zijn, de Afrikaanse homofobie is dat in ieder geval, stelt Tulp.  Zou evangelisatie echt de enige reden zijn voor de virulente Afrikaanse anti-homohouding? Ligt dat echt alleen maar aan het kwalijke Westen? Is dat niet een typisch voorbeeld van de ‘weg-met-ons-filosofie’ waar een deel van linkse intelligentsia in de jaren zeventig zo sterk in was? Er zit wat mij betreft een paternalistisch trekje aan Tulps visie. Zelfs voor hun morele fouten hebben de Oegandezen blijkbaar het Westen nodig.  Mij lijkt dat ze voor hun zonden prima zonder ons kunnen. Achter de Oegandese anti-homohouding schuilt naar mijn idee ook een verkeerde Afrikaanse trots: men wil zich geen westerse mensenrechten laten opdringen, zelfs niet als die – zoals in dit geval – evident humaan zijn.

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross