Steun ons

Via boeddhisme God ontmoeten - Non-conformist Brad Warner zoekt hogere macht

24 november 2014
2 minuten

Het is een misvatting dat boeddhisme een religie zonder God zou zijn, zegt zenmonnik en punkbandbassist Brad Warner. “Boeddhisme is juist een manier om God te ontmoeten.” Ook wijst Warner op verrassende overeenkomsten tussen de Bijbel en zijn boeddhistische ideeën. Lisette Thooft recenseert zijn onlangs in Nederlandse vertaling verschenen boek ‘Een goddeloze kijk op God’. Door Lisette Thooft

Brad Warner is een Amerikaanse punkbandbassist die zenmonnik werd en boeken schrijft met geweldige titels als Hardcore Zen en Sit Down And Shut Up! Waarom de oorspronkelijke titel van dit nieuwe boek – There Is No God And He Is Always With You – niet letterlijk vertaald werd, is me een raadsel: ‘Een godloze kijk op God’ steekt toch bleekjes af bij ‘Er is geen God en Hij is altijd bij je’? Vond de Nederlandse uitgever de titel niet serieus genoeg klinken? Warner is zeker serieus, maar zijn humor is een van zijn grootste pluspunten. Ik heb een paar keer hardop gelachen en vaak gegrinnikt onder het lezen.

Wereldse en spirituele ervaringen

De Bezieling doet niet aan sterren of balletjes maar dit boek zou er van mij vijf krijgen. Een paar passages vond ik schimmig en hij vervalt af en toe een beetje in herhaling – wat wil je, in een boek over iets dat niet in woorden is uit te drukken – maar verder vond ik het een heerlijk boek. Het is een perfecte mix van persoonlijke wereldse en spirituele ervaringen, discussies met andere spirituele denkers en eruditie. Ook uitermate geschikt voor christenen, omdat Warner her en der citeert uit de Bijbel en verrassende overeenkomsten laat zien met boeddhistische ideeën. “Naar mijn mening klopt er niets van de bewering dat boeddhisme een religie zonder God is,” schrijft Warner. “Sterker nog, het tegendeel is waar. Volgens mij is boeddhisme een manier om God te ontmoeten en te begrijpen zonder te hoeven dealen met religie.” Want zenmeditatie is een weg naar het ervaren van de eenheid van alles, inclusief jezelf, vertelt hij. Na geduldig mediteren heeft hij ook zo’n eenheidservaring gehad en die beschrijft hij in het boek onder de titel ‘verlichtingsporno’.

Pure mystiek

Zijn conclusie is pure mystiek: “God is niet net als wij. Hij is ons. […] Ik bedoel dat het universum, God, zich manifesteert waar het maar mogelijk is. Op oneindige manieren, voor eeuwig. We maken allemaal deel uit van deze eeuwigheid.”

 

Brad Warner, Een godloze kijk op God, Asoka, 215 blz., € 19,90.
  mwThooft_0055 >>Lees ook andere artikelen van Lisette Thooft

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross