Steun ons

Niks te klagen

22 juli 2019
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. “Het is hier poepieluxe, want we hoeven ook al niet zelf te poetsen.”

Door Paulien van Bohemen

“Laat me eens goed naar je kijken. Ja, dat dacht ik al. Jij bent het, Mieke, mijn lievelingsnichtje! Geef me eens een dikke zoen. Och, wat gezellig dat je bij mij komt wonen. Maar ben je niet een beetje te jong nog voor dit huis?” Ze fronst haar wenkbrauwen. Even later verschijnt er een lach op haar gezicht. “Nou ja, dan heb ik jou in ieder geval heel dicht bij me, dat is fijn. Kom, dan laat ik je alles zien.” Vastberaden loopt ze naar de keuken. “Kijk, hier eten we elke dag. Ze koken voor ons, dat hoeven we niet zelf te doen. Je hoeft alleen maar je mondje te openen.” Ze tilt het deksel van de pan en werpt een blik op de gekookte aardappelen.

Dan gaat ze naar de huiskamer. “Dit is de zitkamer. Daar kun je televisiekijken en een beetje kletsen. Wat heerlijk, dat ik voortaan daar met jou kan zitten. Zie je die anjers op tafel? Ze zetten elke week verse bloemen neer. Zo proberen de zusters het ongeluk in ons leven een beetje weg te nemen, lief hè?”

Ze klapt in haar handen en zet koers naar de gang. “Zie je, er lopen allemaal buurtjes rond. Lieverd, je moet zelf maar even vragen hoe ze heten, want dat weet ik niet zo goed.” Op dat moment komt er een vrouw van een jaar of vijftig aangelopen met een stofzuiger. “O, die dame daar, dat is de werkster. Ja, het is hier poepieluxe, want we hoeven ook al niet zelf te poetsen. Je hoeft alleen je beentjes maar omhoog te gooien als ze komen stofzuigen. Ze plant haar handen in haar zij en denkt na. “Ik geloof dat ze in huis iets met muziek doen elke week of iedere maand. Je kunt ook mee naar het gymclubje. Dat vind jij vast enig, Mieke, want jij was altijd heel goed in tennis,” glundert ze.

“Nou, volgens mij weet je zo alles wel. Ik heb hier eigenlijk niks te klagen. Toch is er volgens mij nog iets dat je moet weten. Iets heel belangrijks. Laat me even denken.” Peinzend kijkt ze eerst links en dan rechts. Dan knikt ze. “Ik weet het weer, kom mee.” Ze beent naar de deur aan het einde van de gang, pakt de deurklink en duwt hem naar beneden. De deur gaat niet open. “Zie je, je kunt er niet uit. Dat is het enige nadeel hier. Maar weet je wat ik denk? We mogen volgens mij niet weg, omdat de zusters heel veel van ons houden.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross