Steun ons

Niks te klagen

22 juli 2019
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. “Het is hier poepieluxe, want we hoeven ook al niet zelf te poetsen.”

Door Paulien van Bohemen

“Laat me eens goed naar je kijken. Ja, dat dacht ik al. Jij bent het, Mieke, mijn lievelingsnichtje! Geef me eens een dikke zoen. Och, wat gezellig dat je bij mij komt wonen. Maar ben je niet een beetje te jong nog voor dit huis?” Ze fronst haar wenkbrauwen. Even later verschijnt er een lach op haar gezicht. “Nou ja, dan heb ik jou in ieder geval heel dicht bij me, dat is fijn. Kom, dan laat ik je alles zien.” Vastberaden loopt ze naar de keuken. “Kijk, hier eten we elke dag. Ze koken voor ons, dat hoeven we niet zelf te doen. Je hoeft alleen maar je mondje te openen.” Ze tilt het deksel van de pan en werpt een blik op de gekookte aardappelen.

Dan gaat ze naar de huiskamer. “Dit is de zitkamer. Daar kun je televisiekijken en een beetje kletsen. Wat heerlijk, dat ik voortaan daar met jou kan zitten. Zie je die anjers op tafel? Ze zetten elke week verse bloemen neer. Zo proberen de zusters het ongeluk in ons leven een beetje weg te nemen, lief hè?”

Ze klapt in haar handen en zet koers naar de gang. “Zie je, er lopen allemaal buurtjes rond. Lieverd, je moet zelf maar even vragen hoe ze heten, want dat weet ik niet zo goed.” Op dat moment komt er een vrouw van een jaar of vijftig aangelopen met een stofzuiger. “O, die dame daar, dat is de werkster. Ja, het is hier poepieluxe, want we hoeven ook al niet zelf te poetsen. Je hoeft alleen je beentjes maar omhoog te gooien als ze komen stofzuigen. Ze plant haar handen in haar zij en denkt na. “Ik geloof dat ze in huis iets met muziek doen elke week of iedere maand. Je kunt ook mee naar het gymclubje. Dat vind jij vast enig, Mieke, want jij was altijd heel goed in tennis,” glundert ze.

“Nou, volgens mij weet je zo alles wel. Ik heb hier eigenlijk niks te klagen. Toch is er volgens mij nog iets dat je moet weten. Iets heel belangrijks. Laat me even denken.” Peinzend kijkt ze eerst links en dan rechts. Dan knikt ze. “Ik weet het weer, kom mee.” Ze beent naar de deur aan het einde van de gang, pakt de deurklink en duwt hem naar beneden. De deur gaat niet open. “Zie je, je kunt er niet uit. Dat is het enige nadeel hier. Maar weet je wat ik denk? We mogen volgens mij niet weg, omdat de zusters heel veel van ons houden.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Aardbeving in Syrië en Turkije

Zijn  Uw Handen groot genoeg
Groot genoeg
om ze allemaal op te vangen
al die mensen in hun slaap overvallen
hun huizen als kaartendozen ineengestort
ontelbaren nog door de dood getroffen

Zijn onze handen groot genoeg
Voldoende open en bereid
Om ze allemaal te helpen
Onder het puin vandaan
Gewond of overleden
Al die onbekende mensen

Onze vraag is  onze smeekbede
Een bede van ontreddering
Een  appel om ontferming
Dat we doen wat we kunnen doen
Dat we hen niet aan hun lot overlaten
In deze bevende wereld.

Marinus van den Berg,
6 februari 2023

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross