Steun ons

Nieuwe serie ‘Samen Lokaal’: plaatsen waar je zomaar naartoe kunt

12 september 2014
2 minuten

Onder de noemer ‘Samen Lokaal’ brengt de Bezieling komende tijd portretten van lokale levensbeschouwelijke initiatieven ‘waar je zo maar naartoe kunt’. Kerken mogen leeglopen, religie, spiritualiteit en levensbeschouwing zijn allerminst passé. En 'ieder voor zich'? Het is maar net waar je kijkt.

Door Theo van de Kerkhof

Bij iedereen in de buurt gebeurt wel iets op religieus vlak. Een paar straten lopen en je komt vast een kerk tegen waar op zondagochtend vieringen zijn, waar je bij aan kunt sluiten. Daar is muziek, er zijn preken, bijzondere teksten, er is van alles te zien en te beleven. Verspreid over het land vind je ekklesia’s of spirituele centra die bijeenkomsten organiseren, leesgroepen, meditatieavonden, ontmoetingsgroepen. Er zijn debatavonden, lezingen, of studiegroepen. Er zijn kloosters waar je aan de liturgie kunt deelnemen of kunt vertoeven in een gastenverblijf.

De samenleving is in hoge mate geïndividualiseerd. Je hoort niet meer als vanzelf bij een of andere kerk. Maar nog steeds kan religie, spiritualiteit, bezinning mensen op een laagdrempelige manier bij elkaar brengen. Overal in het land is levensbeschouwelijk aanbod. Voor elk wat wils.

Presenteren

Vorig jaar portretteerde ik voor Mariënburg (een vereniging van kritische katholieken) zeven onafhankelijke lokale geloofsgemeenschappen voortkomend uit de katholieke traditie. Bezinning en ontmoeting bleken de belangrijkste motieven voor bezoekers om deel te nemen. In vervolg op die serie wil de Bezieling - in iets beknoptere vorm - uiteenlopende lokale levensbeschouwelijke initiatieven in de gelegenheid stellen zich te presenteren. De spits wordt afgebeten door Ekklesia Tilburg.

Ook belangstelling om uw groep, gemeenschap of initiatief op de Bezieling te presenteren? Schrijf een bondig portret van uw groep in maximaal 400 woorden en mail dat aan redactie@debezieling.nl. Geef een korte typering van uw gemeenschap, welke activiteiten zijn er, voor wie zijn de activiteiten relevant, waar kunnen nieuwkomers terecht voor nadere informatie, aanmelding, introductie? Illustreer uw portret met foto´s of een kort filmpje.

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross