Steun ons

Nieuwe mogelijkheden voor hedendaagse zinzoekers in regio Breda

12 augustus 2015
3 minuten

“Traditie is niet het aanbidden van as, maar het doorgeven van vuur” (Gustav Mahler). Onder dat motto gaat vanaf september 2015 in Breda een nieuw zingevingsinitiatief van start: Zinsverband. Bron van oriëntatie en inspiratie is de bijbelse traditie.

Zinsverband is een initiatief van Ekklesia Breda en bureau Mamre. Ekklesia Breda breidt hiermee haar bestaande activiteiten flink uit. Tevens verdubbelt de  ekklesia haar aantal zondagse vieringen van één naar twee per maand. Ook komt er meer aandacht voor pastoraat en gemeenschapsvorming.

Zinsverband poogt antwoorden op zingevingsvragen, levensvragen, actuele gebeurtenissen en vraagstukken te formuleren vanuit de bijbelse traditie. Het Grote Verhaal van de bijbel wordt daarbij niet gelezen en benaderd vanuit institutionele of dogmatische kijk, maar vanuit haar ontstaanscontext met alle religieuze, politieke, economische, maatschappelijke en ethische componenten. Van daaruit kan het verhaal opnieuw klinken en betekenis krijgen.

De programmering van Zinsverband is onder te verdelen in vier pijlers: liturgie en pastoraat, leerhuis en verdieping, bezinning en schoonheid, bewustwording en engagement. Daarnaast zijn er kort- of langlopende projecten rond actuele thema's.

Zinsverband voorziet in uitbreiding van (voor iedereen toegankelijke) liturgische momenten en pastoraat in Breda en draagt bij, voor de regio West-Brabant, aan gemeenschapsvorming en verbinding rond leerhuizen, bezinningsactiviteiten, maatschappelijk engagement en wereldwijde solidariteit met de meest kwetsbare medemens.

Adres: Stadserf 3, 4811 XS Breda, e-mail: info@zinsverband.nl De vieringen van Ekklesia Breda vinden plaats in de Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda. (Locatie was voorheen de Waalse Kerk aan de Catharinastraat.)

Agenda

  • Mini-symposium:  'Religie en Geweld'

Zijn religie en geweld onlosmakelijk met elkaar verbonden? Deze vraag staat centraal tijdens het mini-symposium op vrijdag 25 september, in het kader van de vredesweek. Met bijdragen van Janneke Stegeman, Nora Asrami en Alex van Heusden. Deze middag wordt geleid door Franck Ploum. Datum: Vrijdag 25 september Tijd: 14.00 - 16.30 uur Locatie: Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda Entree: € 10,- (kortingtarief voor minima/alleen AOW/Studenten €5,-), aanmelden: info@zinsverband.nl. Meer informatie: www.zinsverband.nl

  • Aperitief: filosofisch café 'De ziel'

Filosoof Tuur de Beer ontvangt interessante denkers om te spreken over 'de ziel'. Ingrediënten: twee inleidingen van 15 minuten, tafelgesprek met de gasten, live muziek en een borrel. Te gast zijn: Desanne van Brederode, filosofe en schrijfster. Charles Vergeer, docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Datum: zondag 27 september, tijd: 15.00 - 16.30 uur, locatie: crypte onder de Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11, Breda, entree: €7,50 (excl. drankjes) (kortingtarief: minimum/alleen AOW/studenten €5,-), aanmelden: info@zinsverband.nl; meer informatie: www.zinsverband.nl

  • De wording van het christendom: cursus van vijf avonden of middagen

Het christendom is van Joodse oorsprong. Maar vanaf wanneer kun je spreken van christendom? Om meteen maar één hardnekkig misverstand uit de weg te ruimen: het christendom is niet gesticht, maar in een geleidelijk, bijna vier eeuwen omvattend proces ontstaan. Data: maandag 21/9, 5/10, 19/10, 16/11 en 30/11 2015; tijd: 14.00 - 16.15 uur / 20.00 - 22.15 uur; locatie: middag: Mariastede, St. Theresiastraat 44, Roosendaal / avond: Lukaskerk, Tweeschaar 125, Breda; kosten: €50,- (€25 voor mensen met minimum of alleen AOW); Begeleider: Alex van Heusden (Bijbelwetenschapper - Nieuwe Liefde Leerhuis Amsterdam); aanmelden: info@zinsverband.nl; meer informatie: www.zinsverband.nl

  • Gewogen en te licht bevonden (cursus):  vier avonden denken over 'de ziel'

Weet u wat de ziel weegt? Is de ziel geen gewichtding? Wat is het dan wel? Aan de hand van het boekje 'de ziel opnieuw' van filosoof Renée van Riessen verkennen we datgene wat een aantal (hedendaagse) denkers ons hierover weten aan te reiken. Datum: dinsdag 13 en 27 oktober, 10 en 24 november 2015; tijd: 20.00 - 22.15 uur; locatie: Lukaskerk, Tweeschaar 125, Breda; entree: € 50 (mensen met een minimuminkomen of alleen AOW €25,-); begeleiding: Tuur de Beer (filosoof - docent Fontys Hogeschool Tilburg); aanmelden: info@zinsverband.nl; meer informatie: www.zinsverband.nl         .

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross