Steun ons

Nieuw christendom oogt hip maar is het niet

18 juli 2014
3 minuten

De zeven nieuwe praktische richtingwijzers (pragma's) voor een nieuw christendom van religiejournalist Karel Smouter werden enthousiast onthaald, ook op de Bezieling. Lisette Thooft is kritischer. Zeker, het nieuwe christendom van Smouter cs oogt jong en hip, maar snijdt het ook hout? Minder hemel, minder wonderen, meer twijfel? “Huh? Ik hoor al zo bar weinig over hemel en wonderen in de kerk. Vertel over ontmoetingen met engelen, Bijna Dood Ervaringen en al die dingen die gewone mensen meemaken en die in het christendom taboe zijn en je kerk loopt vol.”

Door Lisette Thooft

Interessant, Karel Smouter in de Correspondent: de zeven pragma’s van het nieuwe christendom. Zullen we onszelf ‘nieuwe christenen’ noemen? Dan zijn we op slag weer jong en hip. Maar mij lukt het nog niet zo best. Ik had bij de meeste punten bedenkingen. Hier zijn ze:

1. Jezus volgen? Vertrouwen op de persoon van Jezus? Ik weet niet eens zeker of ik wel geloof dat Jezus een bestaande persoon was. Ik zie veel meer diepte in de mythische aspecten van het lijdensverhaal dan in de historische. Historisch gezien was hij een van de vele rondreizende predikers die door de Romeinen wreed vermoord zijn. Afschuwelijke tragedie, niks heilzaams aan. Mythisch gezien gaat het Lijdensverhaal over mijzelf, over mijn ontwikkelingsweg en mijn strijd tegen mijn eigen zelfzucht. Het Golgotha van de eigen ziel.

2. Pedo’s en salafisten recht in de ogen zien, gaan eten bij je eigen bankmanager of bij een atheïst? Grappig idee, maar voor een pragma tamelijk onpraktisch. Nou ja, die atheïst is geen probleem, sterker nog, ik eet zo vaak bij atheïsten. Die bankmanager lukt misschien ook nog wel met een beetje geluk, maar de dichtstbijzijnde pedofiel heeft geen bordje op zijn deur. En salafisten zien me aankomen, zonder sluier.

3. De kerk verkopen? Dan wordt het een meubelboulevard! Wat is er mis met het uitbreiden van kerkgebruik tot multicultureel centrum? Dat gebeurt al in zoveel kerkgebouwen. Hier in mijn dorp is de beeldschone 17-eeuwse kerk soms dorpshuis, soms concertgebouw, soms feestzaal. En soms kerk.

4. “Christenen vertellen graag over wonderen, overwinningen en successen.” Huh? Misschien is dat bij de evangelicalen zo? Het christendom dat ik ken, heeft zich juist altijd ferm geschaard aan de zijde van de brokkenpiloten onder ons, de verworpenen der aarde. Tegenover wonderen – dat wil zeggen, alle andere wonderen dan die beschreven in de Bijbel – is er een enorme christelijke achterdocht. Spraken ze maar wat vaker over wonderen! Bijna Dood Ervaringen, ontmoetingen met engelen, voorspellende dromen, al die dingen die gewone mensen meemaken en die in het christendom taboe zijn: zet ze op de agenda en je kerk stroomt vol.

5. Elkaar onze eigen verhalen vertellen en mediteren in de kerk? O zeg het! Geen enkele tegenwerping hier. Een en al enthousiasme. Geen top-down preek maar gesprekskringen, eigen ervaringen, uitwisseling, YES! En zo nu en dan een fijne geleide meditatie, mmmm.

6. Niet meer over de hemel praten? Ik hoor eerlijk gezegd al zo bedroevend weinig over de hemel in de kerk. Het lijkt of het alleen maar gaat over het horizontale aspect van het leven, het contact met andere mensen, de ander... Ik ben óók geïnteresseerd in de geestelijke wereld, in het onzichtbare. In beschermengelen, geleidegeesten, Hogere Zelven, gidsen. In aartsengelen en trouwens in heel die hiërarchie van hemelse heerscharen en hoe ze mogelijk werken op aarde. In natuurgeesten, deva’s, in ‘genius’ zoals bijvoorbeeld Elizabeth Gilbert erover spreekt – en in al het andere dat er is tussen hemel en aarde. Waarin ik hartstochtelijk geloof.

7. Stop met zeker weten, leer twijfelen: dat doen ze allang, de christenen, op een handjevol Bible Belters na misschien. Mee eens, overigens. Leer vertrouwen: ook mee eens. Bied eens een workshop of een cursus aan, zou ik zeggen. Ik kom!

 

Zie ook: Zeven pragma’s voor een nieuw christendom

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Meer van deze auteur

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Het water komt

Het water komt
Het water komt weer
De tanks komen
De tanks komen weer
De bommen vallen al
Steden worden vernietigd
Mensen in massagraven
Het wordt warmer
De asielzoekers komen
Er hangt dreiging in de lucht
De vacantie vluchten nemen toe
Binnenvaartschippers stoten te veel gassen uit
“God wil niet dat je liegt”
“’Ik ben streng voor mezelf en voor jou”’
Ik hoor het achter me in de bus.
Ik bid voor Oekraine
Voor al die mensen voor wie het water komt.
Al weet ik niet of het helpt.

Marinus van den Berg

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross