Steun ons

Niet ík leef

11 september 2019
3 minuten

"Niet ik leef, maar Christus leeft in mij", zegt Paulus in de Nieuwtestamentische brief aan de Galaten. Dat is het waar geestelijke groei om draait: dat je zelf verdwijnt uit het centrum van je bestaan en daar ruimte maakt voor God. Meditatie kan daarbij helpen en nee, dat is geen knechtende ervaring maar juist een ervaring die bevrijdt. Aldus Marga Haas in haar Bijbelse column. 

Door Marga Haas

Bij Galaten 2,20

Wie verlangt naar geestelijke groei heeft niet veel nodig – in ieder geval geen grote hoeveelheden tijd of geld. Het is niet nodig dat je elke dag uren besteedt aan meditatie en gebed. Of dat je dure cursussen doet bij gerenommeerde leraren. In elk leven, hoe druk het ook is, is gelegenheid genoeg te vinden om innerlijk te groeien. Want het gaat er niet om dat je veel meer ruimte in de tíjd maakt voor God, maar in je hart. Het gaat erom dat je zelf verdwijnt uit het centrum van je bestaan en daar ruimte maakt voor God. En dat kan elk moment van de dag, wat je ook aan het doen bent.

Natuurlijk is het wel handig als je elke dag bewust tijd kunt geven aan je innerlijk leven. Maar op zich is vijf minuten voldoende. Aannemende dat je de wil hebt om gedurende de dag, tijdens je drukke werkzaamheden, innerlijk terug te keren naar die vijf minuten en de dingen die je doet, te doen van dááruit. Zo spreiden die vijf minuten zich bij wijze van spreken over de hele dag uit.

Niets willen doen

Meditatie, de stilte zoeken, is een zeer geschikt middel om je hierbij te helpen. Gewoon gaan zitten, ogen dicht en je concentreren op je ademhaling. Alleen maar volgen, niets willen doen. Afgeleid? Jezelf met zachte hand terugbrengen naar je ademhaling. Wie dat geregeld en met aandacht doet, zal vroeg of laat een als je het zo opschrijft vreemde ervaring opdoen. Deze: niet ík adem, maar het ademt in mij. Alsof niet jíj je longen ruimer maakt om lucht naar binnen te halen, maar alsof een blaasbalg lucht in jou blaast, jou je adem geeft. Nogmaals: zo zwart op wit is het wat vervreemdend, maar in werkelijkheid is het bevrijdend. Niet ik adem, maar het ademt in mij! Ik verdwijn uit het centrum van mijn bestaan en maak ruimte voor God.

Al lang

Paulus schreef het al. ‘Niet ik leef, maar Christus leeft in mij.’ Dat is het doel van het geestelijk leven. Nee, ‘doel’ is het verkeerde woord. Alsof het iets is, waar wij naartoe zouden kunnen werken. Het is eerder zo dat we ontdekken wat al lang zo is, maar wat we uit alle macht tot nu toe hebben ontkend. De diepste werkelijkheid van ons bestaan ís dat Christus, dat God leeft in ons. Maar wij zitten zo graag zelf aan het stuurwiel en leiden zo graag ons eigen leven, dat we God naar de rand van ons bestaan hebben geduwd. Vooruit, op zondagochtend krijgt hij een uurtje. Maar met ons dagelijks leven heeft hij weinig te maken. Toch weten we diep van binnen dat het precies andersom is. En als je bij die ervaring komt – niet ik leef, maar Christus leeft in mij – wéét je dat dat je niet knecht, maar juist bevrijdt.

-----------------

Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie: www.margahaas.nl

Retraite en lezing

Marga Haas begeleidt in oktober de retraite ‘Leven van binnenuit’ in het Dominicanenklooster in Huissen. Twee dagen in monastieke omgeving tijd om je te bezinnen op je leven aan de hand van bijbelverhalen, mystieke teksten en beeldende kunst. Meer info, zie website van het klooster in Huissen

Zondagmiddag 22 september houdt Marga Haas in Deurne een lezing over mystiek. Meer info, zie website van Marga Haas.

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

Reacties

 1. Mooi, maar met "het ademt in mij" zijn we er niet. Het gaat om UIT onszelf, ons ego, ons hangen aan eigen belangen en behoeften te TREDEN en te komen tot ont-hechting, ont-moeten, ont-vankelijkheid, ont-spannen enz. Dus: onszelf fysiek en mentaal los-laten, zodat de Ander zich kan hechten aan ons, ons kan vangen voor Hem via zijn Woord. Dus om volkomen van Hem te houden, op Hem te vertrouwen, en onszelf te geven. Vreugde rust en stilte zijn het gevolg van die liefdevolle relatie tot de Geliefde. Wie zo heeft leren liefhebben, kan alles aan, en er ook echt belangeloos zijn voor werk en de ander omdat ie niet van binnen uit wordt gehinderd. Wie een Lief heeft, weet dat. Maar hoe zit het met alle mensen die hun lief kwijt zijn, hem/haar nooit vonden, jong en ontworteld zijn, door geestelijk, lichamelijk lijden worden geplaagd, door armoede klem zitten? Juist voor hen is God in Jezus mens geworden, en hebben we Maria leren kennen. Zij zijn altijd mentaal ontvankelijk voor onze zorgen, pijn én vreugdes die we willen delen. In de spontane ontmoeting met de Heer en of zijn Moeder vindt de liefhebbende mens pas echte vreugde die vrij maakt, en zo rust en vrede. We weten dat uit ervaring, maar zagen het ook bij christenen die leden onder vervolging en onderdrukking. Zij bleven mooi en inspiratie voor velen, ondanks .... Laat ons dus dagelijks oefenen in onszelf liefhebbend wegschenken aan de meest betrouwbare lieden die het leven ooit heeft laten zien: Jezus en Maria.

 2. De hier aangegeven meditatie op de eigen ademhaling gaat terug op oosterse, oud-modische praktijken en zodanig doet te kort aan de rijkdom van de moderne christelijke praktijk van meditatie zoals die bv. ontwikkeld is door de Duitse filosoof Herbert Witzenmann in zijn essay "Was ist Meditation? - Eine grundlegende Erörterung zur geisteswisseschaftlichen Bewusstseinserweiterung" dat ik aan het vertalen ben naar het Engels in "What Is Meditation? - A Basic Examination of the Spiritual-Scientific Expansion of Consciousness" (zie http://willehalminstitute.blogspot.nl).

 3. Allemaal goed en wel, Robert-Jan en Petrus. Grote waarheden.
  Maar het blijft een mooie overweging, die van Marga Haas.
  En het is misschien wel heel goed om te beginnen bij die ademhaling!
  Als je dat eerst maar eens lukt....
  Leo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross