Steun ons

Groeten

19 december 2022
2 minuten

Het lijkt een klein gebaar: groeten, even zien en gezien worden. Niet meetbaar of evidence-based, maar je komt weer anders thuis – ook als niemand wacht – als je mensen hebt gezien, gegroet bent en jij ook gegroet hebt.

Door Marinus van den Berg

"Ik ga naar buiten om mensen te zien. Binnen is ook niks." Ze zit met een man aan een tafeltje voor de Surinaamse-Chinese toko. Ik haal er mijn avondeten af. Ze ziet er gerimpeld en mager uit. De man niet veel anders. Het is ook vandaag weer een koude decemberdag met gladde stoepen. Morgen is het de vierde Adventszondag. “Binnen is ook niks”, zegt ze. In haar huis is niemand die op haar wacht en zij verwacht misschien ook wel niemand. Vooral die eerste zin raakte me: “Ik ga naar buiten om mensen te zien.”

Inderdaad is dat wat er gebeurt: buiten zie je mensen. Buiten zijn je 'neighbours', je naasten, je naobers, je buren. In het Oosten groet men elkaar hoor ik in het televisieprogramma Petrus zeggen. In het Westen niet. Het lijkt me wat zwart wit. In de supermarkt praat ik even met een buur en zijn zoontje van een jaar of tien. In de coronatijd zagen we elkaar elke ochtend. Zij en hij liepen in de ochtend een rondje. Ik doe het nu meer later op de dag. Leuk ze even te ontmoeten. Een medewerker hoopt dat Kroatië zal winnen. Zijn vriendin is vandaar. Er werken hier veel Neder-Marokkanen in de super. De sfeer is goed en behulpzaam.

Het weer was mooi om te zien, maar het vallen van gisteren maakte me bang voor weer vallen. Morgen in de middag word ik in Nederweert verwacht voor een herinneringsbijeenkomst georganiseerd door een uitvaartonderneming.

Mensen gaan naar buiten, zien en groeten elkaar. Ieder heeft zijn verhaal om te komen. Groeten heeft zin ook als iemand niet teruggroet. Groeten is iemand een goede dag wensen. Groeten bouwt op. Groeten is een vorm van zegenen en gezegend worden: je wordt gezien.

Deze vrouw heeft die man ontmoet. Ik weet niet of ze elkaar kennen, maar ze lijken hetzelfde te willen: mensen zien. Later in de middag kijk ik naar wat de troostwedstrijd heet. Ze zijn moe en beginnen slordig te spelen, zegt een commentator.

Het woord slordig treft me: je staat niet meer op scherp, je aandacht verslapt, je zit je tijd uit, je hebt het heilig vuur niet meer. “Iemand die je groet kan het levensvuur weer doen oplaaien”, hoorde ik in een tv-gesprek van en met mensen die weet hebben van psychisch lijden. Je kunt voor elkaar soms meer betekenen dan welke deskundige ook. Dit is niet wat heet: 'evidence-based'.

Wat menselijkheid, iemand groeten, iemand een goede dag toewensen betekent is niet meetbaar. Jezus was een wonder van ontmoeting las ik eens bij de karmeliet Jo Tichgeler. Hij leeft niet meer, maar deze zin heb ik onthouden. Je komt weer anders thuis – ook als niemand wacht – als je mensen hebt gezien. Als je gezien en gegroet bent en jij ook gegroet hebt. Er zijn mensen die niet meer naar buiten kunnen, mensen die voor het raam zitten of op bed liggen. Iemand die buiten zwaait, groet, kan het leven binnen warmer maken.

 

 

 

 

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross