Steun ons

Mystica Edith Stein: het leven leven zoals het zich aandient

6 januari 2015
2 minuten

Ilse Kerremans was de eerste vrouwelijke chirurg van België en is tevens leken-karmelietes. Kerremans schreef een boek over de Joodse filosoof, karmelietes en mystica Edith Stein die in 1942 in Auschwitz werd vermoord: ‘Edith Stein. Leven aan Gods hand’. Kerremans verdiepte zich intensief in de geschriften van Stein in wie zij elementen van haar eigen levensweg en spirituele zoektocht herkent.

steinIn onderscheid tot de vele eerdere biografieën gaat dit boek met name in op de periode dat Stein in Nederland verbleef. Stein werd in 1891 geboren in een joods-Duits gezin. Ze studeerde filosofie bij Husserl. Het traditionalistische joodse geloof liet ze achter zich en ze oriënteerde zich op het christendom. In 1922 werd ze gedoopt. Ze doceerde filosofie en werd bekend door haar vele voordrachten over de rol van de vrouw in de kerk en de maatschappij. In 1933, als Hitler aan de macht komt, wordt haar het doceren onmogelijk gemaakt. Ze treedt in bij de karmelietessen. In 1938 na de Kristalnacht ontvlucht ze haar Duitse communiteit in Keulen en komt in Nederland terecht bij de karmelietessen in Echt (Limburg).

Terwille van de toegankelijkheid werd het boek van Kerremans geredigeerd door journalist Maria van Mierlo. In een kort videofragment zegt Van Mierlo daarover: ik werd geraakt door de godsbeleving van de mystica Edith Stein. Je ziet dat ze leeft in een innige verbondenheid met God, iets dat ze heeft vormgegeven in haar leven. Van Mierlo over een basisgedachte van Stein: “Er bestaat een toestand van rusten in God. Waarin alles wordt overgelaten aan God. Waarin men het leven leeft zoals het zich aandient, zonder daar zelf nog iets vóór te leggen.”

Ilse Kerremans, Edith Stein. Leven aan Gods hand (Hallewijn/Adveniat, 2014), 296 blz., € 19,95.

 

Verwant onderwerp: interview met Ilse Kerremans in 'Eeuwigh gaat voor oogenblick'.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross