Steun ons

Mystica Edith Stein: het leven leven zoals het zich aandient

6 januari 2015
2 minuten

Ilse Kerremans was de eerste vrouwelijke chirurg van België en is tevens leken-karmelietes. Kerremans schreef een boek over de Joodse filosoof, karmelietes en mystica Edith Stein die in 1942 in Auschwitz werd vermoord: ‘Edith Stein. Leven aan Gods hand’. Kerremans verdiepte zich intensief in de geschriften van Stein in wie zij elementen van haar eigen levensweg en spirituele zoektocht herkent.

steinIn onderscheid tot de vele eerdere biografieën gaat dit boek met name in op de periode dat Stein in Nederland verbleef. Stein werd in 1891 geboren in een joods-Duits gezin. Ze studeerde filosofie bij Husserl. Het traditionalistische joodse geloof liet ze achter zich en ze oriënteerde zich op het christendom. In 1922 werd ze gedoopt. Ze doceerde filosofie en werd bekend door haar vele voordrachten over de rol van de vrouw in de kerk en de maatschappij. In 1933, als Hitler aan de macht komt, wordt haar het doceren onmogelijk gemaakt. Ze treedt in bij de karmelietessen. In 1938 na de Kristalnacht ontvlucht ze haar Duitse communiteit in Keulen en komt in Nederland terecht bij de karmelietessen in Echt (Limburg).

Terwille van de toegankelijkheid werd het boek van Kerremans geredigeerd door journalist Maria van Mierlo. In een kort videofragment zegt Van Mierlo daarover: ik werd geraakt door de godsbeleving van de mystica Edith Stein. Je ziet dat ze leeft in een innige verbondenheid met God, iets dat ze heeft vormgegeven in haar leven. Van Mierlo over een basisgedachte van Stein: “Er bestaat een toestand van rusten in God. Waarin alles wordt overgelaten aan God. Waarin men het leven leeft zoals het zich aandient, zonder daar zelf nog iets vóór te leggen.”

Ilse Kerremans, Edith Stein. Leven aan Gods hand (Hallewijn/Adveniat, 2014), 296 blz., € 19,95.

 

Verwant onderwerp: interview met Ilse Kerremans in 'Eeuwigh gaat voor oogenblick'.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross