Steun ons

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Moeilijk", mompelt ze. "Moeilijk."

Door Paulien van Bohemen

Ze ligt hoog in de kussens, bijna rechtop in bed. Haar mond staat een beetje open. Op haar buik haar handtas, die door haar ademhaling zachtjes op en neer deint. Op het nachtkastje staat een glas met koud geworden thee. Daarnaast een bordje met een uitgedroogde boterham met kaas, in zes stukjes gesneden.

Plotseling beweegt ze haar hoofd wild heen en weer. “Moeilijk”, kreunt ze met gesloten ogen. “Moeilijk!” Ineens houdt ze haar hoofd weer stil.

Op de muur tegenover het voeteneind hangt een grote, ingelijste foto van een herdershond. In de rechteronderrand van de lijst klemt een kaartje met een gouden ananas en ‘Beterschap!’ erop. De herfstzon werpt licht op de foto.

Na een tijdje opent ze langzaam haar ogen. Met slaperige blik kijkt ze naar de hond op de foto. Ze veegt met de mouw van haar pyjama speeksel van haar kin. “Moeilijk”, zegt ze. “Moeilijk.”

Ze geeuwt twee keer. Dan glijdt haar blik naar beneden. Verbaasd kijkt ze naar de tas op haar buik. Ze betast het bruine leer. Tot haar vingers de rits vinden.

Haar rechterhand glijdt in de tas. Ze haalt er een grote, witte zakdoek uit, en legt die naast zich. Ze glimlacht. Opnieuw gaat haar hand in de tas. Ze tovert twee verfrommelde inlegkruisjes tevoorschijn, probeert ze glad te strijken en legt ze naast de zakdoek. “Moeilijk”, mompelt ze. “Moeilijk.”

Weer verdwijnt haar hand in de tas. Een trouwfoto. Met haar hoofd een beetje schuin bekijkt ze het kiekje. Vervolgens legt ze het naast de inlegkruisjes en de zakdoek. Ze gaat verder met uitpakken. Ze diept een leesbril op, vier euromunten, een gouden kettinkje met een kruisje, een verkleurd biebpasje en een half rolletje pepermunt. Plechtig begint ze de spulletjes rondom zich te rangschikken. Als ze klaar is, liefkoost ze met haar vingertoppen elk voorwerp meermaals.

Dan pakt ze haar lege handtas en drukt die tegen haar borst. Tevreden kijkt ze naar de verzameling spulletjes op haar bed. “Mooi”, glundert ze. “Mooi.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross