Steun ons

Met mij valt best te leven

18 juli 2022
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: Regen. "Ik trek altijd weer weg."

Door Paulien van Bohemen

Waar ik kom, schelden jullie me uit. Ik krijg heel wat verwensingen naar mijn hoofd geslingerd. Om nog maar te zwijgen van jullie boze blikken omhoog aan mijn adres. De haat komt maar van één kant, ik heb geen enkel probleem met jullie. Ach, en met dat gevloek op mij zitten jullie vooral jezelf in de weg. Jullie zelf lijden er zelf het meest onder. Niet ik.
Aangezien ik altijd ongevraagd kom aanzetten, kan ik hier net zo goed ook even een ongevraagd advies geven om jullie uit je lijden te verlossen. Ik zeg: ga in cognitieve gedragstherapie. Daar leer je om automatische negatieve gedachten over mij om te zetten in positieve gedachten. Nu denken jullie: “Het regent de hele dag.” Na therapie heb je deze irreële, sombere gedachte ingeruild voor de feitelijk juiste en optimistische gedachte: “Het regent bijna nooit de hele dag.” Nu zeggen jullie nog: “Het mag wel regenen, maar dan alléén ’s nachts.” Straks praat je wel anders over mij: “Ik moet er niet aan denken om nooit meer regen te zien.” Nu mopper je: “Regen maakt me chagrijnig.” Na een aantal sessies denk je opgewekter: “Wat heerlijk, die regen, want een dorre en droge aarde, dat is pas een nachtmerrie!”

Bevrijdend, hè, om anders over mij te gaan denken? Ik kan het iedereen aanraden.

En slaat de therapie niet aan? Dan heb ik nog een troostrijk inzicht achter de hand: gedachten hebben nu eenmaal een hoofd nodig om in te schuilen. Heet ze maar gewoon welkom, laat ze er zijn.  En uiteindelijk drijven die donkere gedachten vanzelf weer voorbij, juist als je je er niet tegen verzet.

Zo is het ook met mij; ik trek altijd wel weer weg.
Zie je? Met mij valt best te leven.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

 1. singing in the rain

  ik ga mijn ziel te slapen leggen
  slaap zacht mijn ziel de regen waakt de regen roffelt op het dak de regent zingt
  slaap ziel van mij
  in deze verwarde herfst dit overlopend bekken van verdwaalde gedachten losse feiten uit kruinen van herinneren slaap ziel van mij ik waak ik herinner ik ben
  slaap ziel van mij
  ik waak met het apostelenverraad waak ik mijn slapend lijf om je heen om jou als een hof van olijven een hof vol zachte olijven als grote warme druppels als regen op het dak waaronder wij slapen waaronder ik waak
  slaap
  morgen zul je dat waken niet geloven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross