Steun ons

Meditaties op weg naar Pasen: Na de donkere nacht zal er tóch weer licht zijn

5 februari 2021
2 minuten

Bas Rentmeester en Huub Schumacher zijn gepokt en gemazeld in het vertalen van christelijke geloofsthema’s naar hedendaagse situaties. Zij schreven diverse meditatieboeken. Meest recent: ‘Zaadjes op weg naar Pasen’. Een routekaart van Aswoensdag naar Paaszondag.

Door Theo van de Kerkhof

“De vastentijd zou je kunnen zien als een weg. Een meditatieve tocht die je langs bijzondere plekken voert, die iets onthullen over de betekenis van Pasen. En waar je op elk kruispunt opnieuw moet bepalen: waar bevind ik mij eigenlijk? Hoe gaat mijn weg nu verder?” Dat schrijft Christien Crouwel, Algemeen secretaris van de Raad van Kerken in Nederland, in het voorwoord van het meditatieboekje. Zaadjes op weg naar Pasen 2021.

Het boekje is geschreven door twee ervaren pastores, Bas Rentmeester en Huub Schumacher. Ze bieden de lezer als het ware een routekaart door de veertigdagentijd heen. Veertig is het Bijbelse getal voor de volheid van een mensenleven. De weg naar Pasen is dan ook niet minder dan de weg door het leven heen, zegt Crouwel. Wat beide auteurs hun lezers bieden “zijn kleine wegwijzers, die iets tonen van dat grote geheim van dood en verrijzenis, de kern van het leven, dat Pasen heet.”

Stapsteen

De wegwijzers van Rentmeester en Schumacher beginnen op Aswoensdag (17 februari 2021) en eindigen op Paaszondag (4 april). De periode daartussen is opgedeeld in hoofdstukjes voor iedere zondag en woensdag. De Goede Week (laatste week voor Pasen) wijkt af: ook Witte donderdag, Goede vrijdag en Paaszaterdag krijgen een eigen hoofdstukje. Die hoofdstukjes bestaan steeds uit een liedcouplet, een gebed en een beschouwing. Dat alles wordt ondersteund door verwijzingen naar Bijbelpassages en met beeldmateriaal.

In ieder hoofdstukje staat een thema centraal, een stapsteen op weg naar Pasen, zoals luisteren, dienstbaarheid, liefde, leraar zijn voor elkaar, licht in de duisternis. “Zij had de hele nacht niet kunnen slapen … Ze had liggen tobben, zogezegd. … Zo beginnen vaak de dagen van veel mensen, Heer; voor hen is er meer duisternis dan licht.” Maar: “Al is de nacht soms nog zo donker, Heer, we weten dat er na die donkere nacht toch weer licht zal zijn.”

Gebeden

De vorm van de beschouwingen is wel bijzonder, want in feite zijn ook dat steeds gebeden. De auteurs zijn als het ware in gesprek met 'de Heer'.

De beschouwing voor Paaszondag gaat natuurlijk over de verrijzenis. “Verrijzenis wil toch zeggen ‘ergens bovenuit stijgen’. In die geest bidden wij om kracht om ook zelf iedere dag opnieuw te verrijzen, een beetje boven onszelf uit te stijgen. Als het zó toch eens Pasen mag zijn, zal dat zeker ons geloof versterken in onze verrijzenis van later!”

Bas Rentmeester en Huub Schumacher hebben ieder meerdere publicaties op hun naam staan. Samen schreven zij eerder Elke dag een rozijn. Voedsel voor de geest (2018), overwegingen voor elke  dag van het jaar. In  2020 verscheen Vijgjes op weg naar Kerstmis.

----------------------------------------------------------------

 Bas Rentmeester en Huub Schumacher, Zaadjes op weg naar Pasen 2021, Meditatieboekje, Berne Media, 73 blz., € 6,50.

 

Lees ook: bespreking van Elke dag één rozijn. Voedsel voor de geest.

 

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross