Steun ons

Media en mensheid - "Nieuws is een diepe manifestatie van onbewustheid"

22 mei 2015
3 minuten

Goed nieuws laat zich moeilijk smeuïg en boeiend brengen. Spirituele leraren staan daarom nogal eens kritisch tegenover de media, die van alles een show maken, van ziekten tot rampen. Nieuws is een diepe manifestatie van onbewustheid, zegt Eckhart Tolle. Een oplossing? Het is wachten op een collectieve verandering van ons bewustzijn: een evolutionaire sprong naar een nieuwe mensensoort.

Door Lisette Thooft

We keken naar een uitzending ‘Nederland wordt groen’ gepresenteerd door de beroemdheden Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand. Drie Bekende Nederlanders, presentatrice Anita Witzier, radio-dj Gerard Ekdom en zanger Frans Duijts hadden een week lang met hun gezin zo groen mogelijk geleefd en nu werd uitgerekend wie het meest het milieu gespaard had, die week. Ta-dááá… tromgeroffel, lichtgeflits… het moment werd zo lang mogelijk uitgesteld… De winnaar was… Anita Witzier! Maar die was dan ook volgens haar gezin extreem fanatiek en competitief bezig geweest.

Lastig

Wat mij vooral opviel, was hoe lastig het was om van zo’n idealistisch project iets te maken dat spetterde op de televisie. De ‘leukste’ momenten, althans het meest televisie-geniek, waren die waarin de deelnemers protesteerden tegen hun opdracht om milieuvriendelijk te leven. Het was bitter koud in huis met de verwarming een paar graden lager, klaagde Anita Witzier met een rode neus en lichte wanhoop in haar ogen. “Dit is dus echt niet te vreten,” riep Frans Duijts toen hij een hap vleesvervangende soja in zijn mond had gestopt. “In welke vuilnisemmer moet ik het uitspugen?” “Ja doei, ik heb lang haar,” protesteerde Witziers dochter van zestien toen ze hoorde dat ze maar twee minuten mocht douchen. De indruk die het programma achterliet, was: het is raar en overdreven om zo fanatiek voor het milieu te gaan. Je staat eigenlijk voor paal, zelfs in zo’n wedstrijd. En je doet jezelf tekort.

Fragiel

De milieu-expert die in de arm was genomen, Maurits Groen (what’s in a name) zat statisch in een olijfgroene pompeuze fauteuil. Hij mocht af en toe ook iets zeggen en hij probeerde uit te leggen dat je heus ook heel prettig kunt leven als je zuinig bent met energie, je afval scheidt en minder vlees eet. Maar hij oogde fragiel en zijn boodschap deed dat ook, te midden van het emo-geweld van de show.

Wat is televisie toch een destructief medium, dacht ik. Alle schoonheid, goedheid en waarheid worden er onmiddellijk flauw en saai. Het enige wat scoort, is drama, liefst melodrama, met veel emotie en gedoe.

Media

De media brengen ons alleen maar slecht nieuws en amusement… Mijn goeroe Barry Long zei het al in de jaren tachtig in zijn boek Ridding Yourself of Unhappiness (later hertiteld tot Only Fear Dies, in het Nederlands Sterven om te leven), en hij voorspelde dat die twee – slecht nieuws en amusement – steeds meer zouden samenvallen. Dat de media dus shows zouden maken van het slechte nieuws. Ik zie dat inderdaad gebeuren – in allerlei tv-uitzendingen waar ik niet naar kijk, en u vast ook niet. Bijvoorbeeld die “eindeloze reeks programma’s van patiënten in gevecht met hun ziekte, of het nu kanker is, obesitas of dementie,” zoals tv-commentator Willem Pekelder het noemde in zijn boeiende essay over Hilversum als kerk, onlangs in Trouw.

Long voorzag in zijn boek een wereldwijde catastrofe, misschien niet veroorzaakt maar wel versterkt en versneld door de sensatiegeile media, die niets liever brengen dan het allerslechtst denkbare nieuws, namelijk het nieuws dat de wereld vergaat. Waarna we collectief op een hoger niveau van bewustzijn terecht zullen komen, puur vanwege de pijn van de immense tragedie.

Verandering van bewustzijn

Eckhart Tolle is het met Long eens als het gaat om de nefaste rol van de media. Althans, hij praat over het nieuws als de diepste manifestatie van onbewustheid. Maar hij is wel veel optimistischer dan Barry Long. Volgens Tolle is die verandering van bewustzijn nu al aan het plaatsvinden, wereldwijd, nu nog onder de oppervlakte, maar onmiskenbaar en onomkeerbaar. Een shift die in feite een evolutionaire sprong betekent naar een nieuwe mensensoort (zie video).

Laten we hopen dat hij gelijk heeft. Vooralsnog zie ik vooral hoe lastig het is voor de oude media om goed nieuws smeuïg en boeiend te maken.

 

 

mwThooft_0055 » Lees ook andere artikelen van Lisette Thooft

 

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Meer van deze auteur

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross