Steun ons

Media en mensheid - "Nieuws is een diepe manifestatie van onbewustheid"

22 mei 2015
3 minuten

Goed nieuws laat zich moeilijk smeuïg en boeiend brengen. Spirituele leraren staan daarom nogal eens kritisch tegenover de media, die van alles een show maken, van ziekten tot rampen. Nieuws is een diepe manifestatie van onbewustheid, zegt Eckhart Tolle. Een oplossing? Het is wachten op een collectieve verandering van ons bewustzijn: een evolutionaire sprong naar een nieuwe mensensoort.

Door Lisette Thooft

We keken naar een uitzending ‘Nederland wordt groen’ gepresenteerd door de beroemdheden Waldemar Torenstra en Sophie Hilbrand. Drie Bekende Nederlanders, presentatrice Anita Witzier, radio-dj Gerard Ekdom en zanger Frans Duijts hadden een week lang met hun gezin zo groen mogelijk geleefd en nu werd uitgerekend wie het meest het milieu gespaard had, die week. Ta-dááá… tromgeroffel, lichtgeflits… het moment werd zo lang mogelijk uitgesteld… De winnaar was… Anita Witzier! Maar die was dan ook volgens haar gezin extreem fanatiek en competitief bezig geweest.

Lastig

Wat mij vooral opviel, was hoe lastig het was om van zo’n idealistisch project iets te maken dat spetterde op de televisie. De ‘leukste’ momenten, althans het meest televisie-geniek, waren die waarin de deelnemers protesteerden tegen hun opdracht om milieuvriendelijk te leven. Het was bitter koud in huis met de verwarming een paar graden lager, klaagde Anita Witzier met een rode neus en lichte wanhoop in haar ogen. “Dit is dus echt niet te vreten,” riep Frans Duijts toen hij een hap vleesvervangende soja in zijn mond had gestopt. “In welke vuilnisemmer moet ik het uitspugen?” “Ja doei, ik heb lang haar,” protesteerde Witziers dochter van zestien toen ze hoorde dat ze maar twee minuten mocht douchen. De indruk die het programma achterliet, was: het is raar en overdreven om zo fanatiek voor het milieu te gaan. Je staat eigenlijk voor paal, zelfs in zo’n wedstrijd. En je doet jezelf tekort.

Fragiel

De milieu-expert die in de arm was genomen, Maurits Groen (what’s in a name) zat statisch in een olijfgroene pompeuze fauteuil. Hij mocht af en toe ook iets zeggen en hij probeerde uit te leggen dat je heus ook heel prettig kunt leven als je zuinig bent met energie, je afval scheidt en minder vlees eet. Maar hij oogde fragiel en zijn boodschap deed dat ook, te midden van het emo-geweld van de show.

Wat is televisie toch een destructief medium, dacht ik. Alle schoonheid, goedheid en waarheid worden er onmiddellijk flauw en saai. Het enige wat scoort, is drama, liefst melodrama, met veel emotie en gedoe.

Media

De media brengen ons alleen maar slecht nieuws en amusement… Mijn goeroe Barry Long zei het al in de jaren tachtig in zijn boek Ridding Yourself of Unhappiness (later hertiteld tot Only Fear Dies, in het Nederlands Sterven om te leven), en hij voorspelde dat die twee – slecht nieuws en amusement – steeds meer zouden samenvallen. Dat de media dus shows zouden maken van het slechte nieuws. Ik zie dat inderdaad gebeuren – in allerlei tv-uitzendingen waar ik niet naar kijk, en u vast ook niet. Bijvoorbeeld die “eindeloze reeks programma’s van patiënten in gevecht met hun ziekte, of het nu kanker is, obesitas of dementie,” zoals tv-commentator Willem Pekelder het noemde in zijn boeiende essay over Hilversum als kerk, onlangs in Trouw.

Long voorzag in zijn boek een wereldwijde catastrofe, misschien niet veroorzaakt maar wel versterkt en versneld door de sensatiegeile media, die niets liever brengen dan het allerslechtst denkbare nieuws, namelijk het nieuws dat de wereld vergaat. Waarna we collectief op een hoger niveau van bewustzijn terecht zullen komen, puur vanwege de pijn van de immense tragedie.

Verandering van bewustzijn

Eckhart Tolle is het met Long eens als het gaat om de nefaste rol van de media. Althans, hij praat over het nieuws als de diepste manifestatie van onbewustheid. Maar hij is wel veel optimistischer dan Barry Long. Volgens Tolle is die verandering van bewustzijn nu al aan het plaatsvinden, wereldwijd, nu nog onder de oppervlakte, maar onmiskenbaar en onomkeerbaar. Een shift die in feite een evolutionaire sprong betekent naar een nieuwe mensensoort (zie video).

Laten we hopen dat hij gelijk heeft. Vooralsnog zie ik vooral hoe lastig het is voor de oude media om goed nieuws smeuïg en boeiend te maken.

 

 

mwThooft_0055 » Lees ook andere artikelen van Lisette Thooft

 

 

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde meer dan twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. In 2022 verscheen: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en is thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross