Steun ons

Marlon Wong-Sioe: “Ken liefde weer haar rechtmatige plaats toe in je leven”

12 februari 2020
4 minuten

“Rechtvaardigheid verschilt niet werkelijk van liefde. Van liefde wordt vaak een slap beeld gemaakt, maar onrechtssystemen zullen veranderen in rechtssystemen wanneer liefde wordt toegestaan”, zegt de Amsterdamse schrijver Marlon Wong-Sioe. Die conclusie trekt hij uit zijn favoriete boek ‘Een Cursus in Wonderen’. Wonderen zijn liefdevolle gedachten.  "Je wordt als het ware ‘gereset’".

Door Cees Veltman

“Een van de eerste spirituele boeken die ik las, Terugkeer naar liefde van Marianne Williamson gaat over Een Cursus in Wonderen, maar het boek waar ik het meest aan heb, is de Cursus zelf. Het is een boek van ruim 1300 bladzijden, ook omdat het zich steeds herhaalt, maar die herhaling is wel nodig om je de tekst eigen te maken. Het pretendeert overigens niet de enige weg naar de waarheid te bieden, anders zou ik het niet graag lezen. Ik geloof wel in een absolute waarheid en dat de Cursus een van de wegwijzers is naar die waarheid.

Dat de Cursus, denk ik, klopt, wil niet zeggen dat zijn wijsheid altijd makkelijk is toe te passen. Zelfs de schrijver, de Amerikaanse psycholoog Helen Schucman – geïnspireerd door de stem van Jezus – zei de Cursus ‘waar’ te vinden, maar er zelf niet in te geloven. Ze weigerde het boek toe te passen, omdat ze de tekst te confronterend vond. Je gaat namelijk heel anders naar mensen kijken, met een veel liefdevollere blik. De Cursus leert je voorbij alle mankementen van mensen te kijken naar het licht in elk mens. Dat bevrijd je van angst. Dat is in de meeste gevallen wel een langdurig proces. Daarom zou ik de Cursus aan iedereen willen aanbevelen voor wie het boek in zijn of haar hart juist voelt. Er wordt wel gezegd dat het vooral intellectuelen aantrekt, vanwege het taalgebruik.

Bevestiging

Voor mij is de Cursus een bevestiging van wat ik in mijn eigen leven ervaar. Het meest nieuwe ervan vind ik het idee dat je je kunt overgeven aan de heilige Geest, in wat meer seculiere taal 'genezer van angst' en 'universele inspiratie' genoemd. Door de kracht van die inspiratie uit te nodigen in je leven, worden fouten in je waarneming van mensen gecorrigeerd. Je verlaat steeds meer gevoelens van vaak onbewuste schuld, angst, verdriet, haat en boosheid die naar boven komen.

Ik vind het boek diepzinnig, direct en bevrijdend. Ook de 365 lessen die erin staan, al spreekt de ene les me meer aan dan de andere. Je wordt als het ware ‘gereset’ waardoor je in een andere mindset komt en een diepe vrede kan ervaren. Niet dat je leven dan ineens perfect wordt maar de tekst werkt bevrijdend. Het boek wil de blokkades tot het bewustzijn van de aanwezigheid van liefde in onszelf en in ieder mens wegnemen.”

Bron van het leven

De kern van de Cursus is simpel: de bron van het leven is liefde. Ieder mens is diep van binnen goed, maar we zijn die essentie – ook wel Christus of ons innerlijke licht genoemd – vergeten. De Cursus zegt dat liefde het enige is wat echt bestaat. Al het andere, angst – het tegendeel van liefde – is illusie. Dat wil niet zeggen dat we de harde realiteit van ellende en lijden niet kunnen ervaren, maar het is geen echte werkelijkheid, want die is heel mooi en betoverend. De echte werkelijkheid is dat we niet om de liefde heen kunnen, want we verlangen er immers allemaal naar. ‘Niets werkelijks kan bedreigd worden, niets onwerkelijks bestaat. Hierin ligt de vrede van God’, zo vat de Cursus zelf haar kern samen. Als de wereld de kern, liefde, niet reflecteert is ze onwaar.

Wonderen

Met het woord ‘wonderen’ bedoelt de Cursus niet zozeer iets bovennatuurlijks, maar een verschuiving in onze waarneming van angst naar liefde. Als je vergeeft wat anderen je in jouw ervaring hebben aangedaan, voel je een innerlijke vrede. Dat is volgens de Cursus een wonder. Elke uiting van liefde is eigenlijk een wonder. Je bent je daar niet altijd van bewust omdat je de effecten van liefde niet altijd ziet. Maar die liefde wordt wel doorgegeven. In ons denken zijn we allemaal met elkaar verbonden en beïnvloeden we elkaar. Dat idee vind ik mooi. Ook wetenschappers komen er steeds meer achter dat al het leven veel meer met elkaar verbonden is dan we denken. Denk bijvoorbeeld aan de supersnaartheorie.

Een van de meest krachtige delen van de Cursus gaat over rechtvaardigheid. Als wij iemand schuldig achten, verklaart de heilige Geest hem altijd juist onschuldig. Dat is geen ontkenning van wat iemand heeft gedaan, maar een erkenning dat de essentie van de mens altijd onschuldig is. Juist als we ons meer op die essentie concentreren, kan de wereld transformeren. Dan gaan de grote geldstromen bijvoorbeeld niet naar steeds sterkere kernwapens zoals nu, maar naar nieuwe manieren om mensen te genezen en het milieu te herstellen.”

-----------------

Helen Schucman, Een Cursus in Wonderen, Ankh-Hermes, 1344 blz., € 49,50.

Marlon Wong-Sioe, Een spirituele samenleving. Een gids om mens-, dier- en milieuvriendelijk samen te leven, boek-scout, 401 blz., € 20,-.

Zie ook interview met Marlon Wong-Sioe op 9 september 2019.

Cees Veltman

Lees meer

Cees Veltman (1948, Haarlem), was werkzaam bij het Noordhollands Dagblad, weekblad Hervormd Nederland en Volzin. Sinds 2017 medewerker van de Bezieling voor actuele interviews en de boekenrubriek Mijn boek. Hij ziet de unieke mogelijkheden van alle levensbeschouwingen en religies voor persoonlijke ontwikkeling tot volledig menszijn en voor de opbouw van een vrije, rechtvaardige en barmhartige (wereld)samenleving. Een non-raciale samenleving gebaseerd op gelijke kansen voor iedereen en op gelijke behandeling van iedereen. Motto: in dit leven, dat een komedie is, heeft iedereen een beter ik.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross