Steun ons

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. “Zuster wat denkt u, als ze mij een baby’tje in mijn armen geven, ben ik toch ook net Maria?"

Door Paulien van Bohemen

“Zo zuster, u heeft boodschappen gedaan zie ik. Laat eens zien wat u allemaal gekocht heeft.” Ze pakt de tas aan, zet hem op schoot en rommelt wat tussen de spulletjes. Met beide handen haalt ze een groot boek tevoorschijn. “Wat hebben we hier? Jemig, da’s een zware.” Ze legt het voor zich neer, zet de tas op de grond en schuift dichter naar de tafel. Nieuwsgierig bekijkt ze de kaft en slaat het boek open. “Och, kijk dan, het is met plaatjes van Maria. Ik wist niet dat zoiets bestond. Wat enig!”

Ze bekijkt bladzijde voor bladzijde en bestudeert sommige afbeeldingen wat langer. “Het is een mooi meisje. Lange haren, slank en jong. Ik wist niet dat ze verschillende jurken had. Een blauwe, een rode, een witte en hier iets met blauw en wit samen. Ja, ze is wel een echte vrouw, hoor, met zoveel verschillende kleren. Haar kast zal wel uitpuilen. Hopelijk heeft ze een plankje vrijgehouden voor de broeken van Jozef,” lacht ze.

“Ze mag wel wat vrolijker kijken, vind je ook niet? Ze hoeft niet te gaan staan joelen, maar op de meeste plaatjes staan haar ogen wel erg droevig.” Ze tikt met haar wijsvinger op een van de afbeeldingen. “Dat triestige is toch nergens voor nodig, jongedame? Je bent zó knap, alle mannen liggen aan je voeten. Maar ja, als je zo sip blijft kijken, jaag je ze stuk voor stuk weg. Ach nou ja, dat scheelt Jozef wel een hoop jaloersheid.”

Ze slaat het boek dicht en gaat rechtop zitten. Ze strijkt over haar donkerblauwe rok en duwt haar borst naar voren. “Zuster wat denkt u, als ze mij een baby’tje in mijn armen geven, ben ik toch ook net Maria? Zet mij maar in een kapelletje. De hele dag mensen kijken vanaf mijn voetstuk, ja dat lijkt me wel wat. Gezellig zeg, al die gelovigen die de hele dag door bij mij kaarsjes komen aansteken en weesgegroetjes bidden. En zoals het hoort bij een echte Maria, zal ik heel lief naar ze lachen en al hun gebeden verhoren.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross