Steun ons

Maria is van ons allemaal

1 mei 2017
2 minuten

Meimaand Mariamaand. Met het oog daarop verscheen in de reeks inspiratieboekjes van uitgeverij Adveniat een deeltje over Maria. “Maria spreekt tot het hart. Maria is van ons allemaal”, aldus de uitgever. Rust, troost, bemoediging en uitkomst dat is wat veel gelovigen bij haar zoeken en vinden. Veel informatie en inspiratie in kort bestek. Van vindplaatsen in de Bijbel tot bedevaartsoorden en wonderverhalen.

Door Theo van de Kerkhof

De Maria-Ommegang van Bergen op Zoom, Maria van Sevenwouden in Bolsward, Maria van Ovezande, Onze Lieve Vrouwe ter Nood in Heiloo, de Zoete Lieve Vrouw van den Bosch, het Mirakel van Amersfoort, Maria ter Weghe in Haastrecht. Maria is overal in de katholieke wereld.

Met het oog op de meimaand, traditioneel de Mariamaand, brengt uitgeverij Adveniat in haar reeks inspiratieboekjes een aflevering geheel gewijd aan Maria. “Maria overstijgt alle grenzen en spreekt het hart van iedereen aan”, aldus de uitgever.

Het boekje bevat inspirerende Maria-verhalen, de vindplaatsen van Maria in de Bijbel, een toelichting op Mariafeesten en bedevaartsoorden, gebeden en een gedicht van Toon Hermans. Ook is er informatie over de rozenkrans, Mariabloemen, alsmede twee pagina’s over wonderen en verschijningen: Onze Lieve Vrouw van Guadeloupe, Lourdes, Fatima en Banneux.

Ervaringsverhalen

In enkele ervaringsverhalen komt tot uitdrukking hoe Maria onder katholieken beleefd wordt. “Als ik in de kerk zit, kijk ik altijd naar het beeld van Maria. Ik leg mijn gedachte en zorgen bij haar neer en bijna als vanzelf komt er een glimlach rond mijn mond. Ik ontspan”, vertelt Charlotte den Toonder.

“Je weet niet hoe, maar zij zorgt voor een oplossing. Het is misschien niet jouw oplossing, maar als je terugkijkt zie je dat het een goede oplossing is geweest. Vanuit dat vertrouwen leef ik”, aldus Ans Zoontjes.

En Els Ackema vertelt: “Maria ter Weghe heeft het Kind op de arm. Zij draagt de Weg, zij wijst je de weg en gaat met jou die weg. Dat heb ik zelf al meerdere malen in mijn leven mogen ondervinden. Als ik het moeilijk heb, ga ik bij haar zitten en praat met haar. Ik geef alles in vertrouwen aan haar over en vraag: ‘Vertel me wat ik moet doen.’ En na verloop van tijd komt er een rust over me. Dan weet ik dat het goed komt.”

Tentoonstelling

Dat ook in de protestantse wereld Maria minder omstreden wordt, blijkt uit de interviewtjes met oecumenisch theoloog Hendro Musterman en predikant (PKN) Marjan van Hal: "Ik merk aan mijn gemeenteleden wel dat Maria voor velen iets toe kan voegen. Ze brengt de zachtheid en zintuiglijkheid met zich mee."

Ten slotte is er een verwijzing naar de tentoonstelling over Maria in het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Waar komt Maria vandaan? Wat is haar levensverhaal? Een hoe gaan gelovigen tegenwoordig met haar om? De tentoonstelling is te bezichtigen tot 20 augustus 2017. Informatie: www.catharijneconvent.nl

Kortom: veel informatie en inspiratie in het korte bestek van niet meer dan 42 kleine pagina’s.

 

mariaMaria, Moeder van ons allemaal, Adveniat, 42 blz., € 5,95.

 

 

Theo van de Kerkhof

Lees meer

Theo van de Kerkhof (1958, Roermond) is zelfstandig theoloog en journalist. Sinds 1989 is hij werkzaam in de voorlichting en religiejournalistiek. Hij was voorlichter aan de Theologische Faculteit Tilburg en eindredacteur bij Volzin. Sinds 2013 is hij freelancer. Theo is vader van twee zoons. Religie met een filosofische inslag heeft zijn warme interesse. Hij bekijkt zaken graag ook eens van een andere kant, bijvoorbeeld een boeddhistische, en voelt zich daar christelijk heel wel bij. Theo is eindredacteur van de Bezieling en behartigt de dagelijkse gang van zaken. Motto: “Het is zoals het is. En van daaruit zien we wel weer verder.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross