Steun ons

Mag ik dan bij jullie?

17 juli 2023
2 minuten

In een wereld en tijd waarin de mensheid zo overheersend aanwezig is, dat zij aan haar succes ten onder dreigt te gaan, probeert Paulien van Bohemen een stapje terug te doen en te luisteren naar het geheim der dingen zelf. Wat hebben zij óns te vertellen? Deze keer: het kerkgebouw. "Ik vraag me af wat ze hier te zoeken hebben."

Door Paulien van Bohemen

kerk (de; v(m); meervoud: kerken) gebouw voor christelijke godsdienstoefening

Godsdienstoefening? Oefening? Wat oefenen de mensen onder mijn dak dan? Geen idee. Tenzij geschuif op de banken oefenen is. Of het met alle macht onderdrukken van een gaap tijdens de preek. Of het meezingen met de liederen en het automatisch meebidden van de gebeden. Ik adem de routine in en uit. Een mengeling van wierook, kaarsen en jaren en jaren en jaren...

Och, die kerkgangers. Ik vraag me af wat ze hier te zoeken hebben. In de winter is het koud – al helemaal nu mijn verwarming niet meer aan mag. En nu, in de zomer, hebben ze toch wel wat leukers te doen dan mij binnengaan? Wat vinden ze onder mijn dak, dat er in de wereld niet is? Hier te zijn is tijdverspilling, vergeleken met het leven buiten mijn muren. Dáár is het bestaan een grote oase. Lekker genieten, lekker eten, lekker consumeren, lekker op vakantie. Tussen mijn koude muren krijg je niet veel meer dan een breekbaar stukje brood en een onbarmhartig harde kerkbank. Nee, bij die grote weelde buiten steek ik maar schraal af. De wereld is het paradijs, ik ben een woestijn.

De stumperds, de brokkenpiloten, de twijfelaars, de zoekers; ze komen trouw, haast elke zondag. Is dat misschien die godsdienstoefening: het week in week uit binnengaan? Ach ja, natuurlijk, ik snap ineens dat oefenen! Zij, die dappere kerkgangers, oefenen óók. Geen oefenen zoals in de buitenwereld: jezelf constant moeten verbeteren en uitputten.

Nee, de mensen hier beoefenen het leven. Leven te midden van een rafelig, onaf bestaan. Zij zijn heel goed in het niet-ophouden van de schijn. De schijn van volmaakt gelukkig zijn. Zij durven het christelijk idee van een onvolmaakt, gebrekkig leven onder ogen te komen. Zij hebben het lef kwetsbaar te zijn, zoals Jezus aan het kruis, die hier vooraan hangt.

Mag ik dan bij jullie, broze, beminde gelovigen?
Mag ik dan met mijn dikke muren beschermend om jullie heen blijven staan?

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross