Steun ons

Maand van de spiritualiteit

13 januari 2014
2 minuten

'Lichter leven' is dit jaar het thema van de maand van de spiritualiteit (van 10 januari tot en met 9 februari'. De initiatiefnemers - omroepvereniging KRO, Uitgeverij Ten Have, dagblad Trouw en de  Stichting CPNB - hanteren een breed begrip van spiritualiteit. De inhoud kan variëren van de relatie God-mens tot levenskunst, inspiratie en zingeving.

Toch hoeft spiritualiteit niet per se vaag of zweverig te zijn: “Spiritualiteit kan heel concreet evenwicht, voeding en richting geven in een complexe wereld. Richting voor een betere omgang met de medemens, onze leefomgeving en onze planeet. Door met aandacht voor wat er écht toe doet te leven, door bewuster te werken en met anderen om te gaan, vinden we balans, kan het leven gaan bruisen en leven we met ‘hartstocht’”, aldus de website van de maand. Op de website vindt u een overzicht van alle activiteiten tot en met tot 9 februari 2014. Zie: HIER

Lezingen
mwThooft_0055Bezielingredacteur en -columnist Lisette Thooft verzorgt diverse programmaonderdelen van de maand. Twee nog aankomende lezingen van Lisette gaan over haar nieuwste boek Wie domme dingen doet wordt wijs (De Boekerij, 240 blz., € 16,95). Ze zal openhartig ingaan op alle domme dingen die zij in haar leven heeft gedaan. Ze lardeert dit met wijsheid uit mythen en sprookjes, waaruit telkens weer blijkt: zonder diepte geen hoogte, zonder pijn geen genot, zonder domme dingen geen wijsheid.

  • 20 januari, 20.00 uur in Bibliotheek Katwijk, Schelpendam 1, Katwijk, informatie: iblom@bibliotheekkatwijk.nl, telefoon: 071-4014819.
  • 29 januari, 20.00 uur, Op Hodenpijl, Rijksstraatweg 20/22, Schipluiden, informatie: merel@ophodenpijl.nl, telefoon: 015-3801840.

Essays
Het essay van de maand van de spiritualiteit is dit jaar geschreven door Arie Boomsma en is getiteld Troost (Uitgever Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 64 blz., €2,50) “Aan de hand van persoonlijke herinneringen onderzoekt Boomsma hoe troost werkt. Wat gebeurt er precies na tegenslag: een relatiebreuk, gesmoorde ambities, ziekte of de dood van een vriend? Is troost hetzelfde als het wegnemen van pijn, een manier om het leven lichter te maken?”

zweversDe theoloog en hoogleraar ethiek Frits de Lange schreef in het kader van de Maand van de spiritualiteit het essay Licht en zwaar. Voor zwevers en andere spirituelen, Kok, 78 blz., € 9,95. Daarin gaat hij vooral in op leven en werk van de moderne mystica Simone Weil (1909-1943).

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross