Steun ons

Lisette Thooft wint preekwedstrijd voor vrouwen

16 juni 2014
1 minuut

Journalist, schrijver en Bezieling-redacteur Lisette Thooft is winnaar van de preekwedstrijd voor vrouwen. In de eindstrijd, afgelopen zondag in Paradiso in Amsterdam, versloeg Thooft,  met de voordracht van haar preek "Alle kunst is heilig", de vier andere finalisten.

De wedstrijd was uitgeschreven door Vrijzinnig Nederland, een vereniging van 5000 ondogmatisch denkende leden en vrienden met verschillende religieuze achtergronden. De vereniging wil zo het preken door vrouwen bevorderen.

De preken moesten gaan over kunst en refereren aan de aspecten 'religie, cultuur en maatschappelijk engagement'. Lisette Thooft maakte indruk met haar voordracht “Alle kunst is heilig”, aldus de jury, bestaande uit kunstenares Tinkebell, acteur Titus Muizelaar en theologe Cisca Stark. De jury wees haar unaniem als winnaar aan.

Zie hier de volledige tekst van de winnende preek.

Reacties

  1. De preek van Lisette is geweldig, want elk mens zal eerst zichzelf moeten worden, je moet het individu worden dat jij bent. Je zal relaties en verbindingen moeten aangaan, en levend in verbondenheid met anderen, jezelf moeten ontdekken en ontwikkelen. Je zult steeds de verlangens, behoeften en gedachten die leven in je eigen innerlijk, op elkaar moeten afstemmen, een mini ‘eenheid-in-verscheidenheid’ moeten worden, anders raak je innerlijk verscheurd en raakt je ziel gewond.

    Je ziel dat ben jij. Wat jij bent, ligt verborgen in je ziel. En tegelijk is je ziel ook verbonden met andere mensen, met de wereld en met God. Wat jou overkomt en wat jij doet, verandert de wereld, het raakt anderen en het raakt God.

    Als je meer geworden bent wie je bent, en als jouw ontwikkeling, de manier waarop je ziel zich ontwikkelt, is afgestemd op de ontwikkeling van de zielen van anderen, kan er een ‘nieuw samen’, een nieuwe eenheid-in-verscheidenheid ontstaan, dan kan er iets samensmelten tussen mensen onderling en tussen mensen en God.
    Wat verscheurd en gewond is, wordt geheeld. Verbondenheid verdiept zich, terwijl je ook jezelf blijft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross