Steun ons

Levenslessen van een opgeruimde tachtigplusser

27 juni 2022
2 minuten

De  Zweedse kunstenares Margareta Magnusson werd vooral bekend vanwege haar boek over döstädning: opruimen voor je doodgaat, dat in 2018 verscheen en wereldwijde bestseller werd. In haar nieuwe boek borduurt ze op dat thema voort met vrolijke tips en wijsheden voor mensen in de vierde levensfase.

Door Irma Hurkens

Margareta Magnusson heeft een opgeruimd karakter. Met een zonnige blik op het leven geeft ze tips en wijsheden ten beste voor vooral oudere mensen om het leven aangenaam te maken. Met een Zweedse inslag behandelt ze een 14-tal lessen voor een goed leven. Dat doet ze steeds op een positieve manier. "Omring je met jongere mensen. Dat is steeds makkelijker hoe ouder je wordt, hoe meer mensen jonger zijn dan jij."

Door het ouder worden kosten veel zaken meer moeite. Maar Magnusson maakt er een Kärt Besvär van, vrij vertaald een 'zoete last'. Ben je elke dag heel vroeg wakker? Dan heb je meer tijd om de krant te lezen. Vergeetachtig aan het worden? Alle reden om dat boek dat zoveel indruk maakte nog eens te lezen. Een rollator is voor haar geen afschrikwekkend hulpmiddel, zoals dat voor velen het geval is. Ze beziet hem als een dierbaar apparaat, waarvoor ze zelfs een koosnaampje verzint.

Magnusson doorspekt haar lessen met herinneringen uit haar leven: haar jeugd in Zweden en haar volwassen leven in Amerika of Singapore. Relevant? Niet per se. Soms kabbelt het aangenaam ontspannen voort. Alsof je naar Heel Holland bakt aan het kijken bent, zal ik maar zeggen.

De tips zijn ook niet allemaal verrassend. Zoals het advies om vrijwilligerswerk te gaan doen, om niet te vallen, of om op te ruimen zodat je je nabestaanden niet met een berg troep achterlaat. Döstädning heet dat dan, ook weer met zo’n mooi Zweeds woord. De meeste tips zijn vooral vrolijk: drink gin tonic, eet chocolade en draag streepjeskleren.

In de appendix wordt het boek serieuzer: daarin adviseert Magnusson om vooral de dood eens ter sprake te brengen. Liever niet op kerstavond overigens. Om vervolgens weer snel over te gaan naar de beste volgorde om de voorjaarsschoonmaak op te pakken.


Margareta MagnussonLevenslessen van iemand die (waarschijnlijk) eerder dood gaat dan jij, De Bezige Bij, 176 blz., € 21,99.

Irma Hurkens

Lees meer

Irma Hurkens (1962) is senior beleidsmedewerker en lid van het managementteam bij Onis Welzijn. Daarnaast is zij zelfstandig beleidsadviseur. Zij studeerde Welzijnsbeleid (B) en Social Work (M) en is als vrijwilliger betrokken bij verschillende maatschappelijk projecten in de regio Tilburg.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross