Steun ons

Levenslessen van een opgeruimde tachtigplusser

27 juni 2022
2 minuten

De  Zweedse kunstenares Margareta Magnusson werd vooral bekend vanwege haar boek over döstädning: opruimen voor je doodgaat, dat in 2018 verscheen en wereldwijde bestseller werd. In haar nieuwe boek borduurt ze op dat thema voort met vrolijke tips en wijsheden voor mensen in de vierde levensfase.

Door Irma Hurkens

Margareta Magnusson heeft een opgeruimd karakter. Met een zonnige blik op het leven geeft ze tips en wijsheden ten beste voor vooral oudere mensen om het leven aangenaam te maken. Met een Zweedse inslag behandelt ze een 14-tal lessen voor een goed leven. Dat doet ze steeds op een positieve manier. "Omring je met jongere mensen. Dat is steeds makkelijker hoe ouder je wordt, hoe meer mensen jonger zijn dan jij."

Door het ouder worden kosten veel zaken meer moeite. Maar Magnusson maakt er een Kärt Besvär van, vrij vertaald een 'zoete last'. Ben je elke dag heel vroeg wakker? Dan heb je meer tijd om de krant te lezen. Vergeetachtig aan het worden? Alle reden om dat boek dat zoveel indruk maakte nog eens te lezen. Een rollator is voor haar geen afschrikwekkend hulpmiddel, zoals dat voor velen het geval is. Ze beziet hem als een dierbaar apparaat, waarvoor ze zelfs een koosnaampje verzint.

Magnusson doorspekt haar lessen met herinneringen uit haar leven: haar jeugd in Zweden en haar volwassen leven in Amerika of Singapore. Relevant? Niet per se. Soms kabbelt het aangenaam ontspannen voort. Alsof je naar Heel Holland bakt aan het kijken bent, zal ik maar zeggen.

De tips zijn ook niet allemaal verrassend. Zoals het advies om vrijwilligerswerk te gaan doen, om niet te vallen, of om op te ruimen zodat je je nabestaanden niet met een berg troep achterlaat. Döstädning heet dat dan, ook weer met zo’n mooi Zweeds woord. De meeste tips zijn vooral vrolijk: drink gin tonic, eet chocolade en draag streepjeskleren.

In de appendix wordt het boek serieuzer: daarin adviseert Magnusson om vooral de dood eens ter sprake te brengen. Liever niet op kerstavond overigens. Om vervolgens weer snel over te gaan naar de beste volgorde om de voorjaarsschoonmaak op te pakken.


Margareta MagnussonLevenslessen van iemand die (waarschijnlijk) eerder dood gaat dan jij, De Bezige Bij, 176 blz., € 21,99.

Irma Hurkens

Lees meer

Irma Hurkens (1962) is senior beleidsmedewerker en lid van het managementteam bij Onis Welzijn. Daarnaast is zij zelfstandig beleidsadviseur. Zij studeerde Welzijnsbeleid (B) en Social Work (M) en is als vrijwilliger betrokken bij verschillende maatschappelijk projecten in de regio Tilburg.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross