Steun ons

Levenslang

21 juni 2021
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Iemand heeft me erin geluisd. Weggestopt, zonder enige vorm van proces."

Door Paulien van Bohemen

“Wil je wat drinken? Je zult het wel zelf moeten halen. O, en als je toch loopt, doe mij maar een koffie. Twee suiker.” Hij zit aan tafel in de huiskamer op de afdeling.

“Ah, lekker. Dat is werkelijk het enige wat hier deugt, de koffie. Maar kon er geen koekje vanaf?” Gepikeerd roert hij in het kopje. Voor hem ligt een opengeslagen kamerplantenencyclopedie. Hij bladert er doorheen. “Dit boek is niet van mij, hoor. Ik vond het hier in de kast.

“Hoe al die planten heten, kan me geen mallemoer schelen. Maar ik dacht: met een dik boek voor mijn neus zien ze eindelijk hoe intelligent ik ben. Krijgen ze ineens door, dat ze me nooit hadden mogen opsluiten. Zeggen ze met z’n allen sorry en zetten ze de deur wagenwijd open.” Hij knikt tevreden.

Maar meteen daarna een boze blik.

“Iemand heeft me erin geluisd. Weggestopt, zonder enige vorm van proces. Ik heb levenslang. Het is ongehoord in een beschaafd land als Nederland.” Driftig roert hij in zijn kopje.

“Wacht maar. Als ik hier uitkom, dan stap ik naar de krant en de tv.” Hij balt zijn handen tot vuisten. “En ik ga naar de koningin! Als ik Beatrix achter me heb staan,” roept hij met overslaande stem, “dan krijgen ze hier allemaal hun ontslag!”

In de deuropening verschijnt een jonge verzorgende. Hij zit met zijn rug naar haar toe. ‘Alles goed hier?’ gebaart ze. Grommend drinkt hij het laatste restje koffie. De vrouw vertrekt weer.

“Ik moet rustig blijven. Straks merken ze dat ik boos ben en schrijven ze dat in mijn dossier. Dan worden er zó weer jaren bijgeplakt. Nee, ik moet het anders aanpakken, maar hoe?” Hij trommelt met zijn vingers op tafel, werpt een blik op de encyclopedie. Er verschijnt een grijns op zijn gezicht:

“Ik heb een idee. En jij gaat me helpen.”

Hij schuift de encyclopedie naar voren. “Hier, pak aan. Geef me eens een flinke klap op mijn hoofd.” Hij gaat rechtop zitten, sluit zijn ogen en zet zich schrap: “Kom, meid, toe maar! Eén flinke mep en je zult zien: alles valt weer op zijn plek in mijn kop. Laten ze me eindelijk vrij.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

  1. hallo Paulien,

    In een notendop is dit het verhaal dat Jeroen Brouwers vertelt in zijn gelauwerde boek Cliënt E. Busken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross