Steun ons

Leven met long covid

3 juli 2023
2 minuten

Geestelijk verzorgers stellen 'langzame vragen'. Maar wat als de geestelijk verzorger zelf patiënt wordt? Marieke Schoenmakers kreeg long covid en schreef daarover de gedichtenbundel 'Stilgezet'.

Door Marinus van den Berg

Veel mensen die op bezoek gaan bij een zieke, vragen zich af: 'Hoe zal ik hem of haar aantreffen?', 'Wat moet ik zeggen?', 'Hoe kan ik iemand troosten?' We zijn opgelucht als iemand aan de betere hand is. We zijn er verlegen mee als dat lang duurt. Als iemand niet meer ‘de oude’ lijkt te worden.

We blijven vragen: 'Hoe is het nu? Gaat het een beetje….?' Het zijn allemaal vragen vanuit het perspectief van de bezoeker. De zieke heeft steeds te doen met iemand die iets komt doen of iemand die iets wil doen.

Het hoort bij de geestelijke verzorging om andere vragen te stelen. Vragen die niet bevragen en over oplossingen gaan. Vragen die wel langzame vragen worden genoemd. Het gaat om ontmoeting – soms met weinig woorden – die de beleving raken, zoals stil zijn met wie stil is gezet. Soms is maar een enkel woord of een enkele blik die de zwaarte of de lichte hoop laat zien.

Ik schrijf deze gedachten op na het lezen van de gedichtenbundel Stilgezet – gedichten over long covid. Ze zijn van Marieke Schoenmakers die geestelijk verzorger is in een ziekenhuis. Haar gedichten zijn niet geschreven vanuit het perspectief van de bezoekende geestelijk verzorger maar vanuit haar eigen perspectief. Zij werd zelf covidpatiënt. Hoe was dat? Hoe is dat? In welke wereld kom je dan? Waaraan vind je houvast. Ze laat je nadenken over de vraag: 'Word je weer de oude of...', 'Is er van ziek zijn iets te leren dat je leven verrijkt?'

Graag breng ik deze bundel onder de aandacht van velen. Juist nu het lijkt alsof we de covidtijd achter de rug hebben!

zo vreemd waar ik nu in zit
zo raar wat me nu overkomt
zo moeilijk uit te leggen
zo... tot stilstand gebracht


Marieke Schoenmakers, Stilgezet – gedichten over long covid, 48 blz., € 12,95.

Marinus van den Berg

Lees meer

Marinus van den Berg (1947, Wijhe) was tot 2016 geestelijk verzorger in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam. Hij studeerde aan het gymnasium van de paters karmelieten in Zenderen, theologie aan de Katholieke Hogeschool Utrecht en de universiteit van Yale (VS). In 1977 werd hij priester gewijd. Hij is als geestelijk begeleider gespecialiseerd in het bijstaan van stervenden en rouwenden. Marinus schrijft met regelmaat bijdragen voor de Bezieling: persoonlijke overwegingen en observaties en woorden ter inspiratie. Ook is hij auteur van tientallen boeken over de omgang met verlies, rouw en dood. Enkele recente publicaties: Rouwen in de tijd; Lijden verlichten; Meegaan tot het eind; en Na werk tijd. Zijn motto: “Van zwijgen naar benoemen: dat kan lijden verlichten.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross