Steun ons

Laten we het over God hebben

16 december 2022
3 minuten

"Praten over God is intiem, maar niet privé", schrijft theoloog, pastor en journalist Arjan Broers in de Dominicuskrant. Zo'n gesprek kan contact verdiepen, maar ook: "Als je het nooit meer over God hebt, zoals in onze tijd aan de hand is, dan wurmen zich allerlei afgoden op die plek, waar we alle heil van verwachten."

Door Arjan Broers

Een voorbeeld. Onlangs verscheen de biografie van Etty Hillesum. Het boek getuigt van grondig onderzoek en is prachtig geschreven, maar aan de mystieke dimensie van haar inzichten wordt weinig aandacht besteed. Biograaf Judith Koelemeijer beschrijft wel iets van Etty’s geloof in God, maar kiest doorgaans voor de formulering dat zij ervoor koos het lot van haar volk te delen in Auschwitz. Van God, voor Etty een hoofdrolspeler in haar leven, is maar weinig sprake.

Nog een voorbeeld. Afgelopen juni overleed dominicanes Holkje van der Veer, die ik goed kende. Ze leefde met een aandoening en schreef daar aanstekelijk over. Ze beschouwde haar ‘bijzondere lichaam’ als een gave van God. En ze was een religieuze, een zuster, iemand die haar leven in dienst van God stelde.

Maar zelfs bij haar moest ik aan journalisten die een in memoriam schreven vragen of ze niet alleen wilden vertellen dat ze een bijzonder mens was, maar dat haar kracht uit geloof voortkwam. Journalisten schreven namelijk wel bewonderende verhalen, maar zetten er niet uit zichzelf bij dat ze haar bijzondere levenskracht aan God ontleende.

Er zijn nog veel meer voorbeelden te geven die erop wijzen dat God zoiets van het privéleven is geworden, dat er zelfs bij professionals als Etty en Holkje niet over gesproken wordt. In onze seculiere tijd wordt God blijkbaar gezien als een privé-overtuiging, niet als een personage dat voor de geportretteerde van belang is, en al helemaal niet als een levende werkelijkheid.

Een tijdje geleden vroeg een ervaren pastor die ik iets vertelde over pastorale ontmoetingen: ‘Begin je ook over God?’ Ik zei, een beetje verlegen, dat ik doorgaans keek of daar ruimte voor was. ‘Je moet het wel doen hoor’, zei hij met nadruk. ‘Soms wachten mensen erop.’

Ik was blij met zijn aanmoediging, want ik heb het heel graag over God. Op de eerste plaats omdat een ontmoeting dan vaak sneller de intimiteit ingaat: hoe ervaar je het leven? Op welke grond sta je? Voel je je gedragen of juist niet?

"De Bijbel is één grote oefening om afgoderij te vermijden"

Maar er is nog een reden waarom het goed is om het over God te hebben, ook samen en publiekelijk. Je kunt dan namelijk ook zien en uitspreken wat God niet is. Want als je het nooit meer over God hebt, zoals in onze tijd aan de hand is, dan wurmen zich allerlei afgoden op die plek, waar we alle heil van verwachten. Efficiency bijvoorbeeld, of economische groei, of identiteit, natie, ego; je geliefde, je comfort of je gelijk.

De Bijbel is in wezen één grote oefening (met aanstekelijk veel trial and error) om afgoderij te vermijden en God, die liefde is, in het midden te zetten. Heel actueel voor onze tijd, waarin onze afgoderij voor allerlei crises zorgt.

Dus ja, praten over God is intiem, maar het is niet alleen iets voor je privéleven. God heeft ons net zo nodig als wij Haar /Hem. Misschien wel meer dan ooit.


Deze bijdrage verscheen eerder in de Dominicuskrant (Dominicus Amsterdam).

 

Arjan Broers

Lees meer

Arjan Broers (1969) is journalist, pastor, programmamaker en coach. Hij werkte als freelancer voor het dagblad Trouw en was redacteur geestelijk leven bij het ANP. Sinds 1997 is hij zelfstandig journalist en tekstschrijver. De laatste jaren is hij ook actief als programmamaker en trainer in ‘bezield spreken’ Daarnaast begeleidt hij mensen bij levensvragen en sinds 2021 is hij parttime pastor in de Dominicus in Amsterdam.

Meer van deze auteur

Reacties

  1. Helemaal mee eens, laat God ter sprake komen. In welke situatie ook, zeker als het ter zake iets kan toevoegen, uitleggen.
    Buitenhof vandaag -18/13/3022- nieuwe biografie Willem van Oranje (de Zwijger). van Stipriaan 20 jaar aangewerkt. Interviewer tipt de 80-jarige oorlog aan. Als kind deze aanduiding geleerd, want de geloof kwestie (God) speelde een grote rol, zeker voor het volk. Toch zeker ook in de politiek met een rol voor W v Oranje. De R.K. vs opkomend Protestantisme. Interviewer noemt noch mijn aanduiding noch de gangbare ‘Grote Opstand’ - mijn (klein) kinderen. Enkel tussendoor twee losse woorden: R.K en Protestants. Onze vaderlandse geschiedenis kan zonder toch niet verteld worden? Enkele basiskennis mag hier niet ontbreken. Blijkt vaker een hiaat bij jongere (?) journalisten.
    Jammer voor de achtergronden van het nieuws vandaag de dag.

    Overigens ook veelal in de strijd tussen Oekraïne en Rusland…

  2. Het is goed om "God' ter sprake te brengen, maar dan wel intuïtief invoelbaar. Ik heb dat gedaan in een Kerstoverweging door te schetsen hoe God als een klein kind kwetsbaar en liefdevol als mens geboren wil worden in jezus, maar ook in ons mensen in en met elkaar verbonden. Hoe Jezus tijdens zijn verdere leven dat zichtbaar heeft willen maken hoe en wie God is.
    Cor van der Spek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross