Steun ons

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. “Ik weet dat ik mijn verstand aan het verliezen ben, maar je moet geloven wat ik je nu ga vertellen."

Door Paulien van Bohemen

“Ach zuster, ik sta elke dag gezellig af te takelen, ik verveel me hier dus nooit.” Ze grijnst. Met haar rechterhand zoekt ze houvast aan de muursteun. In haar linkerhand heeft ze een foto. “En terwijl ik aan het slijten ben, kan ik net zo goed vertellen over Koos. Maar dan moet deze ouwe taart eerst zitten, hoor.” Behoedzaam schuifelt ze naar de houten bank halverwege de gang. Ze laat zich zakken op een lichtgroen tuinkussen. “Kijk, dit is hem dus.” Ze tikt op de zwart-witfoto met daarop een peuter in een gestreept overhemdje, en met een ernstige blik in zijn ogen. “Koos was eigenlijk het pleegkind van een gezin buiten ons dorp. Dat echtpaar had ook twee eigen jongens. Maar toen belandde de moeder in het ziekenhuis. Hun twee zoons konden naar een tante, maar die wilde de kleine Koos er niet bij hebben. Omdat hij geen echte familie was. Hardvochtig kreng.” Ze snuift.

“Ik weet dat ik mijn verstand aan het verliezen ben, maar je moet geloven wat ik je nu ga vertellen. Die moeder werd alsmaar zieker. En Koosje kon nog steeds nergens terecht. Nou, dat vond ik sneu. Ik ben door de regen en de novemberstorm naar hun huis gefietst om die pleegvader aan te bieden zolang voor Koos te zorgen. Maar hemeltjelief, wat ik tóen zag. Koosje zat buiten in een kinderstoel. In de stromende regen op het gazon in de voortuin. Ja echt. Hij huilde niet, hij zat alleen maar te klappertanden in zijn doorweekte jasje. Ik vergeet nooit die lege blik in zijn ogen. Op zijn tafeltje stond een kommetje pap, vermengd met regenwater. Ik heb Koos vlug uit zijn stoeltje getild en tegen me aangedrukt. Hij rilde. Ik voel nog zijn koude knuistjes in mijn nek. Ik heb hem in mijn regenjas gewikkeld. Thuis heb ik hem meteen in bad gedaan en poffertjes gebakken. Het kereltje at als een bootwerker. Na het eten viel hij als een blok in slaap. Toen heb ik de kinderbescherming gebeld. De mevrouw aan de telefoon bedankte me niet eens. Ze vroeg alleen of Koos zolang bij ons kon blijven. Ze zouden wel bellen als ze een nieuw gezin voor hem hadden gevonden.”

Ze drukt de foto tegen haar borst en sluit haar ogen. “Ik zeg je: hij kwam bij ons vlak voor zijn tweede verjaardag en op zijn achttiende hadden we nog steeds geen telefoontje gehad.”

 

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross