Steun ons

Kom en zie

26 januari 2022
2 minuten

Geloof heeft weinig te maken met taal, zegt Marga Haas. Eerder met ervaring, gevoel, overgave, waarnemen. Daarom kan geloof niet zonder persoonlijke inzet. "Wie wil geloven, zal zelf in beweging moeten komen."

Door Marga Haas

Bij Joh. 1,38-39

‘Wat geloof jij eigenlijk?’ Als je mij met mijn mond vol tanden wilt zien staan, moet je me die vraag stellen. ‘Ik zou het niet weten’, is mijn enige oprechte antwoord. Nou, dat is niet helemaal juist geformuleerd. Ik zou het niet onder woorden kunnen brengen. Dat is het meer.

Geloof, mijn geloof althans, is geen samenraapsel van leerstellingen, overtuigingen, dingen die ik onderschrijf. Geloof gaat niet over talige dingen. Taal schiet voortdurend tekort als je het met elkaar over geloofszaken wilt hebben. Taal is een auto met vierkante wielen – ongeschikt als vervoermiddel. Woorden, ook al die van mij, zitten het ervaren van God eerder in de weg dan dat ze helpend zijn. Nee, geloof heeft weinig te maken met taal – des te meer met ervaring, gevoel, overgave, waarnemen.

‘Meester, waar verblijft u?’ vragen twee aspirant-leerlingen aan Jezus. Je kunt deze vraag verstaan als: ‘Bij wie logeert u?’, maar ik lees er iets anders in. Deze twee vragen Jezus niet naar zijn adres; maar ze vragen hem naar zijn thuis. ‘Wie bent u – ten diepste?’ Jezus voelt dat haarfijn aan. Hij zegt niet: ‘Daar en daar’, nee, hij antwoordt: ‘Kom en zie.’ En de mannen mogen bij hem binnenkomen.

‘Kom en zie.’ Zo eenvoudig en toch zo diepgaand. Ik kan mijn ervaringen, mijn stappen op mijn geloofsweg niet op een ander overdragen. Wie wil geloven, zal zelf in beweging moeten komen. Geloven is op weg gaan, de weg van Jezus gaan. Dat kan niet zonder dat het jou verandert. Met Jezus meegaan betekent dat jouw kijk op het leven stap voor stap verandert. Geloven is leren zien, je ogen willen en durven openen. En het leven leren waarnemen vanuit Jezus’ perspectief, terwijl je zelf kijkt.

‘Wat geloof jij eigenlijk?’ Een vraag die mij met de mond vol tanden doet staan, want eigenlijk zegt iemand: ‘Laat het mij zien.’ Maar ik kan de vraagsteller zijn ogen niet openen, dat moet hij zelf doen. Ik kan hem het gaan van de weg niet besparen. Ik kan hem alleen uitnodigen. ‘Wat ik geloof? Als je dat echt wilt weten, kom en zie.’


 

Marga Haas publiceert elke twee weken een korte overweging bij een bijbeltekst op haar blog ‘Parelduiken in de bijbel’. Zie: margahaas.nl/parelduiken-in-de-bijbel/. Ook geeft zij diverse retraites in het Dominicanenklooster in Huissen, o.a. ‘Kennismaken met Meester Eckhart’ en ‘De dood als bron van levenslust’. Zie: margahaas.nl/agenda/

 

 

 

Marga Haas

Lees meer

Marga Haas (1972) is werkzaam als geestelijk verzorger in een hospice, geeft retraites in Dominicanenklooster Huissen, schrijft een tweewekelijkse blog (zie www.margahaas.nl) en zorgt voor man en twee kinderen. In alle werkzaamheden probeert zij de stilte en de eenheid te bewaren en de geestelijke weg te gaan. Een weg van vallen en opstaan! Op de Bezieling publiceert zij elke maand een korte overweging bij een bijbeltekst. Motto: ‘Silence is the language of God. All else is poor translation.’ (Rumi)

Meer van deze auteur

Reacties

 1. Beste Marga,
  Dank voor je mooie woorden. Een gedichtje van Toon Hermans kwam bij mij boven.
  GEWOON
  Heer,
  Ik bid U, laat mij U tegenkomen
  in de gewone alledaagse menselijke dingen
  in een handdruk en een glimlach
  in een liefkozing of een traan
  in de kleine dingen om mij heen
  en op elk ogenblik van de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van deze auteur

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross