Steun ons

Kloostertuinen zingen lof aan de Schepper

7 februari 2020
1 minuut

Nederland telt een groot aantal kloostertuinen waarvan een deel op gezette tijden open is voor publiek. Zo opent de kloostertuin van het 350 jaar oude franciscanenklooster te Megen op 24 april haar tuinpoorten voor belangstellenden. 

Bij de gelegenheid van de opening van het nieuwe tuinseizoen zal een van de rondleidsters, An Rouw, een inleiding houden over de heilige Anna, volgens de traditie de moeder van Maria en dus de grootmoeder van Jezus.

Symbool

Kloostertuinen zijn van oudsher een bron van symboliek. Zo staan in de Megense 'Hof van Lof' 150 verschillende planten die allemaal hun 'lof aan de schepper' zingen. Ze staan daarnaast symbool voor kerkelijke feesten, symbolen en kleuren of voor een persoon waaraan men de gedachte levend wil houden. De Hof van lof wordt onderhouden door een team van vrijwilligers. Vanaf het voorjaar organiseert de Megense kloostertuin regelmatig scharrelmiddagen. Publiek kan dan vrij rondlopen. Er zijn twee gastvrouwen aanwezig, die bezoekers ontvangen met koffie en thee en informatie geven over de tuin. Aan de hand van een papieren tuingids kunnen de bezoekers zelf hun weg zoeken door de tuin. Ook is er zo nu en dan een rondleiding. Kijk voor meer informatie, data en tijden op de website: hofvanlof.nl. Adres: Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen (gemeente Oss).

Kloostertuinen in Nederland

Veel meer plaatsen in Nederland kennen kloostertuinen, zie voor een overzicht de website:  Inspiratie-tuinen.nl >tuinenoverzicht

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross