Steun ons

Klooster! - Eigentijds kwartaalblad over kloosterspiritualiteit

29 januari 2018
3 minuten
<p align=right>Foto Josh Applegate</p>

Foto Josh Applegate

De glossy 'Klooster!', die vorig jaar mei als eenmalige uitgave verscheen, ging maar liefst 20.000 keer over de toonbank. Reden voor uitgever Adveniat het magazine te promoveren tot kwartaalblad. Het eerste winternummer biedt een inkijkje in het klooster, diens bewoners en hun leefwijze. Tikje nostalgisch, maar toch vooral bedoeld als inspiratie voor het eigentijdse leven. 

Door Paulien van Bohemen

De rijkdom van het katholieke geloof doorgeven door middel van inspirerende publicaties vormt de missie van uitgeverij Adveniat. In dat streven past de uitgave van het magazine Klooster! dat na het succes van de eenmalige uitgave vorig jaar mei nu als kwartaalblad verschijnt. Het winternummer 2017-2018 telt 106 bladzijden en gaat over het kloosterleven in al zijn facetten. In verhalen en interviews is getracht monastieke wijsheden toepasbaar te maken voor het hedendaagse bestaan buiten de kloostermuren. Het blad is rijkelijk voorzien van foto’s.

Zingeving

In zijn voorwoord schrijft hoofdredacteur, tevens directeur van Adveniat,  Leo Fijen: "Dit blad is een oprechte poging om de vraag naar zingeving en gemeenschapszin te verbinden met een christelijk perspectief vanuit het religieuze leven." Het religieuze leven zelf komt inderdaad ruim aan bod. Er worden kloosterlingen geïnterviewd, zoals de Benedictijner monnik Thomas Quartier. Hij vertelt hoe hij wetenschap beoefenen combineert met leven in het klooster.

Zusters die inmiddels de negentig ruim zijn gepasseerd blikken terug op het  werken en leven in het klooster en de zorg die zij gaven aan arme gezinnen. Op het eerste gezicht een nostalgisch artikel, maar bij nader inzien een waardevol inkijkje in het vele werk dat de zusters hebben gedaan voor gezinnen vóór de tijd dat de zorg geprofessionaliseerd werd. Zuster Mariëtta van de Zusters van de H. Juliana van Falconieri: "Er was veel meer armoede dan nu. De mensen konden geen hulp betalen. Ons hoefden ze niets te geven, want wij leefden van giften en de pastoor bood ons een huis aan."

Monastieke wijsheid

Het blad slaagt erin om naast impressies van het kloosterleven en diens kloosterlingen de kloosterspiritualiteit te verbinden met de vraag naar zin in het dagelijks leven. Dat is wat Leo Fijen beoogt in zijn voorwoord. Ik vind vooral het interview met kinderarts Gerwin Rodenburg sterk. Het is een eigentijdse, concrete getuigenis over wat kloosterspiritualiteit te bieden heeft aan iemand van 35 die midden in het leven staat.

Rodenburg werkt vijftig uur per week. Hij kwam ooit één keer in een klooster, maar leest veel over het kloosterleven en past dat toe in zijn werk. Zo probeert hij in de ziekenhuishectiek momenten van aandacht, rust en reflectie in te bouwen. De mildheid waarmee kloosterlingen mensen benaderen inspireert hem in de benadering van zijn patiënten: bescheiden en rustig. In al het werk dat gedaan moet worden begint hij pas met iets nieuws als hij iets anders afgesloten heeft. “Dat is monastieke wijsheid”, zegt Rodenburg.  Ook zorgt hij ervoor, dat hij niet doodop thuiskomt van zijn werk. De Regel van Benedictus is zijn leidraad in werk en privéleven: “Niet meegaan in alle prikkels en ervaringen, maar stilstaan bij wat echt van waarde is.” Daarbij mediteert Rodenburg elke ochtend en avond vijf minuten.

Open blik

Klooster! is een bewaarexemplaar met een open blik en een ruime, niet eenkennig christelijke opvatting van kloosterspiritualiteit. Enerzijds is er een interview met filosoof Wil Derkse over de benedictijnse spiritualiteit en hoe hij deze naar een breed publiek vertaalt. Anderzijds staat in het magazine een concreet stappenplan om zenmeditatie uit het zenboeddhisme te beoefenen.

 

Klooster! Winter 2017-2018, nr. 1 (106 blz.) kost in de losse verkoop €9,95. Een abonnement op het blad dat vier keer per jaar verschijnt kost € 35,- inclusief verzendkosten. Voor abonnementen, mail naar info@adveniat.nl of kijk op: www.adveniat.nl

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

 1. Is er al eens een artikel over het Dominicanenklooster in Zolle verschenen in uw blad/tijdschrift ?

 2. Geachte redactie,

  Bij een vriend van mij, die een abonnement heeft, kwam gisteren het laatste nummer van "Kloosters!" binnen, terwijl ik bij hem op bezoek was. Ik meen dat het nummer 16 is. Op de voorkant prijkt de foto van een in lichtblauw gehulde kluizenaar. Ik zou dit nummer heel graag van u willen ontvangen. Uiteraard zijn de kostprijs en de verzendkosten voor mijn rekening. Als de nota meegestuurd kan worden, zal ik er voor zorgen, dat ik die zo snel mogelijk overmaak.

  Bij voorbaat dank.

  Vriendelijke groet,

  Lovis van den Boom
  Kosterhof 20
  5582HX Waalre

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

 • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
 • ontvang gratis ons jaarboek
 • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross