Steun ons

Doen en denken als de kleine prins

11 oktober 2021
3 minuten

Als fan van ‘De Kleine Prins’ wil Irma Hurkens het boekje liefst aan iedereen cadeau doen, “zo poëtisch, zo ontroerend, zo inspirerend”. Geen wonder dat het boek 'Doe en denk als De Kleine Prins' haar belangstelling wekte. Is deze spin-off uit de Doe-en-denk-als-serie van uitgeverij Kosmos net zo’n aanrader?

Door Irma Hurkens

De Kleine Prins, van Antoine de Saint-Exupéry is het allerliefste boekje dat ik ken. Ik zou het graag aan iedereen willen uitdelen of uitlenen. Lees dit boek! Zo poëtisch, zo ontroerend, zo inspirerend. Niet voor niets is het boek uit 1943 in meer dan 300 talen vertaald en nog steeds populair.

Alle reden dus om een publicatie die daar op ingaat ter hand te nemen. Doe en denk als de Kleine Prins van Stéphane Garnier roept direct herinneringen op aan het origineel, onder andere door de zo herkenbare illustraties uit dat origineel, eveneens van de hand van De Saint-Exupéry. Het boek roept op om, precies zoals de titel zegt, te denken en doen als de kleine prins. In de ogen van de auteur houdt dat in teruggaan naar de dromen uit je kindertijd. Het kind in jezelf opsporen en jezelf, je leven en de wereld met nieuwe ogen bezien. Hoe dat in zijn werk gaat, behandelt Garnier in dertig korte hoofdstukjes aan de hand van citaten. Dat levert evenzovele thema’s op als: vastberadenheid, jezelf terugtrekken, de vraag wat écht belangrijk is, doen wat goed voor je is, de vraag ‘hoe moet je liefhebben’, etc. De citaten zijn inspirerend en de toelichting is dat af en toe – naast open deuren als ‘zet eens vaker je telefoon uit’.

Maar al lezende begint het toch steeds meer te wringen. Hoewel het boek minstens twee keer zoveel bladzijden beslaat als het origineel, mist het doe-als-boek de diepgang. In het origineel wordt de diepzinnigheid voor een belangrijk deel opgeroepen door wat juist niet gezegd wordt. Het is maar de vraag of de ‘poëzie’ van de kleine prins wel gedijt bij zoveel uitleg. Dat wantrouwen groeit, wie bedenkt dat het boek een deeltje is in een serie met een nogal bedacht concept: ‘Doe en denk als…’ Coco Chanel, Darth Vader, een kat, James Bond.

De Kleine Prins vraagt geen uitleg in meer bladzijden dan het oorspronkelijke exemplaar. De dertig hoofdstukken worden steeds afgesloten met een citaat van de kleine prins zelf, steeds ingeleid door de frase: "En mijn kleine prins zei mij…". Het gevoel bekruipt me dat de schrijver zich de kleine prins toe-eigent en hem daarmee van mij als lezer en fan afneemt.

Met veel vragen word je gestimuleerd om te denken als de kleine prins. En in de ogen van de schrijver is dat: dromen najagen, vasthouden aan wat je diep van binnen verlangt. En zeker: naarmate je volwassen wordt, meer rationele overwegingen gaan overheersen, loop je de kans de verwondering, creativiteit en dromen uit je kinderjaren kwijt te raken. Als Garnier weet te bewerkstelligen dat je bij alle drukte af en toe ook stilstaat bij wat je hart je ingeeft, is dat winst. Maar de auteur gaat mijn inziens te ver met zijn aansporing "dat je moet accepteren dat alles wat je geleerd hebt toen je opgroeide hoogstens voor de helft waar, zo niet volkomen onwaar is." Dat lijkt me in deze tijden van fakenews en complotdenken over de top.

Ik raad iedereen die dit boek wil gaan kopen aan om vooral ook De Kleine Prins zelf aan te schaffen of weer eens op te zoeken in de boekenkast. Uitleg is niet nodig. Gewoon wegdromen bij dat heerlijke pareltje uit de Franse literatuur.

-----------------------------------------

Stéphane Garnier, Doe en denk als De Kleine Prins, Kosmos, 248 blz., € 15,99.

Irma Hurkens

Lees meer

Irma Hurkens (1962) is senior beleidsmedewerker en lid van het managementteam bij Onis Welzijn. Daarnaast is zij zelfstandig beleidsadviseur. Zij studeerde Welzijnsbeleid (B) en Social Work (M) en is als vrijwilliger betrokken bij verschillende maatschappelijk projecten in de regio Tilburg.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross