Steun ons

Klassieker 'Mysticism' van Evelyn Underhill vertaald in het Nederlands

29 september 2022
2 minuten

Hoe is God werkzaam in mensen? Dat is het thema van de klassieker 'Mysticism' van de Britse mystica Evelyn Underhill. Het werk is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald door Jean-Jacques Suurmond en zal gepresenteerd worden op 10 november a.s. tijdens het symposium 'Moderne mystiek'.

In haar boek Mysticism, A Study of the Nature and Development of Man's Spiritual Consciousness schets Evelyn Underhill, aan de hand van de ervaring van de grote mystici, de fasen van de mystieke weg. Die loopt van ontwaken, loutering, verlichting en de donkere nacht van de ziel, tot de eenheid met God. Dit boek uit 1911 is een standaardwerk op het gebied van de spiritualiteit. Het inspireerde belangrijke schrijvers als C.S. Lewis, T.S. Eliot en Thomas Merton.

Underhill belicht de vele aspecten van de mystieke weg: van twijfel tot extase, van inkeer tot betrokkenheid op de wereld. Elk mens, zo laat ze zien, is in principe een mysticus. In de relatie met God wordt de hele persoon meegenomen en vernieuwd. Mystieke inspiratie is in haar visie ook het geheim van creativiteit op artistiek en wetenschappelijk gebied.

“Mystiek is geen opvatting of filosofie. Mystiek is de voltrekking van de liefdesrelatie met God; het bereiken, hier en nu, van de eeuwige bestemming van de mens”, zo luidde haar adagium.

De vertaling en bewerking van Jean-Jacques Suurmond is aangevuld met de inzichten van tientallen moderne mystici, zoals Etty Hillesum, Titus Brandsma, Dag Hammarskjöld en Christian Wiman.

Evelyn Underhill (1875-1941), een Britse anglicaan, was kenner van de mystiek. Ze was in Engeland de eerste vrouw die namens de kerk retraites leidde, colleges gaf aan de theologische faculteit, en zich inspande voor de oecumene. Ze werd de geestelijke begeleider van velen en schreef en vertaalde allerlei mystieke werken, onder meer samen met Nobelprijswinnaar Rabindranath Tagore. In 1939 ontving ze een eredoctoraat van Aberdeen University.

 

 

Vertaler Jean-Jacques Suurmond (1950) is theoloog en gestalttherapeut. Brede bekendheid kreeg hij door zijn columns in dagblad Trouw en zijn boeken over spiritualiteit. Begonnen als predikant in de pinksterbeweging, is hij geboeid door de werking van God. Dit leidde onder meer tot een proefschrift aan het Fuller Theological Seminary, Pasadena. Tegenwoordig heeft hij een praktijk voor supervisie en begeleiding.

 

 

Symposium

De presentatie van het boek vindt plaats op 10 november 2022 tijdens het symposium ‘Moderne mystiek", georganiseerd door het tijdschrift Speling en uitgeverij Skandalon. Wat is de betekenis van mystiek voor vandaag? Op deze en andere vragen zal tijdens het symposium worden ingegaan.

Sprekers

  • Inigo Bocken, over Titus Brandsma
  • Jean-Jacques Suurmond, n.a.v. Suurmonds vertaling van de klassieker Mystiek
  • zuster Hildegard Koetsveld osb, over mystiek in de oosters-christelijke traditie
  • Nadia Kroon, een jonge kloosterling treedt in

Praktische informatie

Plaats: Titus Brandsma Kerk in Nijmegen (hoofdingang: Keizer Karelplein 19, 6512 CJ Nijmegen).

Tijd: 13.30 tot 17.00 uur; ontvangst met koffie/thee vanaf 13.00 uur.

Entree: € 15, incl. consumpties.

Aanmelding via: speling@skandalon.nl

Evelyn Underhill, Mystiek - Hoe God werkt in de mens, vertaald door Jean-Jacques Suurmond, Skandalon, 512 blz., € 29,99.

 

 

 

 

Zie ook: Evelyn Underhill, Het spirituele leven, KokBoekencentrum (2019), vertaald door Bezielingmedewerker Marga Haas (oorspronkelijke titel: The Spiritual Life).

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross