Steun ons

Oh die twijfel - Kies je basis, dan hoef je niet alles zelf uit te denken

We hebben steeds meer de neiging om bij belangrijke levensbeslissingen in twijfel te blijven hangen, zegt Annemarie Scheerboom. Dat komt omdat we menen alles zelfstandig te moeten wikken en wegen. Wie zich laat inspireren door een beproefde traditie blijft minder makkelijk hangen in twijfel en durft makkelijker te kiezen.

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

“Nederlanders zijn zo verstandig”, verzuchtte een vriendin van me. Maar is dat altijd wenslijk? Neem bijvoorbeeld de finale van de Europa League tussen Manchester United en Ajax: Ajax had dan wel voornamelijk balbezit, maar serieuze aanvallen doen of het scoren zelf zat er veel minder in dan bij Manchester United. De commentatoren hadden het over het vertwijfelde spel waar Ajax eens overheen moest stappen. Ze zouden er eens gewoon echt voor moeten gáán. Gewoon, hup, die bal erin! Hetzelfde herken ik buiten deze wedstrijd om ook in ons dagelijkse leventje.

Op dit moment ben ik alles van mijn leven weer op een rijtje aan het zetten om te kijken wat ik na mijn master ga doen. Stel, je hebt hetzelfde traject doorlopen als ik. Dan kun je terugkijken op een aantal belangrijke beslissingen die je gemaakt hebt. Zoals een studiekeuze. Maar voor je die keuze maakt, word je in onze maatschappij ertoe aangezet om vooral nog eens goed na te denken over je keuze, want voor je het weet zit je vast aan een torenhoge studieschuld. En zo schuiven steeds meer jongeren de keuze voor zich uit door een tussenjaar te nemen.

Onschuld

Even een pas op de plaats zetten kan heel goed zijn. Maar de onschuld gaat eraf als je je begeeft op sociale gebieden. De keuze bijvoorbeeld om te trouwen is in onze huidige maatschappij geen vanzelfsprekendheid meer. Waarom doen mensen dat eigenlijk nog in een tijd van zo veel scheidingen? Heeft het nog wel zin? En als ik wil trouwen, wil ik dat dan wel met degene waar ik nu mee ben? Hoe weet je of je over vijftig jaar nog wel van elkaar houdt?

Veel jonge mensen schuiven ook deze belangrijke keuze voor zich uit omdat ze bang zijn om een verkeerde keuze te maken. Het gevolg is dat jonge mensen zich in relaties storten die niet leiden tot huwelijken, maar intussen wel lijken op huwelijkse relaties. Veel twintigers hebben inmiddels al lange relaties achter de rug die dezelfde traumatische gevolgen kunnen hebben als een scheiding.

Afvragen

Hetzelfde geldt voor het krijgen van kinderen: daar kunnen mensen zich tegenwoordig ook van alles en nog wat over afvragen, zie mijn vorige column. Het einde van het liedje is dat de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse mannen en vrouwen hun eerste kind krijgen steeds verder opschuift. Gevolg: in biologieboeken voor middelbaar onderwijs is nu in het hoofdstuk over voortplanting een paragraaf over onvruchtbaarheid opgenomen. De vruchtbaarheid wordt getracht nog enigszins te redden door eicellen in te laten vriezen. Maar hoe dan ook: fysiek gezien wordt het baren van kinderen voor vrouwen steeds zwaarder naarmate ze ouder worden.

Inspireren

Kunnen we eens even niet zo verstandig zijn? Het zou voor mij een verademing zijn als de illusie van het alles maar zelf moeten en kunnen bepalen eens publiekelijk uiteen zou spatten. Ik stel als gezond alternatief voor om je te laten inspireren door de beproefde eeuwenoude tradities en door een goed onderhouden relatie met onze wijze Vader. Kies je basis. Durf eens niet te blijven hangen in twijfel en waag een kansje om te scoren!

 

mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie van Diepen-Scheerboom

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross