Steun ons

Oh die twijfel - Kies je basis, dan hoef je niet alles zelf uit te denken

We hebben steeds meer de neiging om bij belangrijke levensbeslissingen in twijfel te blijven hangen, zegt Annemarie Scheerboom. Dat komt omdat we menen alles zelfstandig te moeten wikken en wegen. Wie zich laat inspireren door een beproefde traditie blijft minder makkelijk hangen in twijfel en durft makkelijker te kiezen.

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

“Nederlanders zijn zo verstandig”, verzuchtte een vriendin van me. Maar is dat altijd wenslijk? Neem bijvoorbeeld de finale van de Europa League tussen Manchester United en Ajax: Ajax had dan wel voornamelijk balbezit, maar serieuze aanvallen doen of het scoren zelf zat er veel minder in dan bij Manchester United. De commentatoren hadden het over het vertwijfelde spel waar Ajax eens overheen moest stappen. Ze zouden er eens gewoon echt voor moeten gáán. Gewoon, hup, die bal erin! Hetzelfde herken ik buiten deze wedstrijd om ook in ons dagelijkse leventje.

Op dit moment ben ik alles van mijn leven weer op een rijtje aan het zetten om te kijken wat ik na mijn master ga doen. Stel, je hebt hetzelfde traject doorlopen als ik. Dan kun je terugkijken op een aantal belangrijke beslissingen die je gemaakt hebt. Zoals een studiekeuze. Maar voor je die keuze maakt, word je in onze maatschappij ertoe aangezet om vooral nog eens goed na te denken over je keuze, want voor je het weet zit je vast aan een torenhoge studieschuld. En zo schuiven steeds meer jongeren de keuze voor zich uit door een tussenjaar te nemen.

Onschuld

Even een pas op de plaats zetten kan heel goed zijn. Maar de onschuld gaat eraf als je je begeeft op sociale gebieden. De keuze bijvoorbeeld om te trouwen is in onze huidige maatschappij geen vanzelfsprekendheid meer. Waarom doen mensen dat eigenlijk nog in een tijd van zo veel scheidingen? Heeft het nog wel zin? En als ik wil trouwen, wil ik dat dan wel met degene waar ik nu mee ben? Hoe weet je of je over vijftig jaar nog wel van elkaar houdt?

Veel jonge mensen schuiven ook deze belangrijke keuze voor zich uit omdat ze bang zijn om een verkeerde keuze te maken. Het gevolg is dat jonge mensen zich in relaties storten die niet leiden tot huwelijken, maar intussen wel lijken op huwelijkse relaties. Veel twintigers hebben inmiddels al lange relaties achter de rug die dezelfde traumatische gevolgen kunnen hebben als een scheiding.

Afvragen

Hetzelfde geldt voor het krijgen van kinderen: daar kunnen mensen zich tegenwoordig ook van alles en nog wat over afvragen, zie mijn vorige column. Het einde van het liedje is dat de gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse mannen en vrouwen hun eerste kind krijgen steeds verder opschuift. Gevolg: in biologieboeken voor middelbaar onderwijs is nu in het hoofdstuk over voortplanting een paragraaf over onvruchtbaarheid opgenomen. De vruchtbaarheid wordt getracht nog enigszins te redden door eicellen in te laten vriezen. Maar hoe dan ook: fysiek gezien wordt het baren van kinderen voor vrouwen steeds zwaarder naarmate ze ouder worden.

Inspireren

Kunnen we eens even niet zo verstandig zijn? Het zou voor mij een verademing zijn als de illusie van het alles maar zelf moeten en kunnen bepalen eens publiekelijk uiteen zou spatten. Ik stel als gezond alternatief voor om je te laten inspireren door de beproefde eeuwenoude tradities en door een goed onderhouden relatie met onze wijze Vader. Kies je basis. Durf eens niet te blijven hangen in twijfel en waag een kansje om te scoren!

 

mw Annemarie >> Lees ook andere artikelen van Annemarie van Diepen-Scheerboom

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Aardbeving in Syrië en Turkije

Zijn  Uw Handen groot genoeg
Groot genoeg
om ze allemaal op te vangen
al die mensen in hun slaap overvallen
hun huizen als kaartendozen ineengestort
ontelbaren nog door de dood getroffen

Zijn onze handen groot genoeg
Voldoende open en bereid
Om ze allemaal te helpen
Onder het puin vandaan
Gewond of overleden
Al die onbekende mensen

Onze vraag is  onze smeekbede
Een bede van ontreddering
Een  appel om ontferming
Dat we doen wat we kunnen doen
Dat we hen niet aan hun lot overlaten
In deze bevende wereld.

Marinus van den Berg,
6 februari 2023

(Meer Gedichten & Gebeden)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

cross