Steun ons

Kerkproeverij nodigt mensen uit (weer) mee te gaan naar de kerk

10 juli 2017
2 minuten

In de rubriek ‘Samen Lokaal’  brengt de Bezieling informatie over levensbeschouwelijke initiatieven, waaraan je zomaar kunt deelnemen. Deze keer een landelijk initiatief: ‘Kerkproeverij.’ Een project dat kerkgangers wil stimuleren om in het weekend van 9 en 10 september iemand uit te nodigen mee te gaan naar een kerkdienst.

De Raad van Kerken introduceert samen met diverse kerkgenootschappen het landelijk project ‘Kerkproeverij’ naar het succesvolle Britse voorbeeld ‘Back to church’. Diverse kerken vragen hun kerkgangers om buren, vrienden of bekenden uit te nodigen mee te gaan naar een kerkdienst op 9 of 10 september. Doel is om mensen die niks met kerk hebben of kerkverlaters (weer) te laten ‘proeven’ van het kerkelijk leven en van het geloof en zo de kerkgemeenschappen weer te laten groeien. Inmiddels hebben al meer dan honderd plaatselijke kerken, waaronder rooms-katholieke, zich aangemeld voor het Kerkproeverij-weekend.

Ergens wacht er iemand

Iemand uitnodigen om mee te gaan naar de kerk is het belangrijkste. ‘En als iemand ‘nee’ zegt is er niks verloren. Laten we vieren dat mensen werden uitgenodigd, of ze komen of niet!’ aldus de Engelse dominee Michael Harvey, initiatiefnemer van 'Back to Church' in Groot-Brittannië. Harvey kwam in april naar Nederland om kerkgemeenschappen te bemoedigen in aanloop naar de Kerkproeverij in september. Hij stelt: 'Het is heel simpel: voorafgaand aan het verwelkomen is er een uitnodiging nodig. En ergens wacht er iemand om uitgenodigd te worden.' Hierbij onderstreept Harvey dat in onze resultaatgerichte tijd succes vaak wordt afgemeten aan harde cijfers, maar dat het in dit geval al succesvol is als je de uitnodiging doet. Het gaat niet om de hoeveelheid ‘ja’s’. Harvey voorspelt, dat de Kerkproeverij ook effect heeft op de vaste kerkgangers. ‘Er wordt ineens met andere ogen naar de eigen vieringen gekeken, wat op zich niet verkeerd is, want hoe zouden we meer verwelkomend kunnen zijn?’ zegt hij.

Representatief

De deelnemende kerken zullen hun kerkdienst op 9 of 10 september eenmalig aanpassen, maar wel zó, dat ze representatief zijn. Het is niet de bedoeling om er een hele speciale viering te maken. Deelnemende kerken hopen tenslotte dat de gast de volgende zondag weer komt en dat hij of zij zich gaat thuis voelen in de reguliere vieringen.

https://youtu.be/KgQymDeo3Vg

Meer informatie over de Kerkproeverij en de deelnemende kerken:

http://www.eo.nl/geloven/programma/kerkproeverij/

Bronnen: EO en RK-Kerk

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross