Steun ons

Jouw taak in de wereld

Het alledaagse leven is lang niet altijd groots en meeslepend, zo ondervindt Annemarie Scheerboom. Toch hebben we allen, als kinderen van God, een taak te vervullen, hoe klein en onbeduidend die ook mag lijken. Meer dan ons best doen, kunnen we niet, "maar als we ons leven in Jezus’ handen leggen, kunnen we er wel het beste van maken."

Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

In mijn dagelijkse leven zijn dingen best wel gewoon en saai. Hoewel mijn kerntaak van dit moment, het grootbrengen van kinderen, een belangrijke taak is, voelt het niet aan alsof ik een of andere spannende missie voor God aan het volbrengen ben. Is dit dan wat God van me wil? Ik ben niet direct de voedselproblematiek aan het oplossen, de industrie klimaatneutraal aan het maken, onze Kerk aan het opbouwen, of iets anders aan het doen van groots en meeslepend belang. Doet mijn bijdrage er eigenlijk wel toe?

Beetje van Jezus

Dit moeten de leerlingen van Jezus vast ook gedacht hebben toen Hij ze vroeg om die enorme mensenmassa te eten te geven. Hoe moeten ze ooit al die hongerige mensen van voedsel voorzien, nu ze slechts twee vissen en vijf broden te geven hebben? Het zou hooguit een druppel op een gloeiende plaat zijn. Maar in plaats van daarover te tobben, hebben de leerlingen het toch maar mooi gedaan. En met wat voor een resultaat: ze konden uiteindelijk wel twaalf manden aan overschot ophalen. En dit allemaal dankzij een beetje van henzelf en een beetje van Jezus.

Wat Jezus aan hen vroeg was onmogelijk voor de leerlingen om  op eigen kracht te voltooien, maar dit weerhield Hem er niet van om het toch te vragen. Dit doet me denken aan mijn peutertje Daniël, waar ik aan kan vragen om de afwas te doen. Natuurlijk kan hij dat niet helemaal in zijn eentje. Daarom is het ook niet meer dan logisch dat ik als ouder uiteindelijk het meeste werk doe en dat Daniël daar op zijn eigen manier in ondersteunt. Zonder hem zou ik die afwas heus wel gedaan krijgen en misschien zelfs wel twee keer zo snel. Jezus zou zonder de hulp van zijn leerlingen het voedsel vast veel sneller en efficiënter bij de mensen kunnen laten komen. Toch vraagt een (O/o)uder de kinderen om een steentje bij te dragen en dat is in meerdere opzichten heel goed.

Het beste van maken

Als we in onze huishoudens weer even kijken naar de afwas, hoe hartverwarmend is het dan als je kindje je vrolijk mededeelt dat hij je wil helpen. Voor God moet het vast ook een feestje zijn als Hij merkt dat wij, als Zijn kinderen, willen meehelpen aan Zijn plannen. Voor het kind zelf is het ook erg waardevol. Ten eerste voorkom je ermee dat het een verwend papventje wordt en ten tweede geeft het veel meer voldoening als er niet alleen maar geconsumeerd hoeft te worden. De eerste mens kreeg al een taakje van God, namelijk het beheren van de natuur om  hem heen. Dat laat al zien dat de mens niet gemaakt is om alleen maar achterover te leunen. Net zo krijgen wij allen een taak van God.

Hoe klein onze bijdragen aan deze wereld ook mogen lijken, laten we die bijdrage in ieder geval proberen te leveren. Meer dan ons best kunnen we niet doen, maar als we ons leven in Jezus’ handen leggen, kunnen we er wel het beste van maken.

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross