Steun ons

Jij boft maar!

2 februari 2018
2 minuten

Paulien van Bohemen is pastor in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijkse leven.

Door Paulien van Bohemen

“U bent pastor zegt u? Ik heb u niet nodig.” Hij maakt met beide handen een wegwerpgebaar en draait zich in zijn luie stoel van me weg. Alleen zijn kale achterhoofd is zichtbaar boven de bruine, leren rugleuning. Hij kijkt uit het raam dat uitzicht biedt op een grote vijver. Een blauwe reiger staat roerloos aan de waterkant. Op de gang loopt personeel voorbij, lachend en kletsend op weg naar de middagpauze. Plotseling klinkt het vanuit de stoel: “Pastoors zijn ratten! Ik was vijftien jaar. Ik weet het nog zo goed. Het was woensdagmiddag. De bel ging en mijn moeder deed open. Stond onze pastoor aan de deur. Of Ad thuis was. Mijn moeder schrok zich rot. Die dacht natuurlijk dat ik iets had uitgevreten. Ze riep mijn naam en ik kwam de trap afgerend. Weet je wat hij tegen me zei? Dat hij gehoord had dat ik verkering had met Ans. Hij verzocht me te kiezen voor ‘dat meisje of de scouting.’ De scouting was naar zijn idee de beste keus. En weg was hij weer. Belachelijk toch!” Hij heft zijn magere armen, balt zijn handen tot trillende vuisten. “Nou, ik heb toen voor de scouting gekozen, maar wat denk je? Stiekem bleef ik Ans heus wel zien. En vorig jaar waren we al weer zestig jaar getrouwd, ha!” Hij laat zijn armen zakken en slaakt een diepe zucht. “De anderen die hier wonen zeggen altijd: ‘Jij boft maar, dat je vrouw zo vaak op bezoek komt.’ Op bezoek. Verdomme, ze is mijn vrouw en toch niet een of andere kennis die me voor de aardigheid eens komt opzoeken? Of wat denkt u: zou ze alleen uit medelijden nog komen? Langzaam draait hij zich naar me toe en vervolgt op zachte toon: “Ik schaam me om het te zeggen en ik hoop niet dat u mij gaat zien als een vies mannetje, maar ik mis het vrijen. Als Ans hier is, kan er altijd iemand binnenkomen. En eerlijk gezegd durf ik eigenlijk niet zo goed meer. Straks kan ik het niet meer. Of wil zij niet meer. Vroeger was ik gespierd en best knap. Maar nu…” Hij haalt diep adem. “Nu ben ik oud en afgetakeld. Niet aantrekkelijk meer voor mijn mooie Ansje.” Hij zucht weer en kijkt naar de grote gerimpelde handen in zijn schoot. Achter hem stijgt traag de reiger op. Dan kijkt hij met vochtige ogen naar me op: “Ik zou zeggen, als u nog eens tijd heeft: u weet nu waar ik woon.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross