Steun ons

Jezusbijeenkomst

8 december 2020
2 minuten

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "Ik wens niet betoverd te worden."

Door Paulien van Bohemen

“Wat komt u doen? Heeft u deze ruimte gehuurd?” Hij zit aan tafel en heeft net ontbeten. Zijn bord met broodkruimels staat nog voor hem. In zijn rechterhand houdt hij een mes, waaraan nog een streep appelstroop kleeft. “U komt hier zomaar binnenzetten met die witte jurk over uw arm. Is dat een kerkgewaad?” De oude man wijst. “En die tas die u daar heeft, laat mij die eens controleren.” Hij legt zijn mes neer en buigt zich over de stoelleuning richting de tas. Zijn beide handen glijden erin.

Hij voelt en bekijkt verschillende voorwerpen.

Al gauw verschijnt er een boze blik in zijn ogen. “Een kruis, een Mariabeeld, een Bijbelboek en nog meer kerktroep.” Hij kijkt om zich heen. “Kan iemand dit onmiddellijk komen verwijderen?” Hij geeft de tas een flinke zet richting de deur. “Ik wens niet betoverd te worden. Ik ben een vrijdenker. Het is hier een verpleeghuis, geen kerk. Wegwezen!”

Hij staat op, pakt zijn mes en steekt het in de lucht. “Ik weet heus wel wat u van plan bent. U wilt hier een mis opdragen. Maar ik waarschuw u: u mag hier géén jezusbijeenkomst houden. Ik ga naar de directeur als u dat doet!” Hij zwaait met zijn mes. “Die vlegel van een Jezus was nergens te bekennen toen mijn moeder werd doodgereden. Dus is hij hier nu ook niet welkom. Ik weiger om voor hem op mijn oude knieën te gaan.” Hij haalt diep adem, schudt zijn hoofd en laat het mes zakken. Zijn ogen vullen zich met tranen. “Moedertje, mijn lieve moedertje,” snikt hij. “Platgereden door een tractor.”

Hij draait zich om. Met het mes nog in zijn hand schuifelt hij langs de tas de huiskamer uit. Op de gang laat hij zich in een luie stoel zakken. Een verpleegster komt naar hem toe. Ze hurkt. Met betraande ogen kijkt hij haar aan. “Zuster, help me,” zegt hij met schorre stem. “Ze willen me bekeren.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

  1. Schrijnend, maar ook zeer invoelbaar. Ook ik graag met rust gelaten worden door autocratische ambtsdragers plus theologen. Je mag als gelovige immers nooit iets terugzeggen! Ze willen je als niet-academicus graag "Fremdbestimmt" maken én houden. Alleen mensen met een kerkelijke zending of academische titel zouden immers de waarheid kennen. Nou, niet dus; mensen blijven dan ook steeds vaker weg uit de kerk c.a. Theologenpraatjes vullen zelden gaatjes. Sterker, hele en halve academici zorgen met hun theorietjes en papegaaientaal veelal voor onneembare obstakels voor wie echt wil weten wat Jezus van Nazareth in wezen bedoelde. Hun betweterij duurt overigens al meer dan tweeduizend jaar. Juist Mat. 23 is door Jezus tegen hèn uitgesproken, maar of ambtsdragers c.s. dat ook lezen en zich er iets van aantrekken?
    De eerste christenen hadden bovendien helemaal geen theologie gestudeerd. Het waren eenvoudige vreemdelingen, weduwen, wezen, vissers, handwerkslieden, lage ambtenaren en vooral Kinderen! Waarom zou hún mentale instelling ook vandaag niet richtinggevend kunnen, ja moeten zijn voor de echte christelijke geloofshouding?
    Laat mensen dus met rust, gij would-be predikanten om den brode. Zoekt eerst zelf het 'Rijk Gods'. (Mat. 6, 33) Pas als gij dát gevonden en geïnternaliseerd hebt mag u zich tot de wijzen rekenen in contact met medemensen. Die laatsten zouden immers wel eens verder kunnen zijn in spirituele ontwikkeling dan gijzelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross