Steun ons

Je hebt het niet verdiend!

<p align=right>Foto Remon Rijper</p>

Foto Remon Rijper

Lijkt de moderne mens niet op een kind dat zelf opzoek gaat naar de snoepjespot en vindt dat het recht heeft op al die lekkernij? Wat is dat voor een wrede moeder die hem dat heerlijks zou willen ontzeggen? Annemarie Scheerboom keert zich tegen deze eisende levenshouding die via allerlei cultuuruitingen tot ons komt. Bovenal hebben we ons bestaan cadeau gekregen. Onverdiend! Door Annemarie van Diepen-Scheerboom ‘Omdat je het verdient!’ Gisteren in een reclamespotje op de radio kwam die boodschap weer voorbij en vervolgens las ik haar twee keer in twee verschillende artikelen van een tijdschrift. Wat heb ik volgens die bronnen dan precies verdiend? En waarmee dan wel? Mijn man David merkte op: ‘Je hebt het verdiend om bij hun een zorgverzekering te kopen omdat je zo’n mooi mens bent, haha!’ We lachen erom. Maar eerlijk gezegd word ik ook een beetje onpasselijk van dit uit de lucht gegrepen zinnetje dat blijkbaar zoveel mensen aanspreekt.

Zelf op jacht

Tegenwoordig lijken mensen alles te verdienen in de breedste zin van het woord, alsof ze er een recht op zouden kunnen doen gelden. Iedereen lijkt recht te hebben op kinderen, op een relatie, op geluk en zelfs op een door zichzelf gekranste zorgverzekering. Het is niet zo dat ik mensen de schatten uit het leven misgun. Maar hebben we ook zondermeer recht op al die dingen? Dat gaat mij te ver. Het doet me denken aan een kind dat om een snoepje vraagt en dat niet mag van zijn ouders. Even laten uithuilen, zou ik denken, en vijf minuten later speelt het weer tevreden buiten. Maar moderne mensen lijken eerder op een kind dat niks vraagt en zelf op jacht gaat naar de snoepjespot. Als de moeder dan even later geschokt de snoepjespot uit zijn handjes grist, is het een krijsen alsof de wereld vergaat. Want zeg nou zelf, wat een stomme moeder heb je die jou je snoepjes misgunt. Daar heb je toch recht op?

Leven met God

Wat een stomme God hebben we eigenlijk nu er nog steeds oorlog, honger en liefdeloosheid bestaat? Of als we de juiste baan niet hebben, niet tevreden zijn met de grootte van onze borsten of onze buurman een grotere auto heeft dan wij? Door ons te focussen op hetgeen waar we allemaal menen recht op te hebben maar niet krijgen, vergeten we dat we de allerbelangrijkste schat allang binnen handbereik hebben: je hoeft er alleen nog om te vragen. En dan heb ik het natuurlijk over leven in eenheid met God. Is dat niet waar we allemaal, bewust of onbewust, het allermeest naar verlangen? Zelfs de paus vraagt erom, want hij beseft dat ook hij als zondaar daar geen recht op heeft. Ontzettend krachtig vind ik het dat hij gewoon ter biecht gaat. Dit benadrukt dat hij zichzelf als niet waardig beschouwt om tot God te komen, maar dit toch aan God durft te vragen omdat hij gelooft in een genadige God. Dat kunnen we niet zelf verdienen door goed te leven, want je schiet altijd wel te kort. We krijgen het zomaar cadeau. Het ligt dus niet aan onze prestaties, maar aan God die gewoon erg vrijgevig is. Wat een opluchting. Kunnen we eindelijk stoppen met die neiging om ons telkens te bewijzen.

Onverdiend

Ondanks dat we tegenwoordig overspoeld worden met een, naar mijn mening, onjuiste mantra, is er echt nog wel hoop. We hebben net kerst gevierd. Ieder jaar opnieuw herinnert het kerstkind ons eraan dat we Hem mogen ontvangen, al ben je ‘slechts’ iemand die op het randje van de samenleving leeft (denk aan de herders die ook op kraamvisite waren). Niet omdat we er recht op hebben. Niet omdat we Hem door hard werken zelf verdiend hebben. Onverdiend, uit de goedheid van zijn hart, is hij naar ons gekomen. Maar ja, daar tegenover staat de reclameboodschap van de grootgrutter dat je selfmade kerstfeest pas slaagt met hún kalkoen op tafel.

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

  1. Mooi geschreven. Ik zou nog willen benadrukken dat het besef dat het leven een geschenk is, ook weerbaarheid kan doen vergroten. Want net als het geluk is het ongeluk dat ons overkomt vaak onverdiend. Onze cultuur werkt het idee in de hand dat ongeluk en falen eigen schuld zijn. Wie lijdt wordt zo 'nog eens extra 'gestraft'. Maar wie net als Job begrijpt dat het goede en het kwade in het leven 'geschonken' worden, hoeft minder te wanhopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

Betaalmethode
American Express
MasterCard
Visa
Ondersteunde creditcards: American Express, MasterCard, Visa
 
Geen titel(Vereist)
cross