Steun ons

Jaarprogramma van het Karmelitaans Centrum voor Spiritualiteit en Levensverdieping

6 september 2019
2 minuten

“Mensen zoeken mensen om mee te praten over God weet wat: leven, leegte, verlangen en hoop...” Deze woorden kunt u vinden op de voorkant van het programmaboekje voor 2019-2020 van het Karmelitaans Centrum voor Spiritualiteit en Levensverdieping, kortweg KCS, te Haarlem. Het KCS biedt rond thema's, die ons diepgaand raken in het leven, een gevarieerd aanbod aan. Hier een selectie aan onderwerpen. Via het secretariaat is een programmaboekje met jaaroverzicht verkrijgbaar.

Opvallend is dat in meerdere bijeenkomsten in dit programma het begrip samenleven voorkomt. Zowel in een filmreeks als in een leesgroep rond het tijdschrift Speling staat het zoeken naar een nieuw 'wij', naar verbinding en geborgenheid centraal.

Maar we luiden het nieuwe seizoen in met een Openingsavond (13 sept.) Het bezielde landschap, over de spiritualiteit in de schilderkunst. Om nog even bij de schone kunsten te blijven, de poëziecyclus is gewijd aan de vorstin in de Nederlandse poëzie, Ida Gerhardt.

U kunt ook het geheim dat schuilt in poëzie zelf gaan ontdekken in de workshop Taal is een luisteraar. En Zen-Zien-Tekenen biedt de mogelijkheid om in gewone, dagelijkse dingen het bijzondere te zien met een oog dat tekent.

Dat het menselijke en religieuze onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn, zegt ook de fameuze filosoof Kierkegaard, aan wie een cyclus is gewijd.

Concrete illustraties van Kierkegaards gedachten bieden de indrukwekkende levens en teksten van hedendaagse mystici Simone Weil en Dietrich Bonhoeffer, die in twee cycli worden besproken. Het symbool van de weg krijgt aandacht in het boek van de Joodse filosoof Martin Buber De weg van de mens en op een dag bij het lopen van het oeroude labyrinth.

Ook in de Leesclub keren de thema's terug van het leven als zoektocht (De bekeerlinge van Stefan Hertmans) en van het zelf vormgeven aan je lot (Leerschool van Tara Westover).

Hoe je van overleven naar spelen kunt komen wordt tenslotte indrukwekkend geïllustreerd in de cyclus over het boek van Christa Anbeek, Spelen als geschenk.

Het grote thema van het kwaad, alsmede de banaliteit daarvan, komt aan bod in een dag met film over Hannah Arendt. En als boeiende tegenhanger een dag over Een Jihad van Liefde van David van Reybroeck.

Ad de Keyzer gaat een programma verzorgen over de spiritualiteit van de magistrale Johannes-Passion  van Johann Sebastian Bach.

En als gastinleider voor de Openingsavond in het voorjaar mogen wij Gerard Swüste verwelkomen, die de spiritualiteit van de Psalmen komt bespreken, als liederen van de ziel.

Het KCS is een plaats waar de gesprekken gericht zijn op verdieping en verrijking van de eigen levenservaringen die in openheid met en in respect voor elkaar gedeeld worden.

 

Meer over zowel onze thema's als onze werkwijze kunt u vinden in ons jaarprogramma 2019-2020 dat ook uitvoerig beschreven staat op onze website:

www.kcs-haarlem.nl

U kunt ook een boekje hiervan opvragen bij het secretariaat,

per email: info@kcs-haarlem.nl of telefoon: 023 5274675

U kunt ons vinden in de Parkstraat 1, 2011KJ in Haarlem, vlakbij het station.

U bent van harte welkom.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Van Kribbe tot Kerststal. Franciscus van Assisi en de eerst levende kerststal Adveniat, 168 blz., € 9,99 (of € 4,- vanaf 100 exemplaren)
Nikolaas Sintobin Hoe oude wijsheid jouw leven in bloei zet KokBoekencentrum/Lannoo, 2023, 173 blz., € 20,-.
Marinus van den Berg Spreken en luisteren met je hart Ark Media, 2023, 130 blz., € 17,99.
Lammert de Hoop (red.) Reis naar de stilte Adveniat, 112 blz., € 19,95
Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.

Direct Doneren

cross