Steun ons

Paulien van Bohemen is geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Ze tekent scènes op uit het dagelijks leven aldaar. "In het begin kwam hij nog op bezoek, maar de laatste weken zie ik hem niet meer."

Door Paulien van Bohemen

“Ik neem het mijn zoon hoogst kwalijk, dat ik hier terecht ben gekomen.” Ze zit op haar tweezitsbank met een boek op schoot. “Dat moet hij bekokstoofd hebben, samen met meneer de psycholoog. Ik zit hier helemaal verkeerd. Niemand in dit huis met wie ik een fatsoenlijk gesprek kan voeren. De andere mensen op deze gang kunnen amper praten. Of ze slaan alleen maar wartaal uit. Zo dement als een deur zijn ze.” Ze fronst haar wenkbrauwen. “Waarom ben ik uitgerekend hier beland? Het zal wel een financiële kwestie zijn, dat ik niet op een betere afdeling woon. Ik had het nooit aan mijn zoon moeten overlaten allemaal.” Met een ruk slaat ze de bladzijde van haar boek om.

“In het begin kwam hij nog op bezoek, maar de laatste weken zie ik hem helemaal niet meer. Plotseling is hij uit beeld. Nou, fraai is dat. Als hij ooit weer komt opdagen, heeft hij heel wat uit te leggen. Zomaar zijn oude moeder in de steek laten. Ik heb de dames van de zorg opgedragen hem te laten komen, maar zij zeggen, dat dat nu even niet kan. Hoezo, ‘even niet kan?’ Wat een onzin. Ik wens met respect behandeld te worden. Niet dat gelieg en gedraai.”

Ze klapt haar boek dicht en werpt het naast zich op de bank. Zuchtend  pakt ze een chocolaatje en brengt het naar haar mond. Halverwege laat ze haar arm zakken. “Ik ben trouwens niet de enige. De anderen hier worden ook allemaal in de steek gelaten. Dat is hoe ze tegenwoordig met ons omgaan. Hup, stop die oudjes in een verpleeghuis en kom vooral niet langs. Opgeruimd staat netjes. Zo steekt de maatschappij dus in elkaar.”

Ze eet haar chocolaatje, legt het boek weer op haar schoot en slaat het ergens halverwege open. Dan staart ze secondelang voor zich uit. Stilte daalt als onzichtbare stofdeeltjes neer in haar kamer. Een streep zonlicht valt op haar boek. Na een poosje ademt ze diep in en blaast lang uit. “Ja en amen zeggen. Me overgeven, ook al is dat niet mijn sterkste kant. Dat is misschien mijn laatste opdracht in dit aardse bestaan. Mijn tijd braaf uitzitten, totdat het mijn tijd is.”

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross