Steun ons

Islamitische synagoge

7 september 2018
3 minuten

Je komt het vast nog wel tegen: religieuze scherpslijperij of neerbuigend gepraat over Boeddhabeelden in de tuin. Ondertussen worden we steeds meer wereldburger, mixen de culturen en is de religieuze onwetendheid zo ver voortgeschreden dat vervaging van grenzen onvermijdelijk is. Heerlijk, vindt Lisette Thooft: Laten we er gewoon een rommeltje van maken. Het nou eens niet weten. Minstens een paar eeuwen lang. En dan kijken hoe het gaat."

Door Lisette Thooft

Ik was een huisje aan het bezichtigen en realiseerde me dat het pal naast een synagoge stond. “Dit is niet de liberale synagoge, hè?” vroeg ik aan de makelaar die me rondleidde. Een retorische vraag, want ik wist het antwoord. Maar het had me leuk geleken: als ik dit huis kocht, zou ik in een liberale synagoge vast wel eens naar binnen durven wippen om een kijkje te nemen.

“Nee, het is de islamitische synagoge,” zei de makelaar, een tengere jongeman met een strak pantalonnetje en grote puntschoenen. “Dat staat erop.”

Het duurde even voordat het tot me doordrong. Op de een of andere manier waren die klanken – ‘islamitische synagoge’ – zo harmonieus dat ze gladjes mijn oren binnengleden. Maar toen schudde ik mijn hoofd. “Nee joh,” zei ik. “Dat bestaat helemaal niet.”

“Nou ja, of de Israëlische,” zei de makelaar. “Kan ook. Voor mij is het allemaal hetzelfde.”

“Ha ha,” zei ik, “was het maar waar.” En dat we ook een joodse moskee hadden. En een hindoeïstische mis. En een katholiek zenklooster. Dat laatste is overigens al het geval – veel kloosters doen aan zen. Maar verder schiet het met de oecumene niet erg op. De trend is eerder de andere richting op, ‘eigen kerk eerst’ – net zoals nationalisme poplulair is.

De realiteit is intussen juist dat we steeds meer wereldburgers worden. We reizen lustig de wereld rond, we gaan steeds meer relaties aan met mensen uit andere landen en culturen, niemand eet meer alleen Hollandse pot. We mixen en mengen uit volle borst, ook spiritueel. Vroeger hoorde je nog weleens iemand klagen over het ‘shoppen’ van de nieuwe spiritueel, of geringschattend praten over de oppervlakkigheid van een Boeddha als tuinkabouter, maar dat hoor ik niet meer zo vaak. Gelukkig. Want mixen is natuurlijk veel beter.

Een heel eigen, afgebakende religie met eigen regels en riten – betekent dat in feite niet dat je meent te weten hoe het moet, contact maken met de geestelijke wereld? Of zelfs: hoe het moet, goed leven? En hoe kun je dat nou in godsnaam weten? Iedereen probeert maar wat.
Het bevalt me wel, die onwetendheid van zo’n jonge makelaar. Ik ben voor totale vervaging van alle religieuze grenzen. Laten we er gewoon een rommeltje van maken. Het nou eens niet weten. Minstens een paar eeuwen lang. En dan kijken hoe het gaat.

Ben trouwens weer eens naar de rk kerk geweest. Ik vond het ontroerend dat ik na mijn verhuizing een brief kreeg van de parochie. Of ik erbij wilde horen. Ja natuurlijk, ik wil altijd overal bij horen. Dus toen ik op een zaterdagavond kerkklokken hoorde beieren, wipte ik naar binnen om een kijkje te nemen. Het was een moderne maar toch sfeervolle kerk met mooi kaarslicht, er was een fijne mis met prettige gezangen en ik werd er lekker zen van. Een tobberige priester zei dat hij niets zou zeggen over de misbruikschandalen in de rk kerk, maar dat het erg was. Heel erg.

Ik had met hem te doen. Ik wenste hem veel boeddhistische, islamitische, joodse, multireligieuze, bijgelovige en ongelovige parochianen toe.

Lisette Thooft

Lees meer

Lisette Thooft is rebalancer en auteur. Zij publiceerde twintig boeken over spiritualiteit, liefde en relaties. Meest recent: Vrienden worden met je lijf. In 2022 verschijnt: De hemel in je handen, over toegang krijgen tot het onderbewuste. Lisette was ruim zes jaar redacteur van Volzin en thans vooral werkzaam als rebalancer. Lisette is columnist van de Bezieling.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Overdenkingen René Grotenhuis gebundeld

December vorig jaar overleed René Grotenhuis, hoofdredacteur van de Bezieling. Zijn overdenkingen over leven en sterfelijkheid, die hij voorafgaand aan een ingrijpende operatie  schreef,  zijn nu gebundeld: Woorden op de drempel. De bundel is te bestellen bij uitgeverij Adveniat. De opbrengst komt ten goede aan de Bezieling. (Lees meer)

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

Als ‘Vriend van de Bezieling’ heb je een streepje voor. Je deelt mee in drie extra’s, exclusief voor de vrienden:

  • ontmoet je favoriete Bezielingmedewerker
  • ontvang gratis ons jaarboek
  • neem deel aan het tentoonstellingsbezoek.

Het lidmaatschap kost 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend draag je bij aan een stabiele basis voor de Bezieling en daarmee aan de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross