Steun ons

Instant seks

Annemarie Scheerboom ontdekte een nieuw woord: autoseksueel. Er zijn mensen die het liever met zichzelf doen dan met een ander. Hmm, lekker efficiënt en geen gedoe, zo overweegt ze. Maar toch: "Bij het wakker worden voelde ik een lichaam tegen mij aan. Ik keek naar zijn gezicht. Hij sliep nog. Wat een schatje!"


Door Annemarie van Diepen-Scheerboom

‘Pascale is autoseksueel’ prijkte er laatst op de cover van een vrouwentijdschrift. Dat was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met het woord ‘autoseksueel’. ‘Goh, het heeft een naam gekregen!’, dacht ik. Dat sommige mensen het blijkbaar liever met zichzelf doen dan met een ander, daar had ik al wel over gehoord. Een bizar verschijnsel!

De allereerste keer dat ik over het verschijnsel vernam, was toen ik een dvd met huwelijksconsulent Mark Gungor bekeek. Ik viel bijna van de bank van verbazing. Gungor vertelde dat heel wat mannen op een gegeven moment niet meer seksueel geïnteresseerd zijn in hun vrouw.  Veel vrouwen kwamen bij hem met dit probleem. Dat is ook wat. Het lijkt me als vrouw niet goed voor je zelfbeeld als je man geen interesse meer in je toont.

Maar het verhaal ging verder. Gungor vertelde er ook bij wat de hoofdreden was: veel mannen klaarden de klus liever zelf dan dat er ‘intercourse’ was. Zijn advies aan alle jonge mensen was dan ook om je niet in te laten met porno en masturbatie, want op die manier zorg je ervoor dat echte seks, met een echt mens dus, vervolgens schraal afsteekt.

Lekker efficiënt

Waarom eigenlijk schraal? Dat kun je wel bedenken: je hoeft bijvoorbeeld niet naar iemands imperfecties te kijken. Je zoekt gewoon zelf plaatjes of filmpjes uit naar jouw smaak. Daarnaast ben je ook niet afhankelijk van andermans kunsten. Je hebt lekker helemaal zelf de regie over wat er gaat gebeuren! Plus: je hebt jezelf altijd bij de hand. In deze on demand maatschappij kunnen we ons toch haast niet meer voorstellen dat je ergens op moet wachten. En verder hoef je je ook geen zorgen meer te maken over zwangerschappen, soa’s, een stinkerd naast je in bed, troep en/of gedoe. En je hoeft jezelf ook niet letterlijk en figuurlijk bloot te geven aan iemand. Dat scheelt weer een investering! En anders wel gedoe. Zo wordt ons leven 'lekker efficiënt'.

Schatje

Tja, ik geloof dat de tegenargumenten bij mij toch zwaarder wegen. Glimlachend denk ik terug aan vanochtend. Tijdens het wakker worden voelde ik een lichaam tegen mij aan. Ik keek naar zijn gezicht. Hij sliep nog. Wat een schatje! Hij lag er zo vredig bij. Alsof hij doorhad dat ik wakker was, werd hij ook langzaam wakker. Hij draaide zijn hoofd naar mijn borst. En begon eraan te sabbelen. Ja, dat krijg je met het geven van borstvoeding. Dat soort dingen mis je als je het liever bij jezelf houdt.

Annemarie van Diepen-Scheerboom

Lees meer

Annemarie van Diepen-Scheerboom is katholiek. Daarnaast is ze ook nog echtgenote, heeft ze vier kleine kinderen en is ze actief in haar kerk. Ze werkt als coach (zie coachemarie.nl) en schrijft columns voor de Bezieling. Ook richt ze zich als kerkcoach op veranderwensen op het kerkelijk vlak.
Annemarie studeerde biologie (Master of Science) en was een tijdlang werkzaam als biologiedocente in het middelbaar onderwijs. Gaande weg merkte ze dat persoonlijke ontwikkeling haar toch meer trok dan ontwikkelingen in de biologie op de middelbare school, wat leidde tot haar carrièreswitch.

Reacties

  1. Als dit 'Bezieling' is: Wie het aan partner ontbreekt en zowel promiscuïteit als autosexualiteit moeilijk 'omarmen' kan, kan het er moeilijk mee hebben om zijn/haar weg te vinden in het labyrint dat ' sexueel leven' heet. (En mij interesseert het heus niet of Annemarie haar partner aan haar borst sabbelen mag. Nee, liken doe ik deze FB-pagina maar niet. Ik voel mij nu meer een voyeur dan dat ik door dit verhaal geïnspireerd raak.)

    1. @"En mij interesseert het heus niet of Annemarie haar partner aan haar borst sabbelen mag."
      Zie in de column: "Ja, dat krijg je met het geven van borstvoeding."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Aanmelding nieuwsbrief

Ja, ik wil op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op de Bezieling!

Boekenladder

Paus Franciscus Encycliek van paus Franciscus over broederschap en sociale vriendschap. Adveniat, € 15,-.
Elisabeth Bax Domon, 248 blz., € 24,90
Pete Greig KokBoekencentrum, 284 blz., € 19.99.
Herman De Dijn Halewijn, 248 blz., € 22,50.
Tomáš Halík, KokBoekencentrum, 320 blz., € 27,99.
cross