Steun ons

Kruip in de huid van de Bijbel

6 april 2017
2 minuten

Een niet alledaagse manier van omgaan met een bijbelverhaal is het naspelen van het verhaal met een groep. Dat heet bibliodrama. Het boek Bibliodrama als pastoraat biedt handvatten om hiermee te werken. Verschillende genres bijbelverhalen komen aan bod, zoals wonderverhalen, psalmen, maar ook geweldsverhalen worden niet geschuwd.

Door Paulien van Bohemen

De Bijbel is méér dan een wetboek met regels en geboden. Het is een levensboek, vol menselijke ervaringen, aldus de auteurs van het boek Bibliodrama als pastoraat Nico Derksen (bibliodrama-opleider), Claudia Mennen en Sabine Tscherner (beiden theoloog).

Bibliodrama is het naspelen van een Bijbelverhaal. Je neemt een rol uit het bijbelverhaal op je. Dat doet iets met je. Want door je te identificeren met een rol of situatie uit het verhaal kan deze betekenis krijgen voor jezelf. De handelingen en denkbeelden van de figuur uit de Bijbeltekst kunnen bijvoorbeeld troostrijk of verhelderend zijn voor je eigen levensverhaal.

Dit boek is het resultaat van 35 jaar ervaring van de auteurs in het werken met bibliodrama. Het grootste deel van het boek bestaat uit feitelijk gespeelde bibliodrama’s, die tot in detail zijn uitgewerkt. Handig voor wie werkt of werken wil met bibliodrama. Verschillende genres bijbelverhalen komen aan bod, zoals wonderverhalen, psalmen, maar ook geweldsverhalen worden niet geschuwd. De uitgeschreven bibliodramasessies zijn handig en leerzaam, voor omdat er veel praktische tips en suggesties voor de begeleiding bijstaan.

De auteurs beogen met dit boek óók een leesboek te hebben geschreven voor wie op zoek is naar geloofsverdieping. Daaraan kan dit boek ten dele voldoen. Want met het enkel nalezen van een bibliodrama mis je iets. De bedoeling en de kracht van bibliodrama ligt namelijk in de Bijbel te dóen, het verhaal ‘aan te trekken’ als weg om tot -dieper- geloof te komen.

Niet echt een leesboek dus, wel een prima boek om bij de hand te houden voor wie zich bezighoudt met het begeleiden van bibliodrama.

bibliodrama-als-pastoraatNico Derksen, Claudia Mennen & Sabine Tscherner, Bibliodrama als pastoraat: Omgang met verlangen, geheim, schaduw en geweld, Berne Media, 224 blz, €22,-.

Paulien van Bohemen

Lees meer

Paulien van Bohemen (1982, Tilburg) is werkzaam als geestelijk verzorger in een woon-zorgcentrum voor ouderen. Daarnaast is ze geestelijk verzorger in een hospice en werkt ze als zzp'er in de eerstelijns geestelijke verzorging (geestelijke verzorging bij mensen thuis). Ze studeerde theologie aan de Theologische Faculteit Tilburg en maakte na het behalen van haar propedeuse de overstap naar HBO-verpleegkunde. Ze was vier jaar werkzaam als verpleegkundige in de psychiatrie. Later hervatte ze de studie theologie, maar nu aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. Daar studeerde ze in 2015 cum laude af. Haar motto: “Dat God er is, is een vreemd, maar onvervreemdbaar weten (vrij naar een liedregel uit het lied Om het Geheim van A. Bosch).”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verder lezen

Meer van 

Eerste week Advent 2022

Treurt

Treurt met de hemelen
Treur  alle mensen van goede wil
Treur en blaas op de midwinterhoorn

Treur om wie neerschieten zonder aanzien
Treur om wie kinderen, moeders, hoogbejaarden neerknallen
Treur om wie alle oorlogsrechten verpletteren
Treur om wie flats en scholen en ziekenhuizen niet ontzien
Treur om wie dorpen en steden verwoesten
Treur om alle verlies van menselijkheid

Treur  en blaas met heel je ademkracht omdat je de hoop niet opgeeft
Treur omdat je in vrede blijft geloven
Treur uit liefde voor alle kwetsbare onschuldige mensen
Treur zonder voorkeur
God houdt van iedere  mens die licht en liefde wil zijn

Treurt nu zoveel mensen op de vlucht moeten
Treurt om wie veilige herbergen in brand steken
Treurt zolang er getreurd moet worden
Zalig de treurenden die het goede voor ogen houden
Zalig de treurenden die gericht zijn op de Algoede


Marinus van den Berg
EERSTE ZONDAG VAN ADVENT
27 november 2022

Over de Bezieling

De Bezieling is een gratis online kwaliteitsmagazine voor mensen die op zoek zijn naar inspiratie, bemoediging en ankerpunten in het leven en daarbij nieuwsgierig zijn naar wat de christelijke traditie te bieden heeft.

Vrienden van de bezieling

De vriendenkring is in het leven geroepen om de basis van de Bezieling te verstevigen. De vrienden dragen in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en financiële stabiliteit van het platform.

Het lidmaatschap bedraagt 60 euro per jaar (méér mag) en kan op ieder moment ingaan. Als Vriend maak je de Bezieling mee mogelijk en daarmee de ontmoeting van hedendaags leven en christelijke spiritualiteit.

Volg de bezieling

Aanmelding nieuwsbrief

cross